hoe-overleef-je-een-hittegolf-in-de-stad-257317
©Hans van Brakel, Vogue Nederland, Mei 2023

Deze week stijgt de temperatuur waarschijnlijk tot wel 30 graden. Het perfecte moment om een dagje naar het strand te gaan, op een terrasje te zitten of lekker te zwemmen in een nabijgelegen meer. Helaas zijn er ook nadelen aan al die zonuren. In huis zal het waarschijnlijk vrij warm kunnen worden. Slapen als een roos zit er ook niet meer in zonder airco (lees hier onze tips voor beter slapen met warm weer). En je moet je huid natuurlijk beschermen tegen de zon.

In veel Nederlandse steden zorgen de bebouwing en asfalt ervoor dat het nog warmer voelt. Ook is er minder verkoeling in de nabije omgeving – mocht je daar behoefte aan hebben. Om ervoor te zorgen dat warme dagen leuk blijven, hier een lijstje met tips om je hoofd koel te houden tijdens een hittegolf of warme zomerdagen.

Tips bij een hittegolf (in de stad)

Met deze tips voor tijdens een hittegolf, zullen de warme dagen een stukje aangenamer aanvoelen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ramen dicht of ramen open?

Je natuurlijke reactie met warmte in huis, is om de ramen open te zetten. Helaas is het met warm weer buiten warmer dan binnen. Door je ramen overdag open te zetten wordt het binnen alleen maar warmer dan het al was. Houd daarom overdag altijd je ramen en als mogelijk ook al je gordijnen gesloten. Zo houd je de koelte binnen in huis. Als het s’nacht dan afgekoeld is, zet je al je ramen en deuren in het huis open. Het is belangrijk deze tegenover elkaar open te zetten en niet maar aan één kant, zodat er een luchtstroom ontstaat. Zo kun je s’nachts alle warmte binnen vervangen met frisse koele lucht.

Doe rustiger aan

Met warm weer zijn siësta’s toch niet zo’n slecht idee, en is het hebben van een rustig – en misschien zelfs slome – routine van belang. Door je rustig te houden krijg je het minder snel warm en is in slaap vallen ’s avonds een stuk makkelijker. Wil je toch actief blijven, ren dan bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg een rondje of doe het in de late avond.

Eet licht en gezond

Je lichaam wordt warm als je zware maaltijden moet verteren; licht eten kost je lichaam minder energie om je voeding te verbranden. Denk aan een zomerse salade met couscous, een wrap, licht broodje of pokebowl. Door bijvoorbeeld komkommer, radijs of spinazie toe te voegen aan maaltijden krijg je een verfrissende sensatie. Kruiden als munt en dragon werken verkoelend. Ook (water)meloen, perzik, grapefruit of mango zijn goede toevoegingen bij een zomers gerecht of salade.

Drink thee

Een fris drankje drinken of een ijsje eten om af te koelen klinkt als een logische reactie bij overhit voelen. Toch is het niet altijd even handig. De zoetstoffen in dat drankje of ijsje zorgt ervoor dat je na de afkoeling juist warmer voelt. Ook gaat je bloed langzamer stromen bij grote hoeveelheden ijskoude drank, waardoor je minder snel hitte kwijtraakt. Drink daarom liever iets warms zoals (munt)thee. Hierdoor ga je eerder zweten en voel je je sneller afgekoeld.

Vermijd alcoholische dranken

Op het terras lekker een alcoholisch drankje nemen klinkt verleidelijk, maar je moet wel oppassen. Door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten sneller toe. Hierdoor komt de alcohol sneller bij je hersenen terecht en daardoor voel je het effect van de alcohol eerder. Ook zullen je bloedvaten door de alcohol breder uitstaan, voel je je warmer en heb je eerder kans om te verbranden. Tenslotte ligt uitdroging op de loer; alcohol zorgt ervoor dat je al je vocht sneller verliest.

Zorg voor groen

De tips hierboven zijn voor de korte termijn, maar volgens verschillende onderzoeken van de Universiteit van Wageningen helpt groen in de stad tegen hittestress. Dus heb je een achtertuin vol met tegels, kijk naar de opties om hem wat groener te maken. Mocht je een balkon hebben, zet hem vooral lekker vol met mooie planten en bloemen.

Palmbomen
©Hans van Brakel, Vogue Nederland, Mei 2023