dit-zijn-alle-voordelen-van-koud-douchen-en-dat-zijn-er-nogal-wat-286942
©Getty Images

Een koude douche every day, keeps the doctor away. We geven toe, heel aantrekkelijk klinkt het niet om jezelf vrijwillig onder te dompelen in ijskoud water. Toch blijken de voordelen van koud water talrijk te zijn. Zo gebruiken topsporters regelmatig ijsbaden en talloze onderzoeken ondersteunen de beweringen van voorstanders van koud ‘badderen’.

Waarom je volgens experts zou moeten overwegen regelmatig een koude douche te nemen? Het zorgt onder andere voor een betere stofwisseling, een betere geestelijke gezondheid, minder stress en minder gewrichtspijn. Zullen we ons er daarom toch maar eens aan wagen?

De gezondheidsvoordelen van koud douchen

Bij zogenaamde koudetherapie word je ondergedompeld in koud water. De methode dateert uit het oude Griekenland en werd toen voornamelijk gebruikt voor ontspannende en sociale doeleinden. Tegenwoordig nemen mensen koude baden als onderdeel van een holistisch proces om de algehele gezondheid te verbeteren.

Koudetherapie kan op verschillende manieren worden toegepast zonder veel geld uit te geven. Majdoline Jayoushe, arts interne geneeskunde en universitair hoofddocent aan de Mount Sinai Faculty Practice Primary Care Associates in New York, legt uit dat koudetherapie kan worden gedaan door in een onverwarmd zwembad te zwemmen of, nog eenvoudiger, door een koude douche te nemen. De voordelen hiervan zijn:

  • Minder last van ontstekingen
  • Vermindering van chronische gewrichtspijn
  • Minder spierpijn
  • Versterkt immuunsysteem
  • Verbeterde gezondheid
  • Betere gewichtsbeheersing
  • Minder risico op diabetes type 2
  • Helpt symptomen van depressie bestrijden

Jayoushe: “Zie het als een minischok voor je systeem. Als je in koud water ligt, zijn je hersenen te druk met het verwerken van de onaangename sensatie om aan iets anders te denken. Het helpt uit je hoofd te gaan en je gedachten te verzetten.” Ze legt verder uit dat het lichaam zijn vecht-vluchtreactie activeert wanneer deze schok optreedt. Hierdoor komen stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij. Als reactie op deze signalen compenseert het lichaam door te hyperventileren, de hartslag te verhogen en de bloedvaten te vernauwen. Zodra onze huid zich heeft aangepast aan de koude temperatuur, krijgen we een golf van feel-good hormonen zoals dopamine, serotonine en endorfine. Hierdoor kun je je na een koude douche gelukkig, ontspannen en als herboren voelen.

Louisa Nicola, neurofysioloog en presentatrice van het programma Neuro Experience voegt eraan toe dat een koude douche ook gunstige effecten heeft op de huid. Het kan de poriën vernauwen, de productie van overtollig talg verminderen en de gezondheid van de huid bevorderen.

Wat is de beste manier?

Jayoushe beveelt aan langzaam en voorzichtig te beginnen. Besproei jezelf aan het einde van elke douchesessie een paar seconden met koud water. “Adem diep in en zorg ervoor dat je met je hele lichaam onder de koude straal staat.”

De ideale watertemperatuur moet onder de 15 graden liggen. Ze voegt eraan toe dat wetenschappers die gespecialiseerd zijn in koudetherapie aanbevelen ’s middags of  ’s avonds koud te douchen voor het beste resultaat. “Omdat de lichaamstemperatuur gedurende de dag fluctueert, zijn we ’s ochtends het gevoeligst voor kou, wanneer deze het laagst is”, legt ze uit.

Hoe lang onder een koude douche?

Om van alle voordelen van een koude douche te genieten, hoef je er (gelukkig) niet lang onder te staan. Jayoushe haalt een onderzoek aan dat in 2016 in Nederland is uitgevoerd en waaruit blijkt dat mensen die 30 tot 90 seconden een koude douche nemen, 29 procent minder verzuimdagen hebben dan mensen die helemaal geen koude douche nemen. Zonder te overdrijven (hier komen we later op terug), kan het nemen van een koude douche gedurende een paar seconden je veel goeds doen.

“Begin met een paar seconden blootstelling aan koud water. Als je lichaam zich aanpast, probeer dan bij elke douchebeurt vijf seconden langer onder de koude straal te staan, totdat je in ieder geval 30 seconden koud water kunt verdragen”, zegt ze.

De nadelen van koud douchen

Er zijn een paar bijwerkingen waar je rekening mee moet houden als je een koude douche neemt. Jayoushe legt uit dat langdurige blootstelling aan koude temperaturen (meestal meer dan 15 minuten) het risico op onderkoeling verhoogt, wat kan leiden tot ernstige zenuwschade.

Nicola voegt eraan toe dat mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of andere hartproblemen voorzichtig moeten zijn en eerst een arts moeten raadplegen. Ook kan koudetherapie gevaarlijk zijn voor oudere mensen met hartproblemen of een ongecontroleerde hoge bloeddruk.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud, een aandoening die wordt gekenmerkt door extreme gevoeligheid voor kou en problemen met de bloedsomloop, zouden een dergelijke blootstelling aan kou ook moeten vermijden. Ze voegt eraan toe dat als je een aandoening hebt aan de luchtwegen, zoals astma, ook voorzichtig moet zijn.

Maar, ben je geïnteresseerd in koudetherapie en vind je het moeilijk jezelf (vrijwillig) onder te dompelen in een ijskoud bad, dan is een koude douche een eenvoudige manier om toch het verschil te maken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.