als-ik-op-dit-moment-van-de-dag-een-wandeling-maak-ben-ik-minder-moe-286563
©Spotlight

Laten we eerlijk zijn, in ons drukke leven is het niet altijd haalbaar de auto of het openbaar vervoer te vervangen door een stevige wandeling van dertig minuten. Maar als het me lukt om ’s ochtends vroeg te lopen, verandert mijn stemming volledig. Lees hieronder waarom de ochtend de beste tijd is voor een wandeling.

Beste tijd voor een wandeling

Dat een wandeling in de ochtend mij zo goed doet, komt niet alleen omdat ik meer ontspannen ben door de endorfine die vrijkomt. Het komt ook omdat ik stressvolle prikkels vermijd, zoals het checken van mijn telefoon in de metro of de bus. Ik concentreer me gewoon op de wandeling, terwijl ik geniet van muziek of een podcast. (Hoewel er veel mensen zijn die een wandeling liever in stilte doen).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Begrijp me niet verkeerd, een wandeling op élk moment van de dag is aan te raden. Langleven-expert dr. Vicente Mera zegt hierover: “Wandelen is, als de fysieke conditie en gewrichten het toelaten, waarschijnlijk de beste cardio-oefening die er is. Maar alleen tienduizend stappen per dag zetten is niet genoeg. Het is ook noodzakelijk op een behoorlijke snelheid te lopen. Niet zo snel als hardlopen, maar wel in een stevig tempo.” Door de wandeling  ’s ochtends te doen, kan ik de dag bewuster en met meer rust beginnen. En het doet me denken aan een uitspraak van wellnessexpert Nicola Elliott, toen ik haar een keer interviewde: “Ochtenden zetten de toon voor de hele dag. Het is belangrijk om minstens een half uur voor 10 uur ’s ochtends in het daglicht te lopen. Daarom doe ik mijn ochtendvergaderingen buiten aan de telefoon in plaats van op kantoor.” En dat werkt.

Op een lege maag

Jean-Luc Riehm, wellnessexpert in hotel La Bobadilla, kan dit beamen. Hij zegt dat de voordelen van wandelen – het is goed voor hart en bloedvaten, je stemming en het cholesterolgehalte – vooral worden versterkt als je wandelt op een lege maag. “Wandelen op een lege maag is een manier om wakker te worden, te ontgiften en het lichaam van zuurstof en energie te voorzien.” En hoewel ik het meestal niet doe op een lege maag, is het wel zo dat ik door een ochtendwandeling bepaalde negatieve gedachten kan veranderen. Daarnaast neem ik rustiger beslissingen gedurende de dag.

Dr. Olivier Courtin-Clarins zegt in zijn boek Guess my age if you can dat wandelen een krachtig pijnstillend effect heeft dat gevoelens van ontspanning, kalmte en geluk opwekt. Dit zijn voordelen die worden aangevuld door een verhoogde concentratie. Een zittende levensstijl is deel gaan uitmaken van ons leven. (Onze voorouders liepen tussen de 10 en 16 kilometer per dag en wij lopen gemiddeld slechts 2,4 kilometer). Daarom is het meer dan belangrijk om van een wandeling een gewoonte te maken.

In mijn geval helpt wandelen naar mijn werk (na het ontbijt) me ook om vermoeidheid en een hongergevoel onder controle te houden. Dit komt omdat wandelen “de glucosepieken afvlakt”. Dit wordt bevestigd door ‘glucosegodin’ Jessie Inchauspé. Zij zegt: “Lopen na het eten vlakt de glucosecurve af met gemiddeld dertig procent. Dat heeft een directe invloed op het energieniveau en je stemming, waardoor je gedurende de dag minder moe bent. Ook heb je een gevoel van rust en verzadiging, wat voorkomt dat je te veel of verkeerd eet.”

Aan de slag

Maar hoe begin je deze goede gewoonte? Je moet een manier vinden de wandeling te integreren in je dagelijks leven. Als het ’s ochtends niet lukt, zijn na het eten of in de late namiddag ook goede opties. In het geval van ochtendwandelingen kan het een goed alternatief zijn eerder uit de metro te stappen. Of je kunt de auto verder van je werk parkeren en de rest wandelen. Of, zoals Elliot al zei, een ochtendmeeting plannen die je lopend kunt doen.

De key, zegt Dr. Courtin-Clarins, is beginnen met een wandeling van een half uur met 120 stappen per minuut. Vervolgens verhoog je de tijd en snelheid geleidelijk. Dr. Mera voegt eraan toe dat cardiotraining de levensduur met maar liefst twintig procent kan verlengen. Hij heeft het zelfs over de voordelen van het uitlaten van een hond (als je die hebt) op een redelijke snelheid. En nog iets wat ik altijd probeer te doen tijdens mijn wandelingen: heuvels of trappen niet vermijden. Ze zeggen immers dat heuvels en trappen op en af lopen een van de geheimen is van de langstlevende mensen op deze planeet.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.