zit-je-veel-stil-op-je-werk-met-deze-simpele-verandering-verbeter-je-je-gezondheid-al-273261
©Spotlight

Stilzitten wordt wetenschappelijk verbonden met vroegtijdige sterfte, maar ook met hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Toch is de moderne wereld er helaas op ingesteld dat we veel zitten. Lees je dit achter je bureau? Dan hebben we goed nieuws voor je: je hebt maar 22 minuten dagelijkse lichaamsbeweging nodig om je gezondheid te verbeteren.

22 minuten dagelijkse lichaamsbeweging

Het nemen van 22 minuten matige tot krachtige fysieke activiteit per dag kan voldoende zijn om de negatieve gezondheidseffecten van langdurig zitten op het lichaam tegen te gaan (en geest trouwens). Dit blijkt uit een nieuwe studie die deze week werd gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

Over welke soort oefeningen hebben we het dan? Volgens Edvard Sagev, de hoofdauteur van de studie, zijn dat “activiteiten die je een beetje zwaarder laten ademen, zoals stevig wandelen, tuinieren, of een heuvel oplopen”. Andere gemakkelijke ideeën om je tijdens de werkdag te inspireren zijn onder meer een snelle wandeling tijdens de lunch, tijdens woon-werkverkeer of zelfs een wandelvergadering. Maar je kunt natuurlijk ook een HIIT-training of een spinningles doen van twintig minuten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het hoeft niet al te inspannend te zijn, maar het is de moeite waard om elke dag zoveel mogelijk tijd te besteden aan bewegen. Hoe meer hoe beter. Uit het onderzoek bleek dat degenen die meer dan 12 uur per dag zitten (een zeer reële mogelijkheid als je op het werk zit en vervolgens thuis op de bank achterover leunt) en dus die gouden 22 minuten aan beweging niet doen, een percentage van 38 procent hoger risico hebben op vroegtijdig overlijden.

Zitten en… doodgaan? Ja, dat escaleerde snel, maar ons lichaam is niet ontworpen om zo lang te zitten. De wetenschap heeft al lang aangetoond welke negatieve impact een zittende levensstijl kan hebben. Gezondheidsdeskundigen raden aan om gedurende de dag regelmatig op te staan, al is het maar voor een korte wandeling, en om naar buiten te gaan. Dit helpt overigens ook bij creativiteit, focus en slaap. Of je het nu in je agenda plant of pauzes tot een vast onderdeel maakt, maak het je missie om meer te bewegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.