6-eenvoudige-manieren-om-de-productie-van-collageen-op-peil-te-houden-286489
©Lemmie van den Berg, Vogue Nederland, januari/februari 2024

De productie van collageen, dat de huid vol en stevig houdt, begint af te nemen als we eind twintig of begin dertig zijn. Maar een doordachte dagelijkse routine kan helpen om de aanmaak ervan op peil te houden. Dit zijn zes eenvoudige manieren om collageen te behouden en de productie ervan te stimuleren.

Wanneer neemt collageen in je huid af?

“Tussen ons 25ste en 30ste levensjaar verliezen we jaarlijks één procent collageen”, legt dr. Paolo Facchinei Fleming van The Beauty Concept uit. “Dit proces versnelt na de leeftijd van 40 jaar.” Volgens de arts kan een juiste routine echter helpen om zowel het bestaande collageen te behouden als de aanmaak van nieuw collageen te stimuleren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En ja, ingrepen zoals injectables of radiofrequentiebehandelingen kunnen een verschil maken, maar zelfs als je zo’n behandeling laat doen, is het nog steeds nodig om de juiste huidverzorgingsstappen in je routine op te nemen. “De juiste stappen maken echt een verschil. Dus ook als mensen een medische behandeling ondergaan, drukken we hen dit op het hart.”

Wat is collageen?

“Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, en wordt geproduceerd door cellen die fibroblasten worden genoemd”, legt dr. Mar Mira van de huidkliniek Clínica Mira + Cueto in Madrid uit. “De belangrijkste functie van collageen is het onderhouden van de structuren van de weefsels die het lichaam vormen. Collageen wordt beïnvloed naarmate we ouder worden, omdat het metabolisme van de huidcellen steeds trager wordt, wat de snelheid van de collageensynthese beïnvloedt.”

Dr. Facchinei Fleming voegt hieraan toe: “De afname van collageen, samen met het verlies van elastine (een essentieel eiwit in de huid dat verantwoordelijk is voor het bieden van elasticiteit) en uitdroging van de huid, zijn drie van de belangrijkste factoren die huidveroudering beïnvloeden.”

6 manieren om collageen te behouden

Maar, verzekert dr. Mira ons, “leeftijd is heus niet de enige bepalende factor voor de snelheid waarmee collageen wordt aangemaakt én verloren gaat.” De juiste huidverzorgingsstappen kunnen écht helpen.

Smeer je gezicht dagelijks in met SPF

“UV-straling heeft invloed op de productie van collageen; UV-stralen versnellen de afbraak van collageen en vertragen de aanmaak van nieuw collageen. Het is dus belangrijk om voldoende zonnebescherming te gebruiken”, aldus dr. Mira.

Drink groene thee en eet gember

Facchinei Fleming adviseert om ontstekingsremmende voedingsmiddelen tot je te nemen, zoals groene thee en gember. In zowel groene thee als gember komen fytochemicaliën voor. Dit zijn krachtige, plantaardige stoffen die schade aan de huidcellen kunnen helpen voorkomen.

Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen toe aan je dieet

De volgende voedingsmiddelen, die je makkelijk kunt opnemen in je dieet, zijn rijk aan collageen, tipt dr. Mira:

  • Bouillon
  • Vis, zoals tonijn of zalm
  • Zuivelproducten
  • Noten
  • Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals tomaten, aardbeien, sinaasappels en paprika’s – hiervan wordt gezegd dat ze in het bijzonder helpen bij de collageenproductie

Verminder de consumptie van vetten en suikers

Probeer zo min mogelijk vetten en suikers te consumeren, net als bewerkte voedingsmiddelen. “Ze beïnvloeden de productie van collageen en elastine vanwege de lage kwaliteit eiwitten”, legt dr. Mira uit.

Hydrateer, hydrateer, hydrateer

Hydrateren is heel belangrijk als je collageen wil behouden, merkt dr. Mira op. “Onze huidcellen hebben water nodig om te herstellen en gifstoffen af te voeren.”

Vermijd tabak en alcohol

Misschien voor de hand liggend, maar onthoud altijd dat tabak en alcohol je huid beïnvloeden. De inname ervan tast zowel het bestaande collageen aan, als de voeding van je huidcellen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.