deze-effecten-heeft-het-drinken-van-alcohol-op-je-huid-277618
©Spotlight

Voor een perfecte huid proberen we talloze serums en crèmes, boeken we uitgebreide gezichtsbehandelingen en drinken we ‘holy water‘. Er is echter nóg een heel eenvoudige truc: alcohol opgeven – of in ieder geval aanzienlijk minderen.

“Alcohol is eigenlijk een van de ergste, agressiefste stoffen die je huid beschadigen”, zegt voedingsdeskundige Jairo Rodriguez uit New York, die ontwerpers en Vogue-redacteuren tot zijn klanten rekent. “Ik zeg altijd gekscherend: als je snel oud wil worden, ga dan drinken.” Rodriguez legt uit wat de effecten zijn van het drinken van alcohol op je huid – én wat het met je huid doet als je daarmee stopt.

De effecten van alcohol drinken op je huid

“De term ‘drinken’ wordt geclassificeerd als twee drankjes per dag. Dan al treedt een enorme hoeveelheid schade op aan de huid; alcohol tast elk slijmvlies aan, van de alvleesklier en lever tot de huid. Het eerste effect is uitdroging, omdat het eigenlijk alle vocht uit de huid haalt. Als je kijkt naar een vrouw die al twintig of dertig jaar drinkt, en een vrouw van dezelfde leeftijd die dat helemaal niet heeft gedaan, zie je een enorm verschil in de huid (namelijk: meer rimpels door uitdroging), waardoor je er tien jaar ouder uitziet.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Daarnaast gaat weefsel in je huid door alcohol ontsteken. Dit veroorzaakt het rood worden – ook wel het ‘blozen’ – van de huid. In het begin denk je: oh, ik ben een beetje rood, niet erg. Maar over een periode van zes maanden, een jaar, twee jaar, als je doorgaat met drinken, kan het een prominente roodheid in je gezicht worden waar je niet meer van afkomt.”

De voordelen van stoppen met drinken voor je huid

“Als je drinken opgeeft, is het fijn om te weten dat je huid, net als elk ander orgaan, kan herstellen. Het lichaam heeft een fabelachtige manier van rehydratie. Het herstel hangt af van hoeveel schade is aangericht. Als je al vijftien tot twintig jaar drinkt en stopt, vind ik het geweldig van je, maar dan kan je huid niet volledig meer herstellen. Als je het collageen eenmaal hebt vernietigd, is het moeilijk terug te krijgen.”

Wil je wel blijven drinken, maar ben je bereid in de toekomst meer rekening te houden met je huid? Dan kun je hierop letten:

Kies voor een heldere alcohol

Als je wel wil blijven drinken, wat is dan het beste alcoholische drankje om te kiezen? “Verschillende alcoholen hebben verschillende effecten op de huid, maar over het algemeen geldt: hoe helderder, hoe beter. Wodka, gin en tequila verdwijnen sneller uit je systeem. Als je iets gaat drinken, drink dan wodka waar geen graan in zit, zoals aardappelwodka. Een helder en licht drankje, dus het komt in en meteen weer uit je lichaam.”

Drink om de dag – of minder

“Als je twintig jaar oud bent en drinkt, verlaat alcohol je lichaam in ongeveer 3 uur. Ben je veertig jaar, dan duurt het gemiddeld 33 uur. Als je ’transittijd’ 3 uur is, betekent dit dat je op maandag kunt drinken en het op dinsdag uit je lichaam is. Als je veertig bent en je drinkt op maandag, drink dan pas op woensdag weer.”

“Maar drink überhaupt maximaal één of twee keer per week. Hoe lager de inname, hoe minder schade aan de huid.”

Blijf gehydrateerd

“Als je gaat drinken, drink er dan water bij. Ik denk dat moeders dat al zo’n tweeduizend jaar zeggen, maar (bijna) niemand luistert naar zijn of haar moeder.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.