een-maand-lang-geen-alcohol-dit-zijn-de-voordelen-van-dry-january-280235
©Getty Images

Januari is dé tijd om stil te staan bij onze intenties voor 2024. Voor steeds meer mensen is de eerste maand van het jaar ook het moment om een stapje terug te doen qua alcoholconsumptie. Het Dry January-initiatief daagt deelnemers uit alle 31 dagen van januari geen alcohol te drinken. De uitdaging begon in 2013 als een volksgezondheidscampagne van de Britse non-profitorganisatie Alcohol for Change. Vierduizend mensen deden destijds mee en inmiddels is de alcoholdetox uitgegroeid tot een ware beweging.

5 voordelen van Dry January

In januari voelen we de behoefte om de resetknop in te drukken. Voor veel mensen is het een maand om de levensstijl te verbeteren en ‘opnieuw’ te beginnen. Voornemens die ervoor zorgen dat je meer in harmonie bent met jezelf en die vooral goed zijn op mentaal niveau. De positieve (lichamelijke) effecten van Dry January worden natuurlijk vooral gevoeld door mensen die een zware alcoholconsumptie gewend zijn. Voor anderen is het meer een kans om orde in zichzelf te scheppen. Hieronder vijf voordelen die je kunt ervaren als je alcohol een maand laat staan.

Bewustere voedingskeuzes 

Alcohol is calorierijk, maar deze calorieën hebben geen voedingswaarde. Hierdoor kan alcohol invloed hebben op je eetlust. Een studie in het American Journal of Health Studies toont aan dat je door alcohol vaker en meer honger hebt. Het even een maandje schrappen kan leiden tot bewustere voedingskeuzes en gezondere eetgewoonten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Betere rust

Alcohol kan helpen om sneller in slaap te vallen, maar de kwaliteit van die slaap is niet optimaal. Zodra het effect van alcohol wegebt, is er in feite een piek van het sympathische zenuwstelsel, waardoor je meerdere keren wakker kunt worden in de tweede helft van de nacht. Na zwaar drinken kunnen ook ademhalingsstoornissen optreden, zoals kortademigheid en de neiging om te snurken.

Glanzende huid

Alcohol heeft ook veel effect op onze huid. Overmatig alcoholgebruik droogt de huid uit en verslechtert de kwaliteit van de teint, waardoor die dof wordt. Alcohol kan ook ontstekingen veroorzaken en bepaalde aandoeningen zoals rosacea of psioriasis verergeren. Als je geen alcohol meer drinkt, heeft dat ook een ontgiftend effect op je huid die zo meer vocht en glans krijgt.

Je bent gemotiveerder

Je energieniveau neemt toe en dit stimuleert je om optimaal te presteren en creëert een positieve spiraal van welzijn. Inclusief  ’s ochtends vroeg sporten, wat, als je ’s avonds alcohol drinkt, zelfs voor de fanatieksten onder ons (bijna) onmogelijk is om in de praktijk te brengen.

Drink meer en beter

Drink meer. En dan hebben we het natuurlijk over water. Door wijn, bier en andere alcoholische dranken te schrappen, ben je beter in staat om jezelf te hydrateren en je lichaam de voeding te geven die het echt nodig heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.IT.