je-haar-een-keer-per-week-wassen-is-niet-per-se-een-goed-idee-ook-al-ziet-het-er-schoon-uit-265390
©Getty Images

De vraag hoe regelmatig je je haar moet wassen blijft voor velen een groot thema. Moet je je haar juist zo min mogelijk wassen of toch iets vaker? Sommige experts zeggen dat je haar één keer per week wassen prima is zolang je een goede shampoo gebruikt en je haar er goed op reageert. Maar anderen zeggen het tegenovergestelde. Als je haar extreem droog is en niet vaak genoeg gewassen wordt, kan het namelijk met de jaren zijn natuurlijke vochtigheid verliezen. Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.

Haar wassen: is een keer per week genoeg?

Mensen die hun haar elke dag (moeten) wassen, zijn vaak altijd al een beetje jaloers geweest op mensen die meerdere dagen zonder wasbeurt kunnen. De haarstyliste van de Kardashians, Jen Atkin, stelde bijvoorbeeld in een interview met Allure dat ze makkelijk vier of vijf dagen zonder wassen kan. Bovendien vertelde ze dat ze pas op de laatste dag over hoefde te gaan naar een opgestoken kapsel, omdat het haar dan pas vettig begon te worden.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De realiteit is voor velen van ons echter anders. En dat is volgens Fernandez zo slecht nog niet. Ook al lijkt je haar na zo weinig wassen schoon, is het dat vaak niet. Vervuiling (een van de grootste agressors van haar in 2023) maakt je haar vuil zonder dat je het door hebt. “Het lijkt misschien alsof het haar schoon is, maar door onder meer vervuiling, zweet en tabaksrook raakt het verzadigd,” legt Fernandez uit.

De gevolgen van vervuiling (en te weinig wassen)

Volgens Fernandez raken de haarzakjes verstopt als je je haar minder dan twee keer per week wast, wat een hele reeks problemen kan veroorzaken: schilfers op de hoofdhuid, jeuk, gevoeligheid, roos en zelfs haaruitval. Deze kleine deeltjes, die onzichtbaar zijn voor het oog, verhinderen dat het haar goed van zuurstof wordt voorzien. Daarom is het aan te raden om het toch iets vaker te wassen – zelfs met dik, droog haar dat je eigenlijk misschien niet zo vaak hoeft te wassen.

De effecten van vervuiling op het haar werden al in 1994 onderzocht door het Industrial Toxicology Research Centre in Lucknow. “Destijds werd aangetoond dat zwevende deeltjes, rook en vervuilende gassen neersloegen op het haar. Dit zorgde vaker voor ontstekingen en irritaties op de hoofdhuid en zelfs haaruitval,” legt Adolfo Remartínez uit, oprichter van haarmerk Nuggela & Sulé.

Twee keer per week wassen

Toch is er geen universele regel voor de frequentie van het wassen van je haar. Zoals Fernandez aangeeft is dat namelijk altijd afhankelijk van je woonplaats en levensstijl. En dat is voor iedereen anders. “De conditie van je haar is niet hetzelfde wanneer je woont in een stad met veel vervuiling dan wanneer je op het platteland woont,” zegt ze. “Vele andere elementen zoals het klimaat, motor- of autorijden, sporten en de kwaliteit van het water spelen ook een rol.”

Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken. Fernandez wijst ook op het belang van het mengen van shampoo met water in je handen. Dit moet je doen voordat je het aanbrengt op je haar, vooral als het een biologische shampoo is. “Het zorgt ervoor dat het haar meer voeding en daardoor glans krijgt,” stelt ze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.