dit-wordt-de-jurk-van-de-zomer-maar-of-we-daar-zo-blij-mee-zijn-298092
©Spotlight

In de steeds ronddraaiende carrousel van modetrends duikt in aanloop naar de zomer een interessant silhouet op: de jurk met lage taille – ook wel de drop waist dress. Maar moeten we hier wel zo blij mee zijn?

Terugkeer van de jurk met lage taille

Met de broeken die we van een hoge naar een lage taille zagen gaan, kon de verlaagde jurk niet achterblijven. Nieuw is het silhouet zeker niet; als we in de archieven duiken zien we dat de drop waist dress minimaal honderd jaar oud is. Tijdens de jaren twintig was de jurk met een verlaagde taille een revolutionair kledingstuk. De jurk, waarvan de naad dichtbij de heupen ligt, straalde moderniteit en bevrijding uit – al was het alleen al omdat je hierin meer kon bewegen. Flappers, de jonge vrouwen die de geest van de jaren twintig belichaamden, omarmden deze trend dan ook volledig.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het silhouet maakt nu, honderd jaar later, een comeback. Toch ziet-ie er anno nu iets anders uit. Waar de jurk er in de jaren twintig over het gehele lichaam meer losjes bij hing, met een accent op de heup, heeft de drop waist dress dit keer een andere vorm. Zo zien we bij Acne Studios een jurk die bestaat uit een gebreiden bodysuit die plotseling wordt afgesneden op de heupen, waaronder een gedrapeerde rok tot aan de knieën volgt. Ook bij Jil Sander is de jurk nauw tot aan de heupen, waarna hij uitloopt in een A-lijn model. Molly Goddard pakt het iets anders aan: met een rechttoe-rechtaan model dat uitloopt in een tutu. En dan zien we ook nog veel jurken met een taffen stof en volumineuze lagen, zoals bij de bubble gum dress (nog zo’n jurkentrend die we deze zomer veel gaan zien).

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

acne jurk lage taille
©Spotlight

Hoe draag je zo’n drop waist dress?

Op de Vogue-redactie reageert niet iedereen razend enthousiast over de terugkeer van de drop waist dress. De reden? De jurk kan nogal een uitdaging zijn om flatterend uit de bus te komen. Volgens sommigen is het zelfs onmogelijk (zo doopte een collega het silhouet om tot ‘de jurk die niemand staat’). Ook als je naar de jurk googelt is een van de eerste voorgestelde vragen: wie ziet er goed uit in een drop waist dress?

Het antwoord: iedereen, mits je weet te spelen met proporties. Klinkt politiek correct, maar we leggen het uit. Bij mensen met een korter bovenlichaam kan de lage taille de romp verlengen, waardoor een visueel onevenwicht ontstaat en de benen korter lijken. Met de juiste stylingtechniek, zoals het toevoegen van nog meer lengte – als in: hakken – kun je dit oplossen. Kijk ook naar de lengte van de rok. Vermijd jurken die te kort zijn, omdat ze de torso nog korter kunnen laten lijken. Ook is het altijd goed om te kijken naar de stof van de jurk. Kies een stof die mooi drapeert in plaats van een stijve stof die buikomvang optisch vergroot. Lichtgewicht, flowy stoffen zijn ideaal voor jurken met een lage taille.

Hieronder zetten we een paar favoriete exemplaren.

Mango

mango jurk drop waist dress
©Mango

Wijd uitlopende jurk, € 29,99

Reiss

reiss jurk verlaagde taille
©De Bijenkorf

Maxi-jurk in linnenblend met stippenprint, € 385

Amylynn

Amy lynn lage taille jurk
©Amylynn

Babyroze ‘puffball’ jurk met trekkoorden, € 129,95

Eres

 

eres maxi jurk
©Net-a-porter

Katoenen jurk met stretch, € 345

Carolina Herrera

Carolina herrera jurk lage taille
©Net-a-Porter

Gestreepte halterneck midi-jurk met ruches en applicaties, € 2.210

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.