6-ongewone-voedingsmiddelen-die-lastige-huidproblemen-kunnen-verhelpen-262859
©FAUVE BOUWMAN, VOGUE NEDERLAND, MAART 2023

Dr. Thivi Maruthappu is dermatoloog en voedingsdeskundige en slaat een brug tussen voeding en huidgezondheid. Haar unieke holistische benadering maakt gebruik van de connectie tussen geest en huid met gepersonaliseerde skincare en medische behandelingen, waarbij ze specifieke voedingsmiddelen voorschrijft om huidproblemen te behandelen.

“Ik denk dat een gezonde huid zowel van binnen als van buiten komt”, zegt ze. “Als we ons op ons best willen voelen en er goed uit willen zien, is het belangrijk om niet voorbij te gaan aan gebieden die eerder onderbelicht zijn gebleven, zoals de invloed van stress op onze huid en de rol van onze voeding.”

Voedingsmiddelen tegen huidproblemen

Hoewel een voedzaam, uitgebalanceerd dieet de hoeksteen is voor een gezonde huid, vereisen sommige specifieke huidproblemen een specifiek dieet, iets wat Maruthappu onderzoekt in haar nieuwe boek SkinFood. “Er zijn bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen die eczeem kunnen uitlokken, terwijl andere kunnen bijdragen aan puistjes”, zegt ze. “Er is ook de belangrijke rol van de gezondheid van de darmen en de huid, bekend als de huid-darm-connectie.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hieronder deelt Maruthappu haar top zes van voedingsmiddelen om de lastigste huidaandoeningen mee te behandelen.

Kefir tegen eczeem

“Kefir, een gefermenteerde melkdrank, zit vol probiotica die goed zijn voor je darmen. Ik raad het veel van mijn patiënten met eczeem aan om zo het darmmicrobioom te helpen stimuleren, omdat er steeds meer onderzoek is dat het verband tussen darmgezondheid en eczeem ondersteunt.”

Mangistan voor anti-veroudering

“Deze stevige vruchten hebben een hoog gehalte aan een unieke plantaardige antioxidant genaamd xanthonen, die schade door vrije radicalen helpt voorkomen en de productie van AGE’s (Advanced Glycation End Products) verminderen. AGE’s zorgen ervoor dat collageen verstijft, wat resulteert in een slappere huid.”

Kaneel voor acne

“Voor veel vrouwen kan hormonale acne een punt van zorg zijn, vooral in bepaalde periodes van de maand. Zoet voedsel kan het enige zijn waar we naar verlangen, maar de stijging van de bloedsuikerspiegel die ze veroorzaken kan bijdragen aan puistjes. Een manier om dit tegen te gaan, is het toevoegen van kaneel (bijvoorbeeld kaneel-chocoladekoekjes), omdat deze aromatische specerij kan helpen bloedsuikerpieken te reguleren.”

Kersensap voor vermoeide ogen

“Kersensap (tart cherry juice) bevat van nature melatonine, het slaaphormoon van ons lichaam. Door dit voor het slapengaan te drinken, kun je gemakkelijker in slaap komen en ook langer in slaap blijven.”

Walnoten voor rosacea

“Walnoten bevatten de hoogste hoeveelheden plantaardige omega 3 (alfa-linoleenzuur) die belangrijke ontstekingsremmende effecten hebben voor de huid en kunnen helpen bij de symptomen van rosacea, zoals droge ogen.”

Gekookte tomaten om schade door de zon te voorkomen

“Gekookte tomaten zijn de hoogste natuurlijke bron van lycopeen, een geweldige antioxidant die zonneschade kan helpen aanpakken. Studies hebben aangetoond dat het verhogen van de inname van lycopeen de intensiteit van verbranding door de zon kan verminderen, maar zorg ervoor dat je ook altijd een SPF van goede kwaliteit gebruikt.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.