deze-work-out-laat-je-zweten-en-werkt-bewezen-tegen-depressie-284116
©Getty Images

Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Het is bewezen dat het gelukshormonen zoals dopamine en serotonine produceert en helpt om ziekten op afstand te houden. Maar kan bewegen ook het antwoord zijn op het overwinnen – of op zijn minst verlichten – van ernstigere psychische problemen, zoals depressie? Mogelijk wel.

Hot yoga tegen depressie

Recent onderzoek van het Massachusetts General Hospital wees uit dat volwassenen die minstens twee keer per week deelnamen aan hot yoga lessen, dus yoga in een verwarmde ruimte, een opmerkelijke 50 procent (of meer) vermindering van depressieve symptomen ervoeren. Nog opmerkelijker: de depressie die 44 procent van deze nieuwe yogi’s ervaarde, werd na de acht weken durende studie als in remissie beschouwd.

De studie verdeelde 80 deelnemers willekeurig in twee groepen. Een groep volgde minstens twee keer per week hot yoga-sessies van 90 minuten (bij een temperatuur van ongeveer 100 graden Fahrenheit, oftewel 37,8 graden Celcius). De tweede groep stond op een wachtlijst en deed geen yoga tijdens de studie. De depressieniveaus van de deelnemers werden beoordeeld met behulp van een door wetenschappers goedgekeurde schaal, genaamd de Inventaris van Depressieve Symptomen (IDS-CR).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De resultaten waren indrukwekkend: zelfs deelnemers die de helft van de voorgeschreven hot yoga-sessies hadden gevolgd, merkten een vermindering van hun depressieve symptomen op. Maren Nyer, universitair hoofddocent psychiatrie aan de Harvard Medical School en hoofdauteur van de studie, stelt dat yoga en andere “op hitte-gebaseerde interventies mogelijk de behandeling van patiënten met depressie kunnen veranderen, door een aanpak aan te bieden zonder medicatie met extra lichamelijke voordelen als bonus”.

Eigen ervaring

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om te bepalen of niet-verhitte yoga vergelijkbare resultaten kan opleveren, tonen studies zoals deze ons de kracht van zowel beweging als warmtetherapie om de geest, het lichaam en de ziel in balans te brengen. Het gebruik van een sauna, of het nu thuis is met een infrarooddeken of in de sportschool, wordt geassocieerd met lagere stressniveaus, verbeterde slaap, immuniteit, stofwisseling en circulatie. Bovendien kan het helpen het lichaam te ontdoen van ongewenste toxines.

Yoga wordt vaak aangeraden in combinatie met gesprekstherapie. Het helpt om vastgehouden emoties vrij te laten, vooral bij oefeningen die de heupen openen. Hoewel niet alles door wetenschappelijk onderzoek is bevestigd, heb ik persoonlijk ervaren dat het erg waardevol kan zijn. Yoga leert je niet alleen om te gaan met je ademhaling, maar ook om je innerlijke kracht te ontdekken en langzaam maar gestaag fysieke kracht op te bouwen. Het biedt een kalme tegenhanger voor ons snelle en hectische leven. Als je worstelt met je geestelijke gezondheid, is het zeker de moeite waard om yoga eens te proberen.

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand? Praat erover. Bel 0800-0113 of ga naar 113.nl. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.