ik-leerde-mezelf-in-10-weken-10-kilometer-hardlopen-met-deze-tips-van-experts-295691
©Getty Images

Hardlopen is als koriander: sommigen hebben er een hekel aan, anderen zijn er dol op. Maar wat nou als je in de derde categorie valt: die van mensen die wel wíllen hardlopen, maar het (nog) niet kunnen? Dat ben ik – of was ik. De afgelopen tijd stelde ik mezelf een doel: in 10 weken, 10 kilometer leren hardlopen. Spoiler alert: het is gelukt – zij het piepend en krakend. Dit is hoe ik het aanpakte, inclusief tips van experts zodat je het ook zelf kunt proberen.

Geen talent voor hardlopen

Sommige mensen lijken wel geboren hardlopers. De getalenteerde hardloper is het soort persoon dat vroeger tijdens de gymles precies nul moeite had met de gevreesde shuttle run of piepjestest. De duurloop rondom het lokale park of bos was zelfs een úitje voor deze gezegende zielen. Ikzelf keek altijd maanden tegen die conditietest op. Over de 5 kilometerronde die we elk jaar moesten maken deed ik vaak struikelend 45 minuten. Kortom, een aangeboren talent voor hardlopen heb ik niet. Ik zou mezelf eerder een jogger noemen, of ‘sjokker’ – dat is het geluid dat ik rennend maak.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En toch werd ik een jaar of twaalf geleden wakker met een onverklaarbare, oncontroleerbare drang om te gaan rennen. Kleine side note: ik had geen echte hardloopschoenen én het sneeuwde. Ook had ik keelontsteking en was ik gestrest over het schrijven van een afstudeerscriptie én boek. Al die spanningen in mijn lichaam wilde ik er eens keihard uitlopen, al waren het misschien niet de ideale omstandigheden.

Starten met hardlopen

Op een paar oude sportschoenen en in een legging, thermisch shirt, dikke trui, muts en handschoenen, startte ik. Ik ploeterde, kwam erin, vloog en voelde me sinds die dag een hardloper – eentje met een bar slechte conditie. Die conditie bouwde ik wel snel op dankzij gratis apps waar coaches je door een hardloopsessie heen praten – meteen een eerste tip. Na die eerste keer in de sneeuw, werd mijn enthousiasme aangemoedigd door een vriendin die wél zo’n aangeboren talent voor hardlopen heeft. Tip twee: zo’n ‘accountability buddy’ die je aanmoedigt door te zetten, kan heel goed helpen. Toentertijd had ik samen met haar een doel afgesproken, namelijk een run van 10 kilometer. Dat is tip drie: stel een duidelijk doel. Daar trainde ik voor, en het lukte.

Daarna kreeg ik blessures aan mijn knieën en heupen, waardoor het hardlopen steeds meer pijn deed. Uiteindelijk stopte ik, kreeg ik kinderen en verloor ik tijdelijk helemaal mijn interesse in sporten. Tot eind vorig jaar. Gemotiveerd door wat stress in mijn leven, kreeg ik plots weer die onweerstaanbare drang om mijn hardloopschoenen aan te trekken en keihard alle opgebouwde spanning eruit te rennen.

Intervalsessies voor beginners

Iemand die me inspireerde weer te gaan hardlopen, was Ginny Ranu, columnist en creatief ondernemer. Zij deelt op social media vaak haar hardloopavonturen. Als ik haar vraag waarom ze ooit startte met rennen, vertelt ze dat ze ook ooit gemotiveerd werd door een vriendin, die een intervalschema deelde. “Toen ik dat intervalschema zag, dacht ik: dit ziet er doable uit, laat ik het eens proberen om ook mijn cardiovasculaire conditie (genoeg bloed en zuurstof naar je hart en longen, red.) op te bouwen.” Volgens Ranu is de ultieme tip dan ook starten met zo’n schema en een app waarbij je je intervallen kunt inplannen. “Dat rent makkelijker dan wanneer je zelf de tijd moet bijhouden.”

Ik spreek nog twee experts, die beiden pleiten voor het starten met een rustig trainingsschema, het liefst een intervalschema. De eerste expert is trainer en lifestylecoach Radmilo Soda. Hij traint momenteel in Amsterdam liefhebbers voor de Breitling Endurance Challenge van 10 kilometer; iedereen mag gratis mee hardlopen en krijgt een thuisschema. Soda tipt: “Begin met een trainingsschema met een duidelijke opbouw. Start bijvoorbeeld met intervallen van 1 minuut rennen en 2 minuten lopen.”

De tweede expert is Coco Sabajo, personal trainer en coach bij Vondelgym, renner van meerdere marathons én moeder van vier kinderen. Voor mij een ware inspiratiebron omdat het hebben van kinderen juist mijn excuus is om níet te gaan hardlopen. Ook zij tipt rustig te beginnen: “Consistent zijn is de basis. Begin je eerste run met 5 minuten rennen. Daarna ga je naar de 10 minuten, 15 minuten, enzovoort. Snel genoeg zul je merken dat je ineens 20 minuten kunt hardlopen – dat is winst! Begin qua snelheid langzamer dan je zou willen; je kan altijd sneller als je nog wat over hebt. Maar ga je te snel te hard, dan kom je daar minder goed van bij.”

Meer lezen over sporten? Deze 5 sportactiviteiten zijn volgens Harvard het best voor je lichaam en dit kun je het best eten na het sporten.

De magische formule

Voor mij werkte het rustig starten op die manier ook. Al snel kon ik 5 kilometer hardlopen. Maar de grote vraag is: hoe zet je door? Hoe kom je tot die 10 kilometer? De magische formule blijkt discipline plus krachttraining – ook om blessures tegen te gaan. Soda: “Vul je hardloopschema aan met spierversterkende oefeningen, gericht op de kuiten, dijbenen, hamstrings, billen en core.” Sabajo vult aan: “De belastbaarheid vergroten daar waar je misschien blessuregevoelig bent door middel van krachttraining, is echt een must.” Als je net kinderen hebt gekregen en daarna moeite hebt om weer te gaan hardlopen, is die krachttraining ook belangrijk. “Zo kun je langzaamaan weer veilig en blessurevrij hardlopen”, stelt Sabajo.

En hoe zit het met die discipline? Zelf heb ik tal van excuses om niet te gaan rennen. Het hebben van kinderen is er eentje, die schoffelt Sabajo dus al onderuit met haar vier kinderen en marathons. De volgende, daarmee verwant, is dat ik ‘geen tijd heb’. Radmilo Soda zegt streng doch rechtvaardig: “Tijd is een kwestie een plannen. Een weekplanning maakt het overzichtelijk. Afspraken maken met vrienden, familie, collega’s of aansluiten bij een loopvereniging helpt om je aan de trainingen te houden. Dit kan je stimuleren om juist wel te gaan, ook al heb je geen zin.”

10 kilometer hardlopen

Om gemotiveerd te raken stelt Sabajo zichzelf simpelweg het gevoel na afloop voor: “Het is net als bij elke andere work-out: achteraf voel ik me echt altijd beter, nooit slechter.” Ranu: “Mijn motivatie deed me starten, mijn discipline doet me volhouden.” (Ik zou het bijna op een tegeltje zetten.) Wat haar stimuleert om door te blijven gaan, is dat hardlopen haar hoofd leeg maakt en gedachten stopt. Dat herken ik wel. Juist door het repetitieve karakter van rennen kom je bijna in een soort trance – er kan dan zelfs de beroemde ‘runner’s high’ optreden.

Soda legt uit wat dat is: “Als je een bepaalde basisconditie hebt opgebouwd, kan het lopen gemakkelijker gaan aanvoelen na ongeveer 30 minuten. Het lichaam is na deze tijd goed opgewarmd en bevindt zich in homeostase (fysiologisch in evenwicht, red.). In deze fase voelt het lopen makkelijker.” Zelf ervaar ik dat inmiddels ook.

Dan is hier eindelijk de ontknoping van mijn persoonlijke doel om 10 kilometer hard te lopen: het is me gelukt. Mede dankzij de tips van de experts die ik hieronder heb opgesomd. Doe er je voordeel mee. En als je toch, net als ik nu, na het bereiken van je doel de motivatie een beetje verliest, denk dan net als Sabajo aan dat fijne gevoel dat je ná het hardlopen hebt. Of aan de koffie met koek waarop je jezelf na een sessie trakteert (ik dan).

Tips voor hardlopen

Wat is een goede houding tijdens het hardlopen?

  • Check tijdens het hardlopen in met je lichaam: een soort full body selfscan van top tot teen. Een waardevolle tip van Chris Bennett, Nike Running Global Head Coach (ook wel bekend als @CoachBennett), tijdens de begeleide runs van uit de Nike Running Coach-app, waardoor je bewust bent van je eigen lichaam en houding tijdens het rennen.
  • Begin bij deze scan bovenaan. Ontspan je gezichtsspieren; aanspannen kost overbodige energie. Zorg ervoor dat je kin iets naar voren steekt en hel iets naar voren tijdens het rennen.
  • Laat je schouders zakken. Zwaai je armen tijdens het rennen niet zijdelings langs het lichaam, dan krijg je eerder kramp of spierpijn in je buik. Beweeg ze van voren naar achter, heen en weer langs je zij, alsof je touwtrekt.
  • Zet je voeten recht neer – dus niet met je tenen naar binnen of buiten – om je knieën te ontlasten. Let daarnaast op hoe je landt. Radmilo Soda: “Het is belangrijk om op de bal van je voet te landen. Met een landing op je hak rem je jezelf af, doordat je lichaamszwaartepunt zich dan naar de achterkant van je voet verplaatst. Door op de bal van je voet te landen, zorg je ervoor dat je lichtjes naar voren gaat lopen. Je loopt dan lichter, en het zorgt tevens voor minder druk op de enkel, knie, heup en rug.”
  • Alleen rennen kan heerlijk zijn, maar samen met iemand helpt je om in een consistent tempo hard te lopen. Coco Sabajo: “Kunnen kletsen is een graadmeter: kun je nog praten? Dan is je tempo goed. Anders ga je te hard.”

Hoe bouw je conditie op tijdens het hardlopen?

  • Begin met het opbouwen van een renconditie door intervaltraining. Radmilo Soda: “Ik raad systematisch en planmatig trainen aan, het liefst drie keer per week. Bij hardlopen is het belangrijk langere duurtrainingen af te wisselen met tempo- en intervaltraining.”
  • Stel jezelf duidelijk meetbare doelen, in haalbare stapjes – zoals in 10 weken 10 kilometer rennen. Een app kan automatisch een schema voor je genereren om dat te bereiken. Radmilo Soda: “Denk ook aan doelen in de vorm van events, zoals de Dam tot Damloop of kortere afstanden als een 5 kilometer run.
  • Lees hier wat het beste moment om te sporten is én wat de voordelen zijn van wandelen na het eten of in de ochtend. Maar wat is het beste tijdstip om te hardlopen? Coco Sabajo: “Dit verschilt per persoon. En luister naar je lichaam of je voor het rennen iets wil eten of juist erna.”
  • Hoe begin je weer met hardlopen na een bevalling? Coco Sabajo: “Elk lichaam reageert anders op een zwangerschap, bevalling en herstel, maar wacht sowieso 4 tot 6 maanden postpartum voordat je weer high impact-activiteiten zoals hardlopen oppakt. Ik raad het sowieso aan om de eerste weken na de bevalling de bekkenbodem te trainen met diepe ademhalingsoefeningen en oefeningen voor je buikspieren.”

In welke outfit kun je het best hardlopen?

  • Goede hardloopschoenen zijn de basis. Radmilo Soda raadt aan een loopanalyse te doen. “Koop niet online, maar laat je adviseren op basis van je looppatroon, doelen en houding.”
  • Ga niet rennen als het te koud of te heet is, en pas je outfit aan op de weersomstandigheden. Ginny Ranu: “Voor koudere runs heb ik speciale gear om mezelf warm te houden. Een run in de regen is zelfs heel lekker, omdat ik het gevoel heb dat alles van me afspoelt.”
  • Voor elk lichaamsdeel is er passende bescherming. Doe een pet op bij warmte en regen, en een muts bij kou. Draag ook een warmteregulerende top. Let hierbij op luchtdoorlatende materialen of gaatjes onder de oksels. Een hardlooplegging die niet afzakt tijdens het hardlopen is essentieel.
  • Spullen meenemen tijdens een lange run? Ginny Ranu tipt een hardloopvest of heuptasje dat strak om je lichaam zit om je sleutel, telefoon en eventueel wat te eten en drinken mee te nemen.
  • Blessuregevoelig? Een knieband of compressiesokken kunnen helpen, evenals speciale kinesiotape rond bijvoorbeeld de heupen, knieën en schouders, voor een stabiliserend effect op je gewrichten.
  • Met een speciaal horloge of app op je telefoon track je je renschema en vooruitgang. Coco Sabajo: “Ik heb een iWatch om ontwikkelingen bij te houden en te analyseren.” Radmilo Soda: “De apps Strava en Runkeeper maken het makkelijk om je trainingen te loggen en progressie te zien.” Zelf gebruik ik de apps Nike Running Coach en Google Fit.

10 shopopties voor hardlopen

ON Running-sneakers

De hardloopschoenen van ON Running hebben een gepatenteerd dempingssysteem, CloudTec-technologie, dat de landing zachter maakt.  Alsof je op wolken loopt.

ON running schoenen voor hardlopen
©de Bijenkorf

Cloudmonster-sneaker met mesh details, € 179,95

Longsleeve van Stronger

Een prettig shirt voor het hardlopen met lange mouwen, van ademend en sneldrogend materiaal.

Stronger shirt voor hardlopen
©de Bijenkorf

Longsleeve met logo, € 49

Prada-pet

Hoofdbescherming tijdens het hardlopen is essentieel. Deze witte pet met katoenen voering beschermt je hoofd tegen de zon, maar eventueel ook tegen een regenbui.

Prada voor hardlopen
©de Bijenkorf

Pet met logo, € 520

Bidon van Mepal

Hydrateren is key tijdens het hardlopen. Deze lichte bidon kun je vullen tot een halve liter water en eventueel meedragen in je hardloopvest (zie onderaan dit artikel).

Mepal bidon voor hardlopen
©de Bijenkorf

Bidon Ellipse-waterfles (50 cl), € 8,99

Asics-sneakers

Asics staat voor ‘Anima Sana In Corpore Sano’, oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam – een visie die ze uitdragen via sport. Ze implementeren als geen ander innovaties in de schoenen om het hardlopen en sporten prettiger te maken. Deze hardloopschoenen voelen lekker stevig aan.

Asics Gel-Kayano 14 sneaker voor hardlopen
©de Bijenkorf

Gel-Kayano 14-sneaker met mesh en metallic details, € 160

Stox-stokken

Compressiesokken zitten heel strak om je kuiten, waardoor je spieren tijdens het hardlopen beter bij elkaar blijven. Ook ondersteunen compressiesokken je enkels.

stox compressiesokken voor ondersteuning bij hardlopen
©Stox

Compressiesokken, € 47,95

Legging van stox

Wie liever een legging heeft, kan kiezen voor dit ontwerp van Stox, met compressie om de onderbenen.

 

Stox legging voor hardlopen met compressie
©Stox

Sportlegging met compressie, €119,95

Veja-sneakers

De eerste hardloopschoenen van duurzaam schoenenmerk Veja hebben een ademende bovenkant van mesh, een verhoogde achterkant voor comfort en schuimkussens in de zool voor een goede demping. Ik vind de schoen heel lekker zitten.

Veja schoenen voor hardlopen
©de Bijenkorf

Condor 3-sneaker van mesh met logo, € 180

Hardloopvest van Kilpi

In een hardloopvest kun je zaken kwijt als je sleutels, bidon en telefoon, zonder dat je er last van hebt. Dit ontwerp heeft reflecterende elementen en een fluitje, voor de veiligheid.

Kilpi hardloopvest via Decathlon
©Decathlon

Hardloopvest, €42,90

Google Watch

Met een smartwatch en handige apps als Strava, Nike Running Coach en Google Fit kun je je vooruitgang tracken en digitale support krijgen. Fijn is ook dat je via de smartwatch je favoriete muziek via Spotify kunt luisteren. Deze Google Pixel Watch koppel je aan je Google-telefoon.

Google Pixel Watch voor hardlopen
©Coolblue

Google Pixel Watch 2 in het zwart, € 399

New Balance-sneaker

Op deze sneakers startte Coco Sabajo weer met hardlopen. “De New Balance FuelCell SuperComp Elite v4 voelde wel even anders dan mijn oude renschoenen.”

New Balance schoenen voor hardlopen
©Decathlon

Sneakers in fluoriserende kleuren, € 280

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.