een-make-up-gids-voor-vrouwen-boven-de-50-volgens-topvisagist-sandy-linter-75-239610
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, december 2022

Sandy Linter heeft met haar 75 jaar al vele levens geleefd als visagist. In 1969 begon de in Brooklyn geboren en op Staten Island opgegroeide visionair haar carrière bij de beroemde celebritykapper Kenneth Battelle in New York City. Klanten als Jackie Onassis en Barbara Walters belandden toevallig in haar make-upstoel. In de jaren zeventig begon ze voor zichzelf. Ze kreeg high-profile redactioneel werk van fotografen als Irving Penn, Helmut Newton en Arthur Elgort. Ondertussen mat ze zichzelf de work-hard-play-hard mentaliteit aan en was ze een oogverblindende verschijning in Studio 54.

In de jaren tachtig deed ze regelmatig de make-up van supermodellen Iman, Cindy Crawford en Patti Hansen voor grote campagnes en de pagina’s van Vogue. Sindsdien bleef (en blijft) Linter werken met een waslijst aan beroemdheden. Waaronder Christie Brinkley, Elizabeth Hurley, Debbie Harry en Rita Wilson.

De beste make-up voor vrouwen boven de 50

“Ik kan me herinneren dat ik ‘jonge Sandy de visagist’ was, vervolgens van middelbare leeftijd en daarna ‘na middelbare leeftijd’…” lacht ze, verwijzend naar de persoonlijke evolutie gedurende haar decennialange carrière. In een tijd waarin de mode-industrie eindelijk vrouwen boven een bepaalde leeftijd viert, is er volgens Linter geen beter moment voor oudere vrouwen om make-up niet alleen te omarmen, maar er ook plezier in te hebben. “Er zijn geen regels!” benadrukt ze, met slechts één toevoeging: “Draag de make-up, laat het jou niet dragen. Probeer dus geen dingen te verbergen, verbeter juist wat je hebt.”

Van natuurlijk ogende dekking tot subtiele trucs die de ogen laten opvallen, zie hier Linter’s make-up-gids voor vrouwen boven de 50.

Een stralende basis creëren

Het spreekt voor zich dat een dagelijkse huidverzorgingsroutine – reinigen, hydrateren en scrubben – essentieel is voor een gezonde teint, vooral na verloop van tijd. Smeer een hydraterende, maar gewichtloze moisturizer op een schone huid voordat je make-up aanbrengt. “Zware moisturizers zijn gewoon niet de beste combinatie met make-up”, zegt Linter. Volgens de professional zorgt La Mer Moisturizing Cream voor de juiste balans in het voeden van de huid voor een dauwachtige finish. Nadat de moisturizer is ingetrokken, kun je naar wens de zones met fijne lijntjes of droge plekjes aanpakken met een snel absorberende primer, zoals Dermablend Insta-Grip Jelly Face Primer met gladmakende geltextuur.

La Mer Crème de la Mer Moisturizing Cream

La Mer Creme de la Mer
©Douglas

Moisturizer, € 95

Conservatief bedekken

“Je kunt rimpels niet verbergen, dus probeer het ook niet. Dan trek je er alleen maar meer aandacht mee”, zegt Linter. Om de huidskleur te egaliseren stelt ze voor een vochtige spons of foundationkwast te gebruiken om een transparante, hydraterende foundation aan te brengen, zoals de formule van Kevyn Aucion The Etherealist, zodat die “er niet geplakt uitziet op het gezicht”. Gebruik vervolgens een stevige, maar lichte crèmige concealer die gemakkelijk uit te smeren is – Giorgio Armani High-Precision Retouch Concealer is haar favoriet – op de meer rode of gepigmenteerde gebieden. Voor de ogen concentreer je je op de onderkant van de ogen en de binnenste ooghoeken om donkere kringen tegen te gaan. “De meeste vrouwen worden het donkerst in hun binnenste ooghoek, in tegenstelling tot de buitenste hoeken waar je lacht en lachrimpeltjes krijgt”, legt ze uit.

Kevyn Aucoin The Etherealist Foundation

Kevyn Aucoin The Etherealist Skin Illuminating
©Douglas

Foundation, € 55,99

De huid opwarmen

Als je een kleur foundation of concealer kiest, adviseert Linter voor een of twee tinten warmer te gaan om ervoor te zorgen dat je er niet uitgewassen uitziet. “Als het te matchy-matchy is, kan het je ouder doen lijken”, zegt ze. Extra belangrijk is de dekking uitbreiden tot buiten het gezicht. “Neem na het gezicht een foundationkwast en vermeng deze lichtjes rond de hals zodat het niet opvalt.” Dan komt bronzer – en niet alleen voor de wangen. “Ik gebruik het bij iedereen boven de 50 omdat het de huid op een natuurlijke manier warmer maakt”, legt ze uit. Ze voegt eraan toe dat ze het onder het jukbeen, langs de neusvleugels, over het voorhoofd en onder de kaaklijn aanbrengt voor een mooie glans.

Charlotte Tilbury Airbrush Bronzer

Charlotte Tilbury Airbrush Bronzer
©De Bijenkorf

Bronzer, € 52

Subtiel modelleren en liften

Glimlachen terwijl je blush aanbrengt is lang genoemd als een universele techniek, maar hij is niet zo effectief als je ouder wordt”, zegt Linter. “In plaats van op de appeltjes van de wangen, breng ik blush aan op de bovenkant van het jukbeen en blend dan naar binnen toe”, legt ze uit over de beste make-up technieken voor vrouwen boven de 50 jaar. “Je wil de aandacht naar boven richten om te versterken.” Wat kleuren betreft, geeft ze de voorkeur aan gedempte roze tinten, zoals MAC Powder Blush. “Die gebruik ik al sinds de jaren negentig.” Voor extra effect gebruikt ze eerst een laagje crème, zoals Stila Convertible Color, en daarna een poeder. “Soms is alleen de crème genoeg, maar indien nodig gebruikt ze Dermablend Banana Powder.

MAC Powder Blush

MAC Powder Blush
©De Bijenkorf

Blush, € 27

Speel met de ogen

“Je wil de ogen openen en ze zo groot mogelijk laten lijken omdat dat jeugdiger staat”, legt Linter uit. De eerste stap? Krul de wimpers met een wimperkruller, te beginnen bij de wortel. Vervolgens moet je de juiste mascara kiezen, en dat vergt veel vallen en opstaan. “Er zijn heel dikmakende formules die niet werken bij oudere vrouwen wier wimpers dunner en brozer zijn geworden”, legt ze uit. “Als ze niet werken, gaan de wimpers klonteren en niets is zo ‘ouder makend’ als klonterige wimpers bij een vrouw van boven de 50.” Momenteel is de langhoudende Inimitable Mascara van Chanel, met flexibele borstel en gitzwarte formule met provitamine B5 die de haartjes voedt en een natuurlijke definitie geeft, haar favoriet bij relatief oudere klanten.

Chanel Inimitable Mascara

Chanel Inimitable Mascara
©De Bijenkorf

Mascara, € 38

Wat liner betreft, ontkracht Linter een mythe. “Vroeger zeiden ze dat je alleen bruin mocht gebruiken, maar vrouwen boven de 50 kunnen prima voor zwart kiezen”, benadrukt ze. “Je moet een contrast creëren tussen de oogkleur en de liner. Bruin kan je er vermoeid uit laten zien als het niet het juiste bruin is.” Qua kleur kan geen enkele vrouw fout gaan met Le Crayon Khôl van Lancôme. Terwijl mascara en eyeliner basisstappen zijn, is oogschaduw meer een accessoire dat je persoonlijke stijl een oppepper geeft. Maar denk wel goed na. “Neem geen oogschaduw en plop hem gewoon op het midden van het ooglid”, instrueert ze. “Begin met een klein oogpenseel bij de buitenste ooghoek en werk naar binnen toe, zodat de kleur geleidelijk lichter wordt. Zo krijg je een grotere, brede blik.”

Lancôme Le Crayon Khôl

Lancôme Le Crayon Khôl
©De Bijenkorf

Oogpotlood, € 29,47

Rustig aan met wenkbrauwen

Richt je eerst op het natuurlijk vol houden van de wenkbrauwen. “Je wil elk wenkbrauwhaartje dat je hebt sparen, dus in plaats van epileren, trim je ze”, zegt Linter, en voegt eraan toe dat Revitabrow en Revitalash ongelofelijke groeiformules zijn die ze bij zichzelf gebruikt. Om de wenkbrauwen op te vullen, gebruikt Linter het lichte haarachtige potlood van Troy Suratt Expressioniste Brow Pencil. “Dun genoeg om hier en daar een haartje op te tekenen zonder dat het er kunstmatig uitziet.”

Revitalash Advanced Brow Serum

Revitalash Advanced Brow Serum
©De Bijenkorf

Wenkbrauwserum, € 92,50

Breng lippen in balans

“Naarmate je ouder wordt, kunnen lippen asymmetrisch worden en dat kan je ouder doen lijken.” Je kunt de mond in balans brengen met een lippotlood in een your-lips-but-better-tint, eraan toevoegend dat NARS Velvet Matte Lip Pencils het beste zijn. Om symmetrie te creëren, raadt Linter aan vier afzonderlijke streken te maken. Altijd beginnend bij elk van de vier buitenste hoeken en trekkend naar het midden van de lip. “Zo komt je lip meer in balans”, zegt ze. Breng de lippenstift op dezelfde manier aan en gebruik vervolgens een lippenseel om de randen lichtjes te vervagen voor een zachtere look. Na het aanbrengen van een matte lipstick voegt Linter soms een gloss toe om glans en definitie te geven, maar nooit een die te zwaar of plakkerig is.

NARS Velvet Matte Lip Pencil

NARS Velvet Matte Lip Pencil
©De Bijenkorf

Lippotlood, € 27

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.