train-je-graag-s-ochtends-of-s-avonds-dit-is-volgens-experts-de-beste-tijd-om-te-sporten-281868
©Getty Images

Een goede sportroutine is een combinatie van persoonlijke voorkeur, bewezen effectiviteit, een doordacht dieet, voldoende rust… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wanneer is precies de beste tijd om te sporten? Als jij je afvraagt of een ochtendroutine meer voor jou en je lichaam doet dan een work-out in de avonduren, dan ben je hier aan het juiste adres. Het blijkt namelijk dat het moment van de dag waarop je beweegt wel degelijk een verschil maakt.

De beste tijd om te sporten

“Naar mijn mening is de beste tijd om te sporten wanneer het consequent in je schema past – het moeilijkste is namelijk te komen opdagen”, zegt Heather White, oprichter en CEO van het wellness- en fitnessprogramma Trillfit. Fitnesscoach Angela Manuel-Davis is het daarmee eens en voegt eraan toe dat het ook belangrijk is hoe je je op een bepaald tijdstip voelt. “Als je training gebaseerd is op prestaties, kun je het beste trainen wanneer je je het beste voelt”, zegt ze. “In de loop der jaren heb ik geleerd dat beweging niet voor iedereen hetzelfde is. Je moet je lichaam leren kennen en weten wat voor jou werkt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het kiezen van het beste moment van de dag voor jou is dus afhankelijk van jouw behoeften, doelen (denk aan fitter worden, beter slapen of spieropbouw) en favoriete fitnessroutine. (Let wel: bepaalde oefeningen met weinig impact, zoals yoga of pilates, kunnen op elk moment van de dag worden gedaan, dus doe dat wanneer je maar tijd kunt vinden). Advies nodig om te bepalen of een trainingssessie bij zonsopgang of zonsondergang het beste voor je is? Dat lees je hier.

Is het beter om te sporten met een lege maag?

Het is moeilijk (lees: onmogelijk of onverstandig) om het over sporten te hebben zonder voeding erbij te betrekken. En hoewel sommigen beweren dat sporten voor het eten kan helpen bij de vetverbranding (een verondersteld voordeel van de ochtendtraining), is het beter om een kleine snack te nemen voor het sporten om je energieniveau en bloedsuikerspiegel te versterken, ongeacht de timing. White stelt een appel met notenboter of een banaan voor, en reserveert hartigere maaltijden voor na de training.

“Zie maaltijden vóór de training als brandstof; je wil een balans met eiwitten en koolhydraten om je training van energie te voorzien”, zegt White. “Houd voor de maaltijden na de training rekening met spierherstel en kies complexe koolhydraten die je energievoorraden aanvullen.”

De voordelen van sporten in de ochtend

Je dag beginnen met een work-out legt een effectieve basis en kan ook helpen bij vetverbranding. “Ochtendtraining geeft je stofwisseling een kickstart en verbetert je humeur”, zegt White, die cardio of zelfs krachttraining voor het hele lichaam aanbeveelt. “Ochtendroutines kunnen gericht zijn op het energiek maken en activeren van je lichaam voor de dag.”

Personal trainer David Kirsch voegt eraan toe dat ’s ochtends vroeg trainen vaak handiger is, omdat je dan minder wordt afgeleid en meer focus en energie hebt. “Het is ook een geweldige manier om opgeslagen lichaamsvet te verbranden.”

Naast de boel in beweging brengen (inclusief je stofwisseling), is sporten ’s ochtends vroeg een soort toegangspoort tot een algehele gezondere levensstijl. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat consequente ochtendfitness kan leiden tot een betere gewichtsbeheersing (en meer beweging in het algemeen) bij volwassenen die worstelen met obesitas. Daarnaast is er onderzoek dat suggereert dat trainen in de vroege ochtend kan zorgen voor een betere nachtrust en een lagere bloeddruk.

De voordelen van sporten in de avond

Wil je tot rust komen? Dan is een avondtraining misschien wel het beste voor jou. Na een lange werkdag even flink zweten kan je geest tot rust brengen, wat leidt tot een fijnere avond en een diepere slaap, op voorwaarde dat de training goed getimed is.

“Avondtrainingen kunnen je helpen om te ontstressen en beter te slapen”, zegt White. Dit idee wordt ondersteund door onderzoek, vooral als het gaat om stressverlagende opties zoals yoga of stretching. “Als je je lichaam beweegt voordat je naar bed gaat, kun je gemakkelijker in slaap vallen en frisser wakker worden.” Onderzoeken hebben aangetoond dat de spierprestaties bij vrouwen ’s nachts ook beter kunnen zijn, wat iets is om te overwegen als krachttraining je doel is.

Maar hoewel nachtbrakers in de verleiding kunnen komen om ’s avonds laat nog een intensieve training te doen, moet je weten dat elke vorm van lichaamsbeweging je circadiane ritme (biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt) beïnvloedt. Dat heeft weer invloed op essentiële hormonen zoals insuline en cortisol. Inspanning in de late avonduren vertraagt de aanmaak van melatonine voor de nacht en verstoort je algehele slaapschema. Om je slaapkwaliteit te beschermen, moet je ervoor zorgen dat je je (bij voorkeur rustige) training meer dan een uur voor het slapengaan doet. Zo heb je ook genoeg tijd voor een maaltijd na de training en voldoende tijd om af te koelen.

Wat is de beste tijd om te sporten?

Hoewel er technisch gezien geen ideale tijd is om te sporten, kun je aan de hand van je gewoonten, doelen en voorkeuren bepalen wat voor jou het beste is. “Het is belangrijk om je lichaam en geest met elkaar te verbinden bij alles wat je doet”, zegt Kirsch. White is het daarmee eens. “Deze doelen zijn voor jou en voor niemand anders, dus stel ze zo in dat ze werken voor jouw schema”, zegt ze. “Maak je doelen bereikbaar en toegankelijk.”

Als je vooral fitter wil worden, dan is de ochtend waarschijnlijk de beste tijd om te sporten, zodat je vet verbrandt en een goede start kunt maken. Wil je stress en spanning verlichten,  train dan vooral ’s avonds. En als het vergroten van je spiermassa je ultieme doel is, train dan wanneer je maar wil, rekening houdend met slaapcycli en etenstijden. Het allerbelangrijkste is echter, zo vinden beide experts, er plezier in te hebben. “Gebruik je work-outs als een hulpmiddel om je beste leven te leven.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.