snelle-selfcaretips-5-eenvoudige-manieren-om-te-ontspannen-na-een-drukke-dag-278258
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, juni 2022

In een wereld die constant in beweging is, zijn momenten voor jezelf heel belangrijk; even wat me-time (zónder digitale prikkels) is essentieel na een hectische (werk)dag. Maar voordat je het weet, lig je alweer op de bank met je telefoon in je hand. Hoewel dit misschien als een momentje voor jezelf voelt, is het geen moment van ontprikkeling. Hoe creëer je dan wel elke dag even een moment waarop je tot rust kunt komen? Omdat we nu eenmaal vaak geen zeeën van tijd hebben, gooien we het over een andere boeg: dit zijn vijf snelle selfcaretips.

Snelle selfcaretips

Een ontspanningsmoment hoeft niet veel tijd te kosten. Dat bewijzen deze vijf snelle selfcaretips wel. Ontdek hoe je in korte tijd een moment van rust en ontspanning kunt creëren, waardoor je mentale welzijn wordt versterkt en je écht even een moment hebt voor jezelf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een korte digitale detox

Neem – na je drukke dag – de tijd om jezelf te ontkoppelen van alle digitale prikkels. Zet je telefoon op vliegtuigmodus en laat andere schermen ook achterwege. Deze selfcaretip staat ook wel bekend als de digitale detox. “Digitale overconnectiviteit kan leiden tot depressiesymptomen en angst, door het gebrek aan menselijke connectie”, legt Orianna Fielding, de oprichter van het in Londen gevestigde The Digital Detox Company, uit aan Vogue Arabia. “Een digitale detox is een moment waarop je je volledig loskoppelt van alle digitale apparaten om je relatie met technologie te herdefiniëren als een hulpmiddel, en níet als de drijfveer van je leven.”

Hoewel een digitale detox meestal dagen duurt, kun je ook een snelle versie uitvoeren, stelt Fielding. “Een digitale detox begint met kleine veranderingen. Stop je telefoon in je tas als je aan tafel zit, of zet je notificaties uit.” Een stok achter de deur nodig? Met app Stay Focused kun je andere apps tijdelijk blokkeren, wat helpt om een overweldigend gevoel weg te nemen.

Een snelle stretch

Dat je niet altijd de tijd hebt om een uur lang yoga-oefeningen uit te voeren, is begrijpelijk. Maar even kort en eenvoudig stretchen? Dat past in vrijwel iedere agenda. En de voordelen van een korte stretch of work-out doen absoluut niet onder aan een sportsessie van een uur, is gebleken uit onderzoek.

Hoewel het ook ’s ochtends heerlijk is om wakker te worden, levert stretchen ná je werk een win-winsituatie op: niet alleen creëer je een moment voor jezelf, ook maak je meteen je ‘kantoorhouding’ los. Die vijf tot tien minuten kunnen je zoveel energieker laten voelen – de perfecte snelle selfcare, dus.

Ademhalingsoefeningen

Langzame, diepe ademhalingen helpen het parasympathische zenuwstelsel van je lichaam te activeren. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de rust- en verteringsmodus, en schakelt je sympathische zenuwstelsel (dat actief is bij stress) uit, stelt yogadocent Matt Penman. Oftewel: enkele minuten focussen op je ademhaling zorgt voor een rustiger hoofd en vermindert stress. “Effectief ademhalen kan voor sommige mensen lastig zijn, omdat we er meestal zo passief mee omgaan”, beaamt Penman. Neem regelmatig dus even de tijd om wél actief met je ademhaling om te gaan. “Je hoeft heus niet in kleermakerszit te zitten terwijl de geur van wierook in je neusgaten kriebelt om mindfulness te beoefenen. In plaats daarvan kun je gaan zitten, je ogen sluiten en focussen op het ritme van je natuurlijke ademhaling”, tipt hij.

Toch behoefte aan iets meer houvast? Probeer dan behulpzame apps als Calm. De app helpt je even bewust te ademen.

Een natuurwandeling

Een klassieker, maar wel effectief: loop even een blokje om. In een onderzoek uit 2017 onder leiding van de Universiteit van Sussex is gekeken naar de invloed van natuurgeluiden op de hersenactiviteit. Er werden significante dalingen gevonden in de sympathische respons van het lichaam, die wordt ingeschakeld als reactie op stress. Al is het dus maar een kwartiertje: probeer elke dag even de natuur in te gaan – het liefst na het eten.

Creatieve uitlaatklep

Van echt even wat tekenen of schilderen tot kort wat schrijven: uit onderzoek blijkt dat een creatieve bezigheid afleiding biedt van je dagelijkse zorgen en je kan helpen met het bedenken van nieuwe ideeën of het verzetten van je gedachten. Dus wakker die innerlijke Picasso aan, en laat je creativiteit eens in de zoveel tijd de vrije loop.