dit-zijn-de-5-grote-voordelen-van-het-eten-van-gember-279748
©MirageC

De voordelen van gember zijn meer dan alleen het geven van een vleugje smaak aan je favoriete gerechten. Het blijkt dat de kruidachtige plant veel wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde om te helpen bij meerdere kwalen. Denk aan maagklachten, pijnverlichting, menstruatiepijn, artritis en meer. De meest voorkomende gembersoort die we kennen is Zingiber officinale Roscoe. En zoals Katrina Hartog, directeur klinische voeding bij kliniek Mount Sinai Morningside in New York, uitlegt, bevat het verbindingen die ontstekingsremmende en anti-oxiderende effecten hebben.

Dus hoe kun je van deze voordelen profiteren? Naast de beruchte gembershot waar iedereen met een wellness-obsessie dol op is, leggen de experts hieronder uit wat gember voor het lichaam kan doen. Én hoe je het in je dieet kunt opnemen.

De voordelen van gember

De voordelen van gember voor de gezondheid zijn talrijk. En iets wat je zou moeten overwegen als je je niet helemaal lekker voelt en op zoek bent naar een homeopathische manier om de pijn te verzachten. Experts noemen de volgende voordelen van gember.

Helpt tegen misselijkheid

Gember wordt het meest gebruikt om te helpen bij misselijkheid. Lisa-Marie Haberstroh, diëtiste bij Lanserhof Sylt, legt uit dat gember ingrediënten bevat die helpen bij het blokkeren van pijnoverdragende receptoren die misselijkheid en overgeven kunnen veroorzaken. Uit onderzoek bleek ook dat het regelmatig toedienen van gember helpt bij het verlichten van symptomen die gepaard gaan met chemotherapie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Gember kan ook helpen bij ochtendmisselijkheid in de vroege stadia van de zwangerschap. Hartog wijst op een onderzoek dat aantoonde dat gember effectief is bij het verlichten van misselijkheid bij zwangere vrouwen. Hoewel het niet het aantal keren dat iemand moet overgeven vermindert. Het is een lastige balans, want te veel gember kan meer misselijkheid veroorzaken en zelfs leiden tot brandend maagzuur. Overmatig gebruik wordt dus niet aanbevolen. Gember kan ook weeën opwekken, zegt Haberstroh. Dus raadpleeg eerst je arts voordat je er grote hoeveelheden van neemt.

Vermindert een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen

Haberstroh legt uit dat gember het makkelijker maakt voedsel te verteren. Het bestanddeel van de wortel, gingerol, stimuleert de productie van maagzuur, speeksel en gal om de maag sneller te legen. Een opgeblazen gevoel ontstaat wanneer de maaglediging vertraging oploopt. Het vergemakkelijken van dit proces kan dus helpen een opgeblazen gevoel en indigestie te verminderen. Ze voegt eraan toe dat de essentiële olie in gember winderigheid kan verminderen.

Mensen met een gevoelige maag of die gevoelig zijn voor pittig eten moeten voorzichtig zijn met het eten van gember, zegt ze. Hartog voegt eraan toe dat er meer onderzoek moet worden gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen dat gember inderdaad helpt bij een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.

Helpt bij verkoudheid

Om je immuunsysteem een boost te geven, zegt Haberstroh dat gember kan helpen beschermen tegen infecties. Dit dankzij de antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. De wortel bevat gingerol en shogal, die de bloedcirculatie in de slijmvliezen verbeteren en slijm losmaken om het snel te verwijderen. De essentiële oliën in gember zijn ook pijnstillend. Dit kan volgens haar een positief effect hebben op droge hoest en keelpijn.

Verzacht pijn

Zoals hierboven vermeld, heeft gember ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is vooral handig als je pijn in verschillende delen van je lichaam wil verminderen. Hartog zegt dat onderzoek heeft aangetoond dat mensen met artrose minder pro-inflammatoire cytokinen hadden, een groep eiwitten die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de beweging van gewrichten. Bij ontsteking zijn cytokinen verantwoordelijk voor de ontwikkeling en progressie van artrose. Studies tonen ook aan dat gember effectief kan zijn bij dysmenorroe, de pijn die men voelt voor de menstruatie, en kan helpen om menstruatiekrampen te minimaliseren.

Haberstroh voegt eraan toe dat gember ook de bloedsomloop helpt stimuleren, waardoor het geweldig is om spierpijn te behandelen. “De spieren worden beter voorzien van voedingsstoffen en herstellen daardoor gemakkelijker van een training”, zegt ze.

Verlaagt cholesterol en bloedsuikerspiegel

Haberstroh zegt dat gember het potentieel heeft om de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te verlagen. Studies tonen aan dat gingerol de opname van glucose in de spiercellen ondersteunt en de insulineproductie reguleert. Hartog wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat gember de cholesterolproductie verlaagt. Maar beide experts zijn het erover eens dat er meer onderzoek moet worden gedaan.

De nadelen van gember

Hoewel Hartog zegt dat gember als niet-giftig wordt beschouwd, waarschuwt ze dat het ongewenste bijwerkingen kan hebben als de gember in hoge doses wordt geconsumeerd. Haberstroh is het daarmee eens en noemt verse gember een “intense specerij” waarvan je niet te veel moet eten. “De essentiële oliën in gember kunnen het maagslijmvlies van een gevoelige maag irriteren”, legt ze uit. “De prikkelende stoffen kunnen ook maagpijn, winderigheid, brandend maagzuur en diarree veroorzaken in het geval van een overdosis.”

Ze raadt mensen die zwanger zijn of galstenen hebben aan om voorzichtig te zijn met het eten of drinken van gember. Hartog voegt eraan toe dat mensen die bloedverdunners gebruiken zich ervan bewust moeten zijn dat gember de bloedingstijd kan verkorten en ook voorzichtig moeten zijn met het consumeren ervan.

Voor de rest zou je ervan moeten kunnen genieten zonder je zorgen te maken over de negatieve effecten van gember. Als je op veilig wil spelen, kun je volgens Haberstroh het beste sterk geconcentreerde gemberdrankjes vermijden, zoals gembershots. En zoals met alles wat met gezondheid te maken heeft, moet je altijd je arts of zorgverlener raadplegen als je niet zeker weet of gember goed is voor je gezondheid.

Hoe je gember kunt eten

Om te profiteren van alle voordelen die gember te bieden heeft, zegt Haberstroh dat je gember het beste rauw en bij voorkeur ongeschild kunt eten, omdat veel van de waardevolle voedingsstoffen direct onder de schil van de plant zitten. Ze legt verder uit dat rauwe gember meer vitamine C bevat, die niet hittebestendig is en anti-oxiderende eigenschappen heeft die verloren kunnen gaan als het niet kort daarna wordt geconsumeerd. Maar rauwe gember is pittig. Dus als je niet tegen die extra kick in smaak kunt, zegt ze dat je de pittigheid kunt afzwakken met hitte en het in een warm gerecht kunt consumeren.

“Gember balanceert vaak de zoetheid van fruit en doet het goed in hartige gerechten – een klein beetje is heel lekker”, voegt Hartog toe. “Je kunt het gebruiken in roerbakgerechten, soepen, curry’s, saladedressing of zelfs in desserts. Maak er een gewoonte van om gember in je dieet te verwerken om de meeste gezondheidsvoordelen te krijgen.”

Gember drinken

Er is een reden waarom veel mensen trouw zijn aan hun gembershots. Het is namelijk een makkelijke manier om te genieten van alle gezondheidsvoordelen. Haberstroh noemt ook het drinken van gemberthee, waaraan je kruiden en andere verse ingrediënten kunt toevoegen. Ook kun je het toevoegen aan smoothies en shakes. Je kunt kiezen voor voorverpakte gemberthee en gemberbier, maar die zijn niet per se het meest heilzaam. Ook bestaan er gembersupplementen, maar ze zegt dat die niet goed gereguleerd zijn en dat het moeilijk kan zijn om de werkelijke kwaliteit ervan te kennen.

Hoewel er volgens Hartog en Haberstroh meer onderzoek moet worden gedaan, heeft gember, als je het gebruikt in je dieet en andere wellnessbehoeften, tot nu toe alleen maar bewezen effectief te zijn. Let wel op de pittigheid en andere bijwerkingen die het kan hebben. Raadpleeg altijd je zorgverlener als je vragen hebt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.