sifan-hassan-en-haar-breaking-records-look-is-mijn-ultieme-inspiratie-voor-de-zomer-251207
©ANP

Ja hoor, Sifan Hassan liep afgelopen zondag alle 45.000 deelnemers van de London Marathon voorbij. Met haar prestatie wist de dertigjarige topatlete het Nederlands record van Nienke Brinkman (vorig jaar tijdens de marathon van Rotterdam) te verbreken. Ook voldoet ze aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. En dat allemaal tijdens haar allereerste marathon ooit. Maar waar ik het ook even over wil hebben, is de keuze voor haar kapsel tijdens dit publieke event: cornrows.

London Marathon

Je hoeft geen fan van marathonlopen te zijn om aan de televisie gekluisterd te zitten voor Hassan. De dertigjarige topatlete maakte het namelijk zo spannend als een goede actiefilm. Tijdens de wedstrijd leek het namelijk even alsof Hassan de race niet zou uitlopen. Ze had zichtbaar last van haar linkerbovenbeen en stopte niet één, maar twee keer om te rekken. De journalisten van de BBC verwachtten dat het einde spel zou zijn voor de Nederlandse topatlete, maar met behulp van de aanmoediging van het Londense publiek liep Hassan door. “Dit is echt niet te geloven”, zei Hassan in een eerste reactie voor de camera van de BBC. “Ik had nooit verwacht vandaag te finishen, maar dan loop ik hem uit en win ik ook nog. Echt, wat gaaf. Ik ben gedragen door het publiek, elke kilometer. Ik ben daar iedereen in Londen voor altijd dankbaar voor.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Sifan Hassan en haar breaking records-look

Maar dan valt er mij persoonlijk nog iets op aan Hassan waar ik het graag even over wil hebben: haar kapsel. Ze draagt zeven strakke vlechten – bekend als cornrows – in een lage knot. Door voor deze haarstijl te kiezen tijdens deze unieke prestatie, heeft Hassan mij op verschillende manieren geïnspireerd.

Allereerst laat Hassan zien dat deze haarstijl perfect is voor warm weer of wanneer je fysieke inspanningen moet verrichten. Cornrows zijn in die gevallen ideaal, aangezien de open ruimtes tussen de vlechten een verkoelend effect hebben en je hoofdhuid als het ware “ruimte geven om te ademen”, zoals mijn kapper vaak zegt. Door de vlechten vervolgens op te steken in een laag knotje, hou je ook je nek koel.

Maar naast het feit dat cornrows een praktische keuze zijn voor tijdens het sporten of in de zomer, inspireert Hassan mij ook om de haarstijl te dragen vanwege een diepere betekenis. Cornrows hebben een rijke geschiedenis en een culturele betekenis; oorspronkelijk afkomstig uit Afrika, worden cornrows nog steeds vaak gedragen door mensen met Afrikaanse roots als uiting van culturele verbondenheid en omdat ze trots zijn op hun identiteit. Dat de in Ethiopië geboren Hassan op zo’n publiekelijk moment voor deze haarstijl kiest, bewijst dat ze trots is op haar roots en identiteit, en dat inspireert mij om mijn haar ook weer in te laten vlechten in de zomer – en ze met warm weer in een laag knotje te dragen. Een look (de combinatie van cornrows en een laag knotje, red.) die we vanaf nu misschien beter de ‘breaking records-look’ kunnen noemen.

Ben jij trots op je Afrikaanse roots en wil jij deze zomer ook de look namaken? Dan zul je er een paar uur voor in de kappersstoel moet zitten (of misschien korter als je een snelle kapper hebt). Maar het resultaat is zeker de moeite waard. Voor een vergelijkbare look kun je terecht bij kappers die gespecialiseerd zijn in kroeshaar.

Bekijk de beelden van Hassan tijdens de London Marathon hieronder.

Sifan Hadden haarstijl cornrowsin en lage knot
©ANP / MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock
Sifan Hassan haarstijl cornrows in een lage knot
©ANP/EPA/TOLGA AKMEN
Sifan Hassan haarstijl cornrows in een lage knot
©ANP / Lensi Photography / SplashNews.com