vitamine-c-wordt-een-wondermiddel-genoemd-voor-een-egalere-huid-maar-hoe-past-het-in-je-skincareroutine-278565
©Jouke Bos, Vogue Nederland, juli/augustus 2023

De lijst met populaire huidverzorgingsingrediënten is eindeloos, maar bepaalde door dermatologen goedgekeurde formules verdienen écht een vaste plek in je routine. Neem bijvoorbeeld vitamine C: een ingrediënt dat wordt geroemd om zijn multitasking capaciteiten en zichtbare resultaten. Vitamine C is de holy grail voor het verhelderen van een doffe huid en het vervagen van pigmentvlekken, maar het is ook een natuurlijke collageenbooster. Kortom, kennismaken met deze krachtige antioxidant is essentieel voor elke doeltreffende skincarestrategie.

De voordelen van vitamine C voor de huid

“Vitamine C is misschien wel de krachtigste antioxidant voor de huid die we hebben”, zegt dermatoloog Joshua Zeichner. “Het neutraliseert schade door vrije radicalen (agressieve stoffen die het lichaam aanmaakt door bijvoorbeeld stress, verkeerde voeding, roken en zonlicht, red.) en beschermt de huid tegen uv-licht en andere agressieve omgevingsfactoren. En hoewel het vooral bekendstaat om het verhelderen van de huid, kan het ook helpen bij het verstevigen van de huid, voegt gezichtspecialiste Kate Somerville toe. “Ik gebruik vitamine C al jaren in mijn kliniek om de elasticiteit te verbeteren en de huid rond de hals en het decolleté strakker te maken.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het beste van alles? Vitamine C kan zowel ’s ochtends als ’s avonds worden gebruikt voor een maximaal effect en een stralende huid. Hier lees je hoe je dit ingrediënt het beste kunt gebruiken voor een helderdere en egalere teint.

Kies de juiste concentratie

Het bepalen van de juiste concentratie voor jouw huidtype is essentieel voor de effectiviteit van vitamine C, zegt dermatoloog Patricia Wexler. “Begin met een lage concentratie van 10 procent en verhoog dit, naarmate je het verdraagt, tot 15 of 20 procent.” Voor de vette of normale huid is L-ascorbinezuur de krachtigste vorm van vitamine C. Magnesium ascorbyl fosfaat, een in water oplosbare vitamine C, is minder irriterend en dus voor de droge en gevoelige huid geschikter.

Let op de pH-waarde

De absorptie van vitamine C hangt grotendeels af van de pH-waarde. Als je een normale huid hebt, zoek dan naar een formule met een lage pH-waarde van ongeveer 3,5 voor optimale opname. Als je een gevoelige huid hebt, kun je het best een formule met een pH-waarde van 5 tot 6 gebruiken. “Dit is de natuurlijke pH-waarde van de huid en zal niet zo irriterend zijn”, zegt Wexler.

Ga voor een serum

De meest gebruikte vitamine C-producten zijn serums. Ze bevatten een hoge concentratie actieve stoffen. “Ze houden het ingrediënt stabiel en verbeteren de penetratie door de buitenste huidlaag”, zegt Zeichner.

Wat aanvullende ingrediënten betreft, gelooft Wexler dat vitamine C het best werkt in combinatie met vitamine E, ferulinezuur, vitamine B en hyaluronzuur. “Vitamine C en E zijn beide antioxidanten en ondersteunen elkaar”, legt ze uit, eraan toevoegend dat ferulinezuur een andere antioxidant is dat zowel vitamine C als vitamine E versterkt in de strijd tegen schade door vrije radicalen en bij de collageenproductie. Mensen met een gevoelige huid kunnen er echter baat bij hebben om hun serum in een vochtinbrengende crème te mengen of te kiezen voor een moisturizer met vitamine C.

Langzaam beginnen

Ongeacht de gevoeligheid van je huid is het altijd aan te raden om geleidelijk nieuwe ingrediënten te testen. “Met elke actieve stof is het belangrijk om langzaam te beginnen wanneer je ingrediënten in je routine opneemt”, zegt Somerville. “Ik heb verbluffende resultaten gezien bij klanten die vitamine C drie keer per week aan hun routine toevoegden en vervolgens uitbreidden naar dagelijks gebruik.” Verwacht daarom geen onmiddellijk resultaat. “Het duurt een aantal weken voordat je verbetering ziet in de teint”, zegt Zeichner. Ze voegt eraan toe dat, omdat vitamine C een belangrijk preventief ingrediënt is, sommige voordelen voor je huid onmerkbaar zullen zijn.

Veilig bewaren

Vitamine C-serums zijn er in twee grote categorieën: op waterbasis en watervrij. De eerste is instabieler en lichtgevoeliger en wordt daarom meestal bewaard in ondoorzichtige of amberkleurige flesjes, terwijl de tweede stabieler is, zelfs in de aanwezigheid van zonlicht. Voor welke soort je ook kiest, het is essentieel dat je vitamine C gestabiliseerd is en dat je het luchtdicht bewaart in een donkere, koele ruimte. “Als de kleur donker of troebel wordt, is het al geoxideerd”, waarschuwt Wexler. Ze voegt eraan toe dat hetzelfde geldt als je een vieze geur waarneemt. De verpakking is ook belangrijk. Volgens dermatoloog Whitney Bowe kunnen traditionele druppelaars de oxidatie versnellen en ervoor zorgen dat de antioxidant wordt afgebroken.

Laagje onder SPF

In tegenstelling tot hydroxyzuren of retinol maakt vitamine C de huid niet kwetsbaarder voor zonnebrand. De krachtigste vormen van vitamine C zelf zijn echter wel kwetsbaar voor blootstelling aan licht, waardoor een breedspectrum UVA/UVB-dekking in combinatie met het ingrediënt een must is. Het goede nieuws is dat vitamine C de huid nog beter beschermt als je het onder een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 aanbrengt. “Zie het als een vangnet om schade door vrije radicalen te neutraliseren die kan ontstaan door uv-licht dat binnendringt – ondanks onze beste inspanningen om ons te beschermen met een zonnebrandcrème”, zegt Zeichner.

Vergeet ook je voeding niet

Hoewel vitamine C een krachtpatser is voor de huid, doet het ook van binnen wonderen. “Je kunt vitamine C in je dieet verwerken om je huid van binnenuit te voeden”, zegt Bowe. “Citrusvruchten (bijvoorbeeld sinaasappels, citroen en grapefruit) zijn een geweldige bron van vitamine C, maar je kunt bijvoorbeeld ook meer paprika’s eten.”

De beste producten

Hieronder vind je onze selectie van beautyproducten – serums en moisturizers – met vitamine C als hoofdingrediënt voor een egalere huid en verhelderende teint.

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate

Serum met vitamine C van Kiehl's
©De Bijenkorf

Serum, vanaf € 79,01

Paula’s Choice C5 Super Boost Moisturizer

Moisturizer van Paula's Choice
©De Bijenkorf

Nachtcrème, € 54

SkinCeuticals C E Ferulic

Serum met vitamine C van SkinCeuticals
©SkinCeuticals

Serum, € 177

Drunk Elephant C-Firma Fresh Day Serum

Serum met vitamine C van Drunk Elephant
©Ici Paris XL

Serum, € 80

Collistar Attivi Puri Vitamin C + Alpha-Arbutin

Serum met vitamine C van Collistar
©Douglas

Serum, € 49,00

Sunday Riley C.E.O. Vitamin C Rich Hydration Cream

Moisturizer van Sunday RIley
©De Bijenkorf

Dag- en nachtcrème, vanaf € 22

The Ordinary Vitamine C Ascorbyl Glucoside Solution 12%

Serum met vitamine C van The Ordinary
©Douglas

Serum, € 18,95

Ole Henriksen C-Rush Brightening Gel Crème

Moisturizer van Ole Henriksen
©Ole Henriksen

Gelcrème, € 46

Vichy Liftactiv Vitamin C Serum

Serum met vitamine C van Vichy
©Etos

Serum, € 43,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.