waarom-het-belangrijk-is-om-af-en-toe-de-scheiding-in-je-haar-te-veranderen-256848
©Hunter Abrams

Ik dacht dat het veranderen van je haarscheiding een beautymythe was die weinig tot geen effect had op de gezondheid van je haar. Tot ik sprak met haarverzorgingsexpert (en bedenker van haar gelijknamige merk) Miriam Quevedo.

Haarscheiding veranderen

Hoewel ik graag volume bij de aanzet heb, droeg ik zó graag een middenscheiding dat ik deze optie voorrang gaf boven meer volume. Maar toen ik hoorde dat het af en toe veranderen (slechts een paar millimeter) van je scheiding het verlies van haardichtheid zichtbaar verbetert en voorkomt dat de blootgestelde hoofdhuid opzwelt, veranderde ik van gedachten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Al helemaal toen Quevedo me ook dit vertelde: “Haar veroudert zes jaar sneller dan huid. Ook zijn er andere factoren die invloed hebben op huid en haar, zoals vrije radicalen, zon, vervuiling, het gebruik van hittetools en levensstijl. Daarom is het logisch om je scheiding aan te passen. Zo kun je blootstelling aan omgevingsfactoren minimaliseren en voorkomen dat je haar en hoofdhuid beschadigd raken.”

Blootstelling minimaliseren 

“Door het haar altijd aan dezelfde kant te verdelen, wordt één deel van de hoofdhuid altijd blootgesteld aan environmental aging“, legt Quevedo uit. “Het microbioom verandert en er komt vervuiling in de follikels, waardoor de ideale micro-omgeving van de hoofdhuid, die zorgt voor continue groei en een gezonde hoofdhuid, verandert.

Door de scheiding van tijd tot tijd iets te veranderen, kun je voorkomen dat uv-stralen altijd hetzelfde gebied raken. Door het elke week of maand te veranderen, wordt geen enkel gebied meer blootgesteld aan deze factoren.”

Het ideale zou zijn om het ongeveer één keer per week te veranderen. Vooral tijdens periodes van aanzienlijke blootstelling aan de zon. Op die manier vertraag je het verouderingsproces van dit specifieke gebied veroorzaakt door zonnestraling op de hoofdhuid. Als je het liever minder vaak doet, bijvoorbeeld om de drie maanden, raadt de expert aan deze verandering radicaal aan te pakken: van het midden naar de zijkant en van de zijkant naar het midden.

Hoe het verlies van haardichtheid een rol speelt

Hoewel het veranderen van de richting van de haarscheiding niet direct invloed heeft op haaruitval, heeft het wél invloed op de haardichtheid. Dit komt omdat het blootgesteld wordt aan factoren die de gezondheid in gevaar brengen, waardoor dichtheid verloren gaat. Ook kan haaruitval meer opvallen op de plek waar je scheiding zit.

Aan de andere kant is het belangrijk om te onthouden dat de haarfollikel dunner wordt bij de wortel. “Dit is gedeeltelijk te verklaren door het feit dat vitamines die we binnenkrijgen eerst worden opgenomen door de belangrijkste organen. In het geval van een tekort worden gebieden zoals het haar en de hoofdhuid niet goed bereikt. Het gebruik van producten voor haar en hoofdhuid die beschermen tegen zonnestraling en sjaals zijn een goed alternatief”, aldus Quevedo.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.