het-ingredient-voor-een-egale-huid-alles-wat-je-wil-weten-over-niacinamide-298446
©Spotlight

We begrijpen dat je in de wereld van skincare soms niet meer weet waar je moet beginnen. Welk product doet wat? En hoe gebruik je het? We leggen het graag haarfijn aan je uit. Deze keer is het de beurt aan een skincare-ingrediënt met een ietwat uitdagende uitspraak: we vertellen je alles wat je wil weten over niacinamide.

Wat is niacinamide?

Bonuspunten voor wie het in één keer vlot en correct kan uitspreken. Maar wat is niacinamide nou eigenlijk precies? Cosmetisch dermatoloog Dr. Tjinta Brinkhuizen legt uit dat niacinamide een anti-oxidant is en beter bekend is als vitamine B3. Co-founder van natural beauty-platform Nourished en diëtist Floor Hendriks vult aan: “Het is een stof die we zelf aanmaken, die we kunnen eten en die we dus ook op ons gezicht kunnen smeren.” Tevens is niacinamide een van de best onderzochte ingrediënten in de wereld van skincare.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De voordelen van niacinamide voor de huid

Waarom zou je het ingrediënt willen gebruiken in jouw huidverzorgingsroutine? De voornaamste functie van niacinamide is dat het de huid egaliseert. Marie van Haesendonck, brand director van La Roche-Posay en CeraVe, legt uit dat niacinamide een anti-inflammatoire (ofwel: een ontstekingsremmend) effect geeft. “Niacinamide is dus heel interessant voor mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen waarbij ontstekingen voorkomen zoals eczeem en acne, maar bijvoorbeeld ook bij pigmentatie. Ook versterkt niacinamide de huidbarrière, waarbij het onze huid als het ware beschermt en weerbaarder maakt voor de alledaagse factoren die op ons afkomen, zoals vervuiling en temperatuurschommelingen.”

Niacinamide en de gevoelige huid

“Vanwege zijn veelzijdige en milde eigenschappen is niacinamide over het algemeen geschikt voor de meeste huidtypes. Een eventuele bijwerking kan huidirritatie zijn in de vorm van jeuk, branderigheid, droogte of roodheid. Dit is vaak bij hogere concentraties boven de vijf procent. Allergische reacties op niacinamide zijn zeer zeldzaam”, aldus Brinkhuizen. Ze adviseert mensen met een gevoelige of droge huid het gebruik van niacinamideproducten rustig op te bouwen. Ook goed om te weten: “Bijwerkingen kunnen vaak worden voorkomen door na gebruik een goede moisturizer aan te brengen.”

“Het is een veel onderzocht ingrediënt en we zien dat het vooral goed werkt voor een gevoelige huid”, vertelt Hendriks. “Onderzoeken tonen aan dat het de huid kalmeert en dat het een helende functie heeft. Allergieën komen nauwelijks tot nooit voor.” Dit komt door het feit dat niacinamide een lichaamseigen stof is en dus van nature al aanwezig is. Mocht je toch argwanig zijn of simpelweg voorzichtig willen zijn, dan is hier een tip van Hendriks: “Als je wil checken of je er gevoelig voor bent, test het even op je arm voordat je het op je gezicht aanbrengt.” Zo’n allergietest wordt ook wel een patch test genoemd en breng je aan op een schone huid op de binnenkant van je bovenarm. Of laat je adviseren door je huisarts of dermatoloog.

Wanneer gebruikt je het?

“Niacinamide is een ingrediënt dat voor veel huidtypes een verbetering zal brengen. Wanneer je een zeer gevoelige huid hebt of last hebt van acne, eczeem of hyperpigmentatie is niacinamide een ingrediënt om absoluut toe te voegen aan je dagelijkse skincareroutine”, vertelt Van Haesendonck.

“Vooral bij rosacea, acne en een wat drogere huid werkt niacinamide goed”, bevestigt Hendriks. Ben je jong en heb je last van acne? Dan kan niacinamide er bovendien voor zorgen dat je op latere leeftijd minder schade aan je huid hebt, stelt Hendriks. Doordat niacinamide van nature voorkomt in ons lichaam, is het gebruik bovendien niet perse verbonden aan een leeftijd, stelt zowel Hendriks als Van Haesendonck. Dit maakt het gebruik van niacinamide in principe veilig voor iedereen wie zijn of haar huid wil egaliseren.

Jouw skincareroutine

Hoe neem je het ingrediënt zo efficiënt mogelijk op in jouw skincareroutine? Aangezien er verschillende productsoorten bestaan waar het ingrediënt in is verwerkt, is het eenvoudig om zicht te verliezen op hoe je het zo efficiënt mogelijk opneemt in jouw verzorgingsroutine. Je wil er natuurlijk de meeste voordelen uit kunnen halen. Je kunt het best rekening houden met een aantal factoren.

“Niacinamide werkt in verschillende producten net iets anders”, legt Van Haesendonck uit. Volgens haar is vooral de concentratie van het ingrediënt in skincareproducten een belangrijke factor om rekening mee te houden: “De concentratie en galeniek (het proces waarin een werkzaam bestanddeel wordt omgezet in een gebruiksklaar geneesmiddel, red.) bepalen hoe diep het ingrediënt in de huid zal doordringen.”

Crème of serum?

Gebruik een niacinamideproduct dagelijks om de beste gewenste resultaten te zien. Maar welk product te kiezen? Op basis van je huidtype en je persoonlijke wensen kun je een geschikt niacinamideproduct vinden. Houd hierbij wel rekening met de claim van het product en wat het product doet in zijn geheel met de mix van ingrediënten. Ook adviseert Brinkhuizen een niacinamideproduct aan te schaffen in een luchtdichte verpakking. Volgens Brinkhuizen beschermt dit het product en de ingrediënten voor invloeden van buitenaf waar anti-oxidanten gevoelig voor kunnen zijn.

Niacinamideproducten bevatten verschillende concentraties waardoor deze verschillende effecten kunnen geven, legt Brinkhuizen uit: “Vanaf twee procent is het al werkzaam en helpt het bijvoorbeeld bij vochtverlies in je huid tegen te gaan. Is je huid wat droger en wil je aan pigmentaties werken? Dan is een crème vaak fijner.” Een dagcrème met niacinamide mag je dagelijks en als laatste stap in je skincareroutine aanbrengen.

Wil je niacinamide gebruiken om je huid te egaliseren en pigmentvlekjes minder zichtbaar te maken? “Vanaf vier procent kan niacinamide effectief zijn tegen acne en pigmentaties”, aldus Brinkhuizen. “Hogere concentraties en ook een veelgebruikte concentratie van vijf procent zijn nog effectiever tegen melasma en hyperpigmentatie.” Hendriks vult verder aan: “Vaak is de concentratie in een serum dankzij een groter aantal actieve stoffen hoger dan in bijvoorbeeld een moisturizer. In veel gevallen is een niacinamideserum dus effectiever.” Let hierbij wel op dat hogere concentraties de kans op mogelijke huidirritatie kan verhogen.

Hendriks adviseert om het serum eerst zijn werk te laten doen voordat je hier een ander skincareproduct overheen smeert. “Dan haal je er het meest uit, want het kan zo zijn dat bepaalde ingrediënten op andere reageren, en dat wil je voorkomen.” Laat het goed intrekken voordat je je dagcrème aanbrengt na je serum. En onthoud: “Less is more; een skincareroutine van meer dan vier stappen is eigenlijk niet nodig”, vertelt Hendriks.

Niacinamide in combinatie met andere ingrediënten

Ja, het is zeker mogelijk dat bepaalde skincare-ingrediënten niet helemaal lekker samengaan. Deze ingrediënten komen met elkaar in aanraking wanneer je verschillende producten over elkaar aanbrengt. In principe kan niacinamide goed gecombineerd worden met andere skincare-ingrediënten, maar er zijn uitzonderlijke gevallen.

Dus wat liever te vermijden? “De combinatie van niacinamide en vitamine C is niet ideaal, dat zal ik altijd proberen te vermijden”, zegt Hendriks. Brinkhuizen legt verder uit dat de combinatie tussen vitamine C en niacinamide onder lage pH-waarden een nieuwe stof genaamd niacinamide ascorbate kunnen vormen, wat niet ideaal is. Dit betekent echter niet dat je de twee helemaal niet beide kunt gebruiken. Hendriks biedt een oplossing: “Voor dagelijks gebruik kun je ervoor kiezen om verschillende actieve ingrediënten op een ander moment in te zetten. Breng bijvoorbeeld tijdens je ochtendroutine niacinamide aan. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook zonder bijwerkingen in de zon zitten. Gebruik vervolgens vitamine C in je avondroutine.” Zo kun je ze beide gebruiken en profiteer je van de meeste voordelen.

“Combinaties die meer irritatie kunnen geven zijn salicylzuur, glycolzuur en retinoiden. Deze producten kunnen beter niet op dezelfde dag als niacinamide gebruikt worden”, vult Brinkhuizen verder aan.

Wat nog meer? Wil je je huid egaliseren en het nog een extra hydraterende boost geven? Dan is niacinamide in combinatie met hyaluronzuur volgens Hendriks een aanrader. Ook kan niacinamide prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld retinol, een ander populair skincare-ingrediënt.

Producten met niacinamide

Nog op zoek naar een fijn product met niacinamide? Vogue zet er zes voor je op een rij.

Nourished

Niacinamide creme van Nourished
©Nourished

Dagcrème met niacinamide, € 23

Lancôme

Triple serum met niacinamide met Lancôme
©Douglas

Rénergie H.C.F. Triple Serum met hyaluronzuur, niacinamide en ferulic acid, nu voor € 119,01

La Roche-Posay

Mela B3 Serum van La Roche Posay
©Bol.com

Mela B3 Serum met 10% niacinamide, € 43,63

Collistar

Niacinamide lotion van collistar
©Collistar

Lotion met salicylic acid en niacinamide, € 16,88

Prescription

Niacinamideproduct van Prescription
©Prescription

7% niacinamide, € 39

Sunday Riley

Niacinamide serum van Sunday Riley
©Skins

B3 Nice Serum met 10% niacinamide, € 65

Verso

Niacinamide creme van Verso
©Skins

Verzorgende crème met niacinamide, € 90

Meer weten over populaire skincare-ingrediënten? Lees hier alles wat je wil weten over hyaluronzuur.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.