11-makkelijke-manieren-om-gehydrateerd-te-blijven-volgens-een-expert-293445
©Nickolas Lorieux, Vogue Nederland, juni 2023

Water is essentieel voor onze gezondheid en lichamelijke welzijn. Toch weten we vaak niet hoe we gehydrateerd moeten blijven. “Alles in je lichaam hangt af van optimale hydratatie, van orgaanfuncties tot de hormonale balans”, legt voedingsdeskundige Kimberly Snyder uit. “Als je gehydrateerd bent, zijn je gewrichten ‘gesmeerd’, wordt je huid gevoed en kunnen je haren gezond groeien. Als je dat niet bent, glanst je huid minder, is je haar brozer, neemt je energie af en worden ontgifting en je spijsvertering trager.”

11 makkelijke manieren om gehydrateerd te blijven

Milde uitdroging kan al behoorlijk wat problemen in het lichaam veroorzaken, van vermoeidheid en slechte hersenfunctie tot een verzwakte spijsvertering. Voldoende water drinken, net als het aanpassen van je dieet, kan veel doen voor een gezonder dagelijks leven. Hier geeft Snyder, met klanten als Reese Witherspoon, Drew Barrymore en Kerry Washington, haar tips voor hoe je gehydrateerd kunt blijven.

Rhian Stephenson, voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige en oprichter van Artah, zegt zelfs dat uitdroging kan leiden tot stress. “Zelfs subtiele veranderingen in hydratatie kunnen leiden tot een verminderde energieproductie, naast veranderingen in je stemming en cognitie, gevoelens van angst, depressie en een slechte slaapkwaliteit”, zegt ze. “En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat een lichte daling van het totale lichaamswatergehalte cortisol, ons stresshormoon, aanzienlijk kan verhogen.” Milde dehydratatie kan een veelheid aan problemen in het lichaam veroorzaken en het drinken van veel water, evenals het aanpassen van je dieet, kan helpen bij een gezonder dagelijks leven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hieronder geven Snyder en Stephenson tips over hoe je optimaal gehydrateerd kunt blijven.

Pas je inname aan

Acht glazen water werden lange tijd beschouwd als de essentiële hoeveelheid water die je moet drinken om gehydrateerd te blijven. Volgens Snyder hangt het eigenlijk af van de behoeften van elk individueel lichaam en het activiteitsniveau, evenals factoren zoals de buitentemperatuur (hoe meer je zweet, hoe meer water je verliest). Als algemene vuistregel zegt Snyder dat vrouwen ongeveer 2,7 liter water per dag nodig hebben, terwijl mannen ongeveer 3,7 liter nodig hebben. Dat is 13,5 glazen van 200 ml voor vrouwen en 18,5 glazen van 200 ml voor mannen.

Drink je water met elektrolyten

Hoewel water drinken natuurlijk belangrijk is om gehydrateerd te blijven, is het niet genoeg als je niet voldoende elektrolyten in je lichaam hebt. Elektrolyten (een verzamelnaam voor allerlei zouten, red.) trekken water aan en zijn noodzakelijk voor het onderhoud van lichaamsvocht. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium, die je eenvoudig uit voedsel kan halen.

“In feite kan te veel water drinken zonder dat je voldoende elektrolyten in je lichaam hebt het probleem alleen maar verergeren”, legt Stephenson uit. “Dranken als koffie en alcohol kunnen het elektrolytenevenwicht bovendien verstoren, net als sommige dingen die we als gezond beschouwen – denk aan lichaamsbeweging, zweten en koolhydraatarme diëten.”

Drink op kamertemperatuur

“Ik vertel mijn klanten altijd hoe belangrijk het is om water op kamertemperatuur te drinken”, zegt Snyder. Dat is hydraterender dan koud water, omdat het je lichaam meer energie kost om koud water op een temperatuur te brengen die het kan opnemen. Dit resulteert in vochtverlies. Bovendien kan ijskoud water ervoor zorgen dat de bloedvaten in je maag iets krimpen, wat het spijsverteringsproces hindert en de hydratatie vertraagt.

Hydrateer eerst in de ochtend

De dag beginnen door vocht aan te vullen is de sleutel tot dagelijkse hydratatie. “We raken vaak uitgedroogd ’s nachts”, legt Snyder uit. “Hydrateren in de ochtend geeft je meer energie en bereidt je voor op de dag.” En als je het naar een volgend niveau wil tillen, drink dan een kopje warm water met een scheutje leverondersteunende citroen. “Dit zit vol met vitamine C en helpt je reinigingsproces te ondersteunen.”

Drink tussen maaltijden in plaats van tijdens maaltijden

In de VS zijn we gewend geraakt te eten naast grote glazen water, maar het is eigenlijk het slechtste moment om veel te drinken. “Te veel vloeistof tijdens de maaltijden verdunt je spijsverteringssappen en kan dehydratatie vertragen.” Drink in plaats daarvan aanzienlijke hoeveelheden water tussen de maaltijden door en gedurende de dag.

Wacht minstens een half uur voor je maaltijden en een uur na de maaltijden. Om ervoor te zorgen dat je de hele dag op koers bent, houd je de kleur van je urine in de gaten (hoe helderder, hoe beter) of gebruik je een app zoals Waterlogged of Gulp, die functies bieden om je inname bij te houden en doelen te stellen. Én je eraan herinneren te blijven drinken.

Eet waterrijke voedingsmiddelen

“Natuurlijk is water de eerste en meest voor de hand liggende bron van hydratatie, maar er zijn een aantal groenten die je kunt eten om gehydrateerd te blijven.” Haar favoriet is komkommer, die rijk is aan enzymrijk water, B-vitamines, voedingsstoffen, elektrolyten en silica. Een ander voorbeeld is selderij, die boordevol vitamines, mineralen en vezels zit om het lichaam verfrist te houden en de huid te laten stralen. Snyder raadt aan beide toe te voegen aan haar populaire Glowing Green Smoothie en het ’s ochtends op een lege maag te drinken. Op die manier “kan het lichaam meteen alle voordelen opnemen.”

Compenseer cafeïne en alcohol

Zowel cafeïne als alcohol zijn diuretica, wat betekent dat je meer plast en meer vocht verliest als je ze drinkt. Om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft, compenseer je met extra vloeistoffen. “Als je ervoor kiest om een glas van het een of het ander te drinken, volg het dan met nog een vol glas water om jezelf weer in balans te brengen.”

Verhoog je inname van magnesium- en kaliumrijk voedsel

Dit wordt aangeraden omdat deze voedingsmiddelen van nature vol elektrolyten zitten (zie tip 2). Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn bladgroenten, courgettes, avocado’s, aardappelen, paddenstoelen en bananen, en voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn spinazie, kikkererwten, amandelen, tonijn, peulvruchten en rauwe cacao.

Drink kokoswater

“Mensen in Zuidoost-Aziatische en Pacifische landen drinken al eeuwenlang het water van jonge kokosnoten voor hydratatie. Het is een van de beste manieren om het water en de elektrolyten die het lichaam afgeeft in warme klimaten aan te vullen.” Dus na een lange dag in de zon (of de ochtend na een lange nacht): probeer je waterinname aan te vullen met deze tropische dorstlesser. Hieronder een selectie van fijne waterflessen die je helpen je dagelijkse hydratatie op orde te houden.

Verminder ultrabewerkt voedsel in je dieet

Ultrabewerkte voedingsmiddelen hebben de laatste tijd veel negatieve aandacht gekregen in de media (ze zijn onder meer in verband gebracht met 32 negatieve gezondheidsresultaten, van een hoger risico op kanker en hartaandoeningen tot diabetes en een slechte geestelijke gezondheid, red.). Ze zijn ook “onnatuurlijk hoog in natrium en suiker, en laag in water – de ‘perfecte’ combinatie als het gaat om uitdroging”, legt Stephenson uit. “Het is ook aangetoond dat ze ontstekingen verhogen, wat ook invloed heeft op onze hydratatiestatus.”

Neem een waterfles mee

Als het gaat om consistente hydratatie, is er geen betere strategie dan een herbruikbare waterfles. “Die herinnert je eraan water te drinken terwijl je de hele dag onderweg bent.” Of begin de dag met een grote kan gefilterd water met je beoogde waterinname en vul al je waterflessen om je voortgang gedurende de dag bij te houden. “Ik ben helemaal voor visuele en fysieke hulpmiddelen zoals waterflessen die je eraan herinneren om te drinken.”

Onze favoriete drinkflessen

Shop hieronder onze favoriete drinkflessen voor optimale hydratatie.

Dopper-drinkfles

Dopper drinkfles
©de Bijenkorf

Steel waterfles van 80 cl, 24,95

Drinkfles van 24Bottles

Waterfles 24Bottles
©de Bijenkorf

Drinkfles met marbel en goud, € 34,90

Drinkfles van Point-Virgule

Point Virgule waterfles
©de Bijenkorf

Waterfles van glas, 13,50

Filterfles van Hario

Hario filterfles
©de Bijenkorf

Filterfles voor thee, € 31,95

Drinkfles van Villeroy & Boch

drinkfles
©De Bijenkorf

To Go & To Stay-waterfles, 34,90

Chilly-waterfles

Chilly waterfles
©Chilly

Thermosfles, 25,81

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.