ombre-lippen-uit-de-90s-zijn-terug-en-dit-is-wat-je-over-de-make-uplook-moet-weten-228723
©ANP

Ombré lippen zijn populair; de iconische make-uptechniek die in de jaren 90 booming was, is weer helemaal terug. Beroemdheden en modellen zijn fan en delen op social media massaal hun looks. Ook zal de recente controversie rondom Hailey Biebers ‘brownie glazed lips’ je vast niet zijn ontgaan. In dit artikel lees je wat je moet weten over de ophef, en doe je inspiratie op als je de beautytrend zelf wilt uitproberen.

Wat zijn ombré lippen?

Ombré lippen kun je op diverse manieren creëren. Het is een make-uplook waarbij je twee lippenstiften (óf een lipliner en een lippenstift in een andere tint) mengt om een vervagend effect te bereiken. “Het doel is om het silhouet van je lippen te benadrukken”, legt Sir John, de make-upartiest van Beyoncé, uit in gesprek met Diet Prada. Veel mensen gebruiken de make-uplook om de illusie van vollere lippen te creëren.

Hailey Bieber

Iemand die ook fan is van de look, is Hailey Bieber. Het model ging onlangs viral met een beauty-TikTok. In het filmpje – met als titel: ‘Klaar voor de herfst, inclusief brownie glazed lips’ – toont het model haar nieuwe beautylook voor de herfst. De make-uplook is verrassend eenvoudig, zoals ze in een andere TikTok laat zien: ze omlijnt haar lippen met een bruin lippotlood en maakt de beautylook af met een glanzende balsem van haar schoonheidslijn Rhode. De video’s van Bieber zijn inmiddels miljoenen keren bekeken.

Maar Twitter-gebruikers haalden al snel uit naar Bieber. Het model zou volgens velen met haar “brownie glazed lips” een look toe-eigenen die al sinds de jaren negentig favoriet is bij vrouwen met een donkere huidskleur. Vóór het filmpje van Bieber was een “brownie glazed lip” namelijk gewoon een liplook bestaande uit een bruine lipliner met lipgloss. Bruin was in de jaren negentig meestal de enige kleur donker genoeg voor vrouwen met een donkere huidskleur. Een bruine lipliner met lipgloss was dus eigenlijk zowel noodzaak als een “leuke esthetiek”; vrouwen met een diepere huidskleur hadden destijds gewoon niet de ruime keuze qua make-up die ze tegenwoordig wel hebben.

Verloren context

Maar die ophef “gaat niet om Hailey”, maakt make-upartiest Sir John duidelijk in gesprek met Diet Prada. Het gaat volgens de make-upartiest om het feit dat er veel context verloren gaat wanneer een nieuwe generatie een trend claimt die al jaren bestaat. Het is volgens Sir John belangrijk om te weten dat de ombré liplook een manier is waarop zwarte en bruine vrouwen hun volle lippen accentueren. En dat deze techniek ooit werd bespot door de eurocentrische schoonheidsnormen van de maatschappij.

“Vroeger had je alleen een lipliner en een heldere gloss. We moesten creatief zijn en dingen op een alternatieve manier proberen vanwege het gebrek aan producten voor zwarte en bruine mensen”, legt Sir John uit. Hij vindt dat de nieuwe generatie doet alsof ze “als eersten goud hebben gevonden”. “Daarom is het belangrijk om te laten weten: hé, we’ve been here.”

Look voor iedereen

Dat betekent volgens de make-upartiest echter niet dat iemand als Hailey Bieber de liplook niet zou mogen creëren; Sir John benadrukt dat iedereen de liplook kan dragen, maar wel met de nodige kennis op zak. “Schoonheid is voor iedereen”, stelt hij, “maar als je een platform hebt met miljoenen jonge, beïnvloedbare mensen, is het je taak om te weten waar een trend vandaan komt. Zolang we het gesprek over gelijkheid in schoonheid voeren, zitten we goed”, zo luidt zijn advies.

Ombré lippen creëren

Hoe breng je ombré lippen aan? Het is makkelijker dan je denkt.

Stap 1: hydrateer

Ombré lippen kun je het beste aanbrengen op gehydrateerde lippen. Begin dus eerst met het aanbrengen van een lippenbalsem.

Stap 2: lipliner

Je wilt dat een ombré liplook lang blijft zitten, dus lipliner is je BFF. Kies een lippotlood in een kleur die aansluit bij de lippenstift die je eroverheen aanbrengt. Als je een kleur hebt gekozen, accentueer je daarmee de liplijn.

Stap 3: lippenstift

Tijd om een lippenstiftkleur (of twee) te kiezen. Matte lipstick is de beste keuze voor een ombré lip. Kies twee tinten die elkaar aanvullen, waardoor er een naadloos verloop ontstaat.

Stap 4: mengen

Begin met de donkerste lippenstift. Daarna volgt de lichtere tint. Meng het pigment met je vingertoppen of een schoon, droog wattenstaafje. Et voilà.

De beste ombré lippen op Instagram

Bekijk hieronder de beste ombré lippen op Instagram en doe de nodige inspiratie op.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FENTY BEAUTY BY RIHANNA (@fentybeauty)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dr Naomi Campbell (@naomi)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine)

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sleek MakeUP (@sleekmakeup)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BLACK OPAL (@blackopalbeauty)

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PAP BEAUTY (@papbeauty_)