is-een-glas-rode-wijn-goed-voor-je-dit-zeggen-experts-279652
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022

Of je nu thuis een fles opentrekt voor een knisperend haardvuur, of een glas drinkt in een gezellige pub: het rode wijn-seizoen bereikt momenteel z’n hoogtepunt. En als we afgaan op berichten in de media, kunnen we ons troosten met de gedachte dat rode wijn wordt beschouwd als een ‘gezondere’ alcoholische drank. Maar is rode wijn (met mate) écht gezond, zoals sommige onderzoeken suggereren? Of is dat alleen maar wishful thinking?

Is rode wijn gezond?

“Alcohol – en dus ook alcoholische dranken, waaronder rode wijn – is niet goed voor ons”, zegt dr. Federica Amati, voedingsdeskundige, medisch wetenschapper en auteur van Recepten voor een betere menopauze. Alcohol is een kankerverwekkende neurotoxine die ontstekingen veroorzaakt, dus elke inname is erger dan helemaal geen, legt de voedingsdeskundige uit. De reden dat rode wijn echter geassocieerd wordt met gezondheid, heeft alles te maken met het polyfenolgehalte. “Rode wijn heeft een hoog gehalte aan polyfenolen. Dat zijn gezonde plantaardige stoffen die een aantal van de negatieve effecten van alcohol tegengaan”, zegt dr. Amati. “Het wordt ook meestal gedronken bij de maaltijd en met vrienden of familie, en is een van de traditionele voedingsmiddelen in het mediterrane dieet en het blauwe zone-dieet.” Plus: het smaakt goed.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ondanks de koppen die suggereren dat rode wijn goed kan zijn voor onze gezondheid, hebben deze verhalen vaak de neiging om wetenschappelijke bevindingen te verdraaien om een clickbaitkop te ondersteunen. Dr. Amati zegt ook dat we moeten kijken naar populatiegegevens bij het onderzoek naar wijnconsumptie. Mensen die rode wijn drinken hebben vaak een beter dieet en een betere levensstijl, waardoor ze over het algemeen gezonder zijn. Dit betekent niet dat de rode wijn zelf gezond is, maar eerder de levensstijl die gepaard gaat met het drinken van rode wijn”, legt ze uit.

Geen enkele vorm van alcohol is goed

De waarheid is dus dat geen enkele vorm van alcohol goed voor je is. “Alle voordelen van rode wijn, zoals het polyfenolgehalte, vind je ook in andere voedingsmiddelen en supplementen”, zegt dr. Mark Hyman, arts en functionele gezondheidsdeskundige. “En vrouwen hebben nog meer last van de schadelijke effecten van alcohol dan mannen. Er zijn onderzoeken die alcoholconsumptie linken aan borstkanker. Het vermindert de opname van voedingsstoffen en is schadelijk voor je darmen, lever en hersenen.”

Alcohol is ook de vijand van een goede nachtrust, zelfs als je het in kleine hoeveelheden drinkt. “Het geeft je misschien een ontspannen gevoel om ’s avonds een glas wijn te drinken, maar ik denk dat je verbaasd zal zijn over wat alcohol met je lichaam doet tijdens het slapen”, voegt hij eraan toe. “Slaap is wanneer we ontgiften en herstellen. We hoeven het niet moeilijker te maken door alcohol, een gifstof, aan de mix toe te voegen.”

Hoeveel rode wijn kunnen we dan drinken?

Het is waarschijnlijk niet iets wat je nu wil horen, maar het antwoord op deze vraag is: hoe minder, hoe beter. Volgens dr. Amati draait het allemaal om dosering. “Een glas rode wijn bij de maaltijd en in de context van een gezond dieet en een gezonde levensstijl zal niet hetzelfde negatieve effect hebben als een fles wijn die op een lege maag wordt gedronken in de context van een minder gezonde levensstijl”, zegt ze. “Voor een goede gezondheid suggereren de bevolkingsgegevens dat het drinken van een klein glas bij de maaltijd gunstig kan zijn.” Het is wel belangrijk om te weten dat, als je niet drinkt, er geen bewijs is dat je daarmee zou moeten beginnen. “Het gaat er meer om dat je begrijpt wat de voordelen en de risico’s zijn als je wel drinkt”, zegt dr. Amati.

Haar aanbeveling is om niet meer dan drie of vier keer per week te drinken, met een maximum van één klein glas rode wijn bij de maaltijd op drinkdagen. Als expert drinkt ze zelf maar heel af en toe en benadrukt ze dat alcohol geen groot deel uitmaakt van haar leven. Dr. Hyman is het hiermee eens en legt uit dat hij alcohol op dezelfde manier behandelt als suiker. “Af en toe een glas is prima, maar dagelijks kan problematisch zijn”, zegt hij. “Houd het bij één portie, hooguit drie tot vier keer per week.” En bovenal, als je je er niet goed bij voelt, doe het dan niet.

Nog even over de (slechte) rode wijnkater…

Heb je na het drinken van (veel) rode wijn vaak last van een kater? Daar is een reden voor. “Congeneren, zoals tannine en aceetaldehyde, zitten veel in rode wijn en kunnen het lichaam stimuleren om stresshormonen vrij te geven, waardoor een kater nog erger wordt”, zegt dr. Amati. Als je rode wijn niet goed verdraagt, vermijd dan het drinken ervan – en misschien wil je ook andere donkere, sterke dranken vermijden.

Als je niet wil afzien van een lekker glas rode wijn –  het is tenslotte the season – zorg er dan voor dat je genoeg water drinkt tussen de glazen door en geniet op verantwoorde wijze.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.