de-belangrijkste-voordelen-van-wandelen-na-het-eten-273368
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, september 2023

Na een grote maaltijd ‘s avonds is zelfs de lichtste vorm van lichaamsbeweging misschien het laatste waar je aan denkt. Maar wat blijkt: wandelen na het eten heeft veel voordelen waar we allemaal van op de hoogte zouden moeten zijn.

We hebben het niet alleen over het boosten van endorfine of het verminderen van stress wanneer we ontspannen serotonine-opwekkende wandelingen maken. Het is bewezen dat wandelen na het eten veel doet voor onze algehele gezondheid en het is zeker iets om te overwegen voor na toekomstige maaltijden. Dr. Heather Viola, DO, arts bij Mount Sinai Doctors-Ansonia, zet hieronder alle redenen uiteen waarom je na het ontbijt, de lunch en het diner een wandeling zou moeten maken.

De voordelen van wandelen na het eten

Viola vertelt dat wandelen na het eten een aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid heeft: het verbetert de spijsvertering, het vermindert het risico op hartaandoeningen, het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het bevordert het slaappatroon.

Verbeterde spijsvertering

Een opgeblazen gevoel, constipatie, brandend maagzuur, maagklachten – het zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat je last hebt van indigestie (oftewel een slecht werkende spijsvertering) na het eten. Een manier om deze symptomen te verlichten is door even te gaan lopen. “Wandelen na het eten stimuleert je maag en darmen, waardoor je voedsel zich sneller door het lichaam beweegt. Op die manier helpt het bij de spijsvertering”, aldus Viola.

Verminderd risico op hartaandoeningen

Studies hebben aangetoond dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid van je hart. Het verlaagt je bloeddruk en cholesterol en het risico op brandend maagzuur, hartaanvallen, beroertes en andere hartproblemen. Eén onderzoek toont zelfs aan dat korte workouts, zoals een wandeling van tien tot vijftien minuten na de maaltijd, gunstiger zijn voor het verminderen van de kans op hartaandoeningen dan één lange sportsessie.

Bloedsuikerspiegel reguleren

Viola legt uit dat niet bewegen na het eten kan leiden tot het overmatig pieken van je bloedsuikerspiegel. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legt uit dat te veel bloedsuiker in de bloedsomloop onze lever en spieren overweldigt. Normaal gesproken slaan de lever en spieren bloedsuiker op en zorgen ze ervoor dat een eventueel overschot aan insuline in ons lichaam op andere plekken wordt opgeslagen. Als dit blijft gebeuren, wordt ons lichaam na verloop van tijd resistent voor insuline en wordt de weg vrijgemaakt voor pre-diabetes en diabetes type 2. Studies tonen aan dat wandelen na het eten helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en dat het een effectieve manier is om deze risico’s te verlagen.

Beter slapen

Viola legt uit dat wandelen na het eten met name helpt bij het reguleren van het circadiaanse ritme. Het verbetert de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam, waardoor het makkelijker is om in slaap te vallen en te genieten van een diepere, herstellende rust. Ze voegt eraan toe dat deze wandelingen kunnen helpen bij maagklachten na de maaltijd, waardoor je de hele nacht comfortabeler en – nog belangrijker – ononderbroken kunt slapen.

Wanneer moet je gaan wandelen na het eten?

Volgens Viola is er geen specifiek tijdstip waarop je het beste kunt gaan wandelen. Je kunt direct na het eten gaan, omdat sommige onderzoeken aantonen dat je er op dat moment het meeste profijt van hebt. Viola legt echter uit dat je last van je buik kunt krijgen als je te snel na een maaltijd een fysieke activiteit doet, dus het kan de moeite waard zijn om een minuut of vijftien te wachten voordat je gaat wandelen. “Het ligt er echt aan hoe je je persoonlijk voelt”, zegt ze.

Hoe lang moet je wandelen na het eten?

Dit hangt allemaal af van wat je wil bereiken. Als je enkel je spijsvertering wil verbeteren, zegt Viola dat een wandeling van tien minuten al genoeg is. Maar als je je algemene fitnessdoelen wil verbeteren of die tienduizend stappen wil halen, dan raadt ze een wandeling van ongeveer 30 minuten aan.

Overdrijf het niet

Hoewel wandelen na het eten wordt aangemoedigd, raadt Viola hardlopen of zware workouts af. Dit kan namelijk tot problemen met de spijsvertering leiden. “Het probleem met joggen is dat je spieren afhankelijk zijn van bloedtoevoer om genoeg zuurstof en brandstof te krijgen”, legt ze uit. “Hierdoor krijgt je spijsverteringsstelsel niet de bloedtoevoer die het nodig heeft om voedsel te verwerken. Eten vlak voor intense inspanning kan de spijsvertering overweldigen en mogelijk leiden tot kramp.”

Simpel gezegd: wandelen heeft zoveel voordelen dat er bijna geen reden is om het niet regelmatig te doen. Het is een gemakkelijke manier om je gezondheid op peil te houden, en dat is wat we willen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.