wat-is-hyaluronzuur-zo-werkt-een-van-de-populairste-ingredienten-in-de-wereld-van-skincare-287265
©Getty Images

Geen enkel ander ingrediënt houdt skincareliefhebbers zó in z’n greep als hyaluronzuur. Sterker nog, tegenwoordig is het moeilijk om een product te vinden zónder het ingrediënt. Maar wat is hyaluronzuur precies? En waarom wordt het zo veel gebruikt?

Het ingrediënt staat bekend om z’n capaciteit om vocht vast te houden (lees: het zou wel duizend keer zoveel water kunnen vasthouden als z’n eigen gewicht). Daarom lost het voor veel mensen hun huidproblemen, zoals het hebben van een droge huid, op; hyaluronzuur zorgt ervoor dat onze huid er gezond uitziet en ook zo aanvoelt. Al hoef je óns niet op ons woord te geloven: hieronder leggen experts alles uit wat je moet weten over dit alles-in-één-ingrediënt. Lees verder om te zien waarom hyaluronzuur een onmisbaar ingrediënt is in jouw skincareroutine.

Wat is hyaluronzuur?

Plastisch chirurg David Shafer legt uit dat hyaluronzuur (HA) een natuurlijk voorkomende molecule in ons lichaam is, die de vochtbalans van onze huid in stand houdt en de huid gehydrateerd houdt. Studies hebben aangetoond dat de molecule – die ook bekendstaat als een soort complexe suikersoort, genaamd glycosaminoglycanen – wondhelende eigenschappen heeft. Dit goedje bindt water aan moleculen om vocht vast te houden in onze opperhuid. Naarmate we ouder worden, neemt ons natuurlijke HA-niveau af. Dit leidt tot een verouderende en droge huid. Met behulp van hyaluronzuur kan dit weer worden aangevuld.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hyaluronzuur in skincareproducten

Hyaluronzuur is een van de populairste, zo niet hét populairste huidverzorgingsingrediënt. Net als de molecule die van nature in onze huid voorkomt, is HA een bevochtigingsmiddel dat helpt de vochtbalans te herstellen. Het trekt watermoleculen aan om de huid te hydrateren en voller te maken. Hierdoor zijn huidverzorgingsproducten waar hyaluronzuur in zit uiterst geschikt om tekenen van huidveroudering aan te pakken, als je dat wil.

Hyaluronzuur in eten

Ja, je kunt hyaluronzuur óók in voedsel vinden. Dermatoloog Michelle Henry legt uit dat het een complexe suikersoort is die voorkomt in veel dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk, vis en gevogelte. Dermatoloog Shereene Idriss voegt hieraan toe dat bepaalde voedingsmiddelen de productie van hyaluronzuur in je lichaam kunnen ondersteunen. Collageenrijk eten, zoals bouillon, kan helpen een gezonde huid te behouden.

Hyaluronzuur-fillers

Bij cosmetische behandelingen komt hyaluronzuur het meest voor in tijdelijke fillers. Dr. Shafer legt uit dat deze hyaluronzuurinjecties de huid hydrateren en verfrissen, en rimpels gladstrijken. “Met een filler kun je volume en structuur toevoegen aan bepaalde delen van het gezicht”, zegt hij. “Er zijn verschillende HA-fillers, die van elkaar verschillen qua eigenschappen en kwaliteiten op het gebied van liften, opvullen, gladstrijken, duur, etc.”

Hoewel er veel verschillende HA-fillers bestaan, benadrukt Shafer dat, als je een behandeling wil ondergaan, het belangrijk is om te kiezen voor fillers die zijn goedgekeurd in een gelicentieerde praktijk. “Je wil zeker weten wat er in je gezicht wordt geïnjecteerd”, zegt hij. “Kies voor een specialist met ervaring en een drukke praktijk die al duizenden behandelingen heeft uitgevoerd.”

Dr. Shafer benadrukt tot slot dat fillers omkeerbaar zijn als je niet tevreden bent met de resultaten. Artsen gebruiken namelijk een enzym genaamd hyaluronidase om de fillers af te breken. “Dit is de enige categorie fillers met een effectief tegengif”, aldus dr. Shafer. “Het is een gamechanger en tevens een belangrijke veiligheidsfactor.”

De voordelen van hyaluronzuur

Het belangrijkste voordeel van hyaluronzuur is dus dat het de huid hydrateert. Volgens dr. Henry leidt het gebruik van HA tot een gezonde, sterke en goed functionerende huidbarrière. Het kan ook bijdragen aan de volheid en elasticiteit van de huid en fijne lijntjes helpen te verminderen.

De mogelijke bijwerkingen

Er zitten een paar nadelen aan het dagelijks gebruik van hyaluronzuur. Volgens dr. Henry wordt hyaluronzuur meestal goed verdragen door de meeste huidtypes, en werkt het meestal ook goed samen met de andere ingrediënten in een skincareroutine. Toch zijn waarschuwingen op z’n plaats. Zo waarschuwt dr. Idriss tegen het gebruik van producten met hyaluronzuur in te veel stappen van je routine. Dit kan namelijk ontstekingen en irritatie veroorzaken. Ze raadt in deze situatie aan om te kiezen voor andere ingrediënten met vergelijkbare voordelen. En als je een allergische reactie hebt gehad op het ingrediënt, kun je het beter helemaal vermijden.

“Hyaluronzuur is niet het nieuwste en beste hydraterende ingrediënt op de markt, zoals wordt beweerd”, zegt ze. “Het is een feit dat er betere hydraterende ingrediënten zijn (zoals glycerine) die niet zo in de schijnwerpers staan. Maar door de populariteit van hyaluronzuur zit het in bijna elk product op de markt.”

Hoe gebruik je hyaluronzuur in je skincareroutine?

Omdat hyaluronzuur een veelgebruikt ingrediënt is, is het vrij eenvoudig om een hyaluronzuurproduct in je routine op te nemen. Dr. Henry raadt serums met een hoge concentratie aan om zo je huid de nodige hydratatie te geven. De hyaluronzuurbooster van Paula’s Choice is bijvoorbeeld een goede keuze. Net zoals de serums van The Ordinary en La Roche-Posay, waar ook provitamine B5 aan is toegevoegd om het vochtgehalte van de huid te verhogen en de huidbarrière te helpen versterken. En als je naar de samenstelling kijkt, is het belangrijk dat HA wordt gecombineerd met een rijke crème of lotion om ’s nachts het vocht nog beter vast te houden, legt dr. Henry uit.

Dr. Idriss raadt echter aan om de hyaluronzuurproducten in je routine te beperken, en het ingrediënt in je algemene skincareroutine te minderen tot maximaal één of twee producten. Dit om irritatie te voorkomen. “Je hebt het niet nodig in elke stap van je routine en je hebt al helemaal geen speciaal serum nodig met HA als enige ingrediënt”, zegt ze. “Aangezien de meeste producten op de markt HA bevatten, is er eigenlijk geen reden om uit te zoeken hoeveel je in je routine moet opnemen, omdat de kans groot is dat het er al in zit.”

Vogue’s favoriete producten met hyaluronzuur

Hyaluronzuurserum van Collistar

©Collistar

Hyaluronbooster met collageen, nu voor € 37,95

Booster van Oslo Skin Lab

©Oslo skin lab

Capsules met hyaluronzuur en vitamine C, € 54,50

Hyaluronbooster van Paula’s Choice

©Paula’s Choice

Serum met hyaluronzuur, € 45

Hyaluronzuurserum van The Ordinary

©The Ordinary

Hyaluronzuur met provitamine B5, € 19,99

Vital Skin-Strengthening Super Serum van Kiehl’s

©Kiehls

Serum met hyaluronzuur en adaptogeen kruidencomplex, € 63,99

Hyaluronzuur van La Roche-Posay

©La Roche-Posay

Hyaluronzuur met provitamine B5, € 42

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.