zo-houd-je-de-negatieve-effecten-van-alcohol-op-je-huid-tegen-205230
©Mary Evans Picture Library Ltd.

Voor een perfecte huid proberen we talloze serums en crèmes, boeken we uitgebreide gezichtsbehandelingen en drinken we ‘holy water’. Er is echter één heel eenvoudige oplossing: alcohol opgeven – of aanzienlijk minderen.

“Alcohol is eigenlijk een van de ergste, meest agressieve stoffen die je huid beschadigen”, zegt voedingsdeskundige Jairo Rodriguez uit New York, die ontwerpers en Vogue-redacteuren tot zijn klanten rekent. “Ik zeg altijd gekscherend: ‘Als je snel oud wil worden, ga dan drinken.'” Rodriguez legt de precieze effecten van alcohol op de huid uit, evenals de voordelen van het opgeven van alcohol of het wat ’tactvoller’ drinken.

Uitdroging is een probleem

“De term ‘drinken’ wordt geclassificeerd als twee drankjes per dag. Dan al treedt een enorme hoeveelheid schade op aan de huid; alcohol tast elk slijmvlies aan, van de alvleesklier en lever tot de huid. Het eerste effect is uitdroging, omdat het eigenlijk alle vocht uit de huid haalt. Als je kijkt naar een vrouw die al twintig of dertig jaar drinkt, en een vrouw van dezelfde leeftijd die dat helemaal niet heeft gedaan, zie je een enorm verschil in de huid – meer rimpels door uitdroging – waardoor je er tien jaar ouder uitziet.”

Ontsteking is dat ook

“Alcohol ontsteekt het weefsel. Dit resulteert in een histamine reactie – die de roodheid, het blozen van de huid veroorzaakt. In het begin denk je: Oh, ik ben een beetje rood, niet erg, maar over een periode van zes maanden, een jaar, twee jaar, als je doorgaat met drinken, kan het een prominente roodheid in je gezicht worden waar je niet meer van afkomt.”

Het is nooit te laat

“Als je drinken opgeeft, is het fijn om te weten dat je huid, net als elk ander orgaan, kan herstellen. Het lichaam heeft een fabelachtige manier van rehydratie. Het herstel hangt af van hoeveel schade is aangericht. Als je al 15 tot 20 jaar drinkt en stopt, vind ik het geweldig, maar dan kun je de huid niet volledig meer herstellen. Als je het collageen eenmaal hebt vernietigd, is het moeilijk terug te krijgen.”

Kies je drankje verstandig

Als je drinkt, wat is dan de beste alcohol om te kiezen? “Verschillende alcoholen hebben verschillende effecten op de huid, maar over het algemeen geldt: hoe helderder, hoe beter. Wodka, gin en tequila verdwijnen sneller uit je systeem. Als je iets gaat drinken, drink dan wodka waar geen graan in zit, zoals aardappelwodka. Een helder en licht drankje, dus het komt in en meteen weer uit je lichaam.”

Drink om de dag – of minder

“Als je 20 jaar oud bent en drinkt, verlaat alcohol je lichaam in ongeveer drie uur. Ben je 40 jaar, dan duurt het gemiddeld 33 uur. Als je ’transittijd’ drie uur is, betekent dit dat je op maandag kunt drinken en het op dinsdag uit je lichaam is. Als je 40 bent en je drinkt op maandag, drink dan pas op woensdag weer. Minimaliseer tot één of twee keer per week – hoe lager de inname, hoe minder schade aan de huid.”

Blijf gehydrateerd

“Als je gaat drinken, drink er dan water bij. Ik denk dat moeders dat al zo’n 2000 jaar zeggen, maar (bijna) niemand luistert naar zijn of haar moeder.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.