van-alexander-mcqueen-tot-moschino-dit-zijn-de-debuutcollecties-van-de-nieuwe-creative-directors-288735

Creatief directeuren komen en gaan bij modemerken en tijdens de fashion weeks in Milaan en Parijs stond een aantal opmerkelijke nieuwe hoofdontwerpers aan het roer. Wij stellen ze aan je voor.

De debuutcollecties van nieuwe creative directors

Te beginnen bij Moschino. In maart 2023 stapte Jeremy Scott na tien jaar op. Davide Renne werd in november vorig jaar benoemd als opvolger, maar overleed kort na de aankondiging. Appiolaza werd minder dan een maand voor de show voorgesteld als nieuwe creative director. Op dezelfde dag in Milaan waren er nog twee debutanten: Matteo Tamburini voor Tod’s en Walter Chiapponi voor Blumarine.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In Parijs liet Chemena Kamali zien wat ze voor ogen had voor Chloé en Seán McGirr, die eerst bij JW Anderson zat, had de taak het legendarische merk Alexander McQueen te leiden. Op een rij: opmerkelijke looks van de herfst/winter 2024-collecties van de nieuwe creative directors.

Moschino – Adrian Appiolaza

Op 22 februari, tijdens Milan Fashion Week, liet de 51-jarige Adrian Appiolaza zijn eerste collectie voor Moschino zien. De Argentijn verliet in zijn twintiger jaren thuisland Argentinië om zijn modedroom te volgen in Engeland en bouwde sindsdien een indrukwekkende cv op. Een greep uit de lijst merken waar Appiolaza voor heeft gewerkt: Chloé, JW Anderson en Loewe.

Ervaring was dan ook een pre voor het Italiaanse modehuis dat na het plotselinge overlijden van Davide Renne ineens zonder creative director kwam te zitten. Volgens een persbericht putte Appiolaza inspiratie uit het werk van oprichter Franco Moschino. Dit zie je aan de komische elementen, zoals een papieren hoed en een ketting met een goudkleurige stropdas als hanger. Anders dan bij de collecties van Scott die enorm expressieve mode bracht bij Moschino zien we in de nieuwe collectie meer mode voor het dagelijks leven.

Moschino liet tijdens Milan Fashion Week de collectie van nieuw creatief directeur zien
©Spotlight. Moschino herfst/winter 2024 show.
1/5
Native Share

Tod’s – Matteo Tamburini

23 februari was het show time voor Matteo Tamburini. December vorig jaar werd hij benoemd als Tod’s creative director. De 41-jarige ontwerper werkte sinds 2017 bij Bottega Veneta, daarvoor was hij senior designer bij Céline. Waarom Tamburini november vorig jaar is aangenomen bij Tod’s? “Onder andere voor zijn moderne visie op hoge kwaliteit en Italiaanse levensstijl”, aldus Tod’s Group CEO Diego Della Valle in een persbericht.

Tamburini nam het stokje over van Walter Chiapponi, die datzelfde jaar in juli aan de slag ging bij Blumarine. De debuutcollectie van Tamburini is qua kenmerken niet drastisch anders dan de mode die Chiapponi vier jaar lang uitbracht bij Tod’s: elegant, modern en Italiaans. Het stedelijke en sportieve design in neutrale kleuren waar de mode van Tod’s om bekendstaat bleef gewaarborgd.

Tod's herfst/winter 2024 collectie met een nieuw creatief directeur
©Spotlight. Tod’s herfst/winter 2024 show.
2/5
Native Share

Blumarine – Walter Chiapponi 

En dan de man die Tod’s inruilde voor Blumarine: Walter Chiapponi. De Italiaan toonde op 23 februari, dezelfde dag als de show van Tod’s tijdens Milan Fashion Week, zijn debuutcollectie voor Blumarine. Chiapponi nam in november 2023 het roer over van Nicola Brognano, die bekendstond om zijn nostalgische nineties en jaren 2000 geïnspireerde handtekening, zoals lage broeken en statementriemen met glitters.

Een Y2K-stijl waar Chiapponi zich in zijn debuutcollectie voor Blumarine enigzins van distanceerde. De hersft/winter 2024-collectie van Chiapponi is wat serieuzer. Het neo-romantische dat Brognano bij het Italiaanse modehuis bracht is wel te vinden in een aantal looks. Bijvoorbeeld: een tweedelig loungeset in bloempatronen en een wit shirt waarop veelvoudig in het rood I love you! staat.

Blumarine modeshow herfst/winter 2024
©Spotlight. Blumarine herfst/winter 2024 show.
3/5
Native Share

Chloé – Chemena Kamali

Chemena Kamali nam in oktober 2023 het roer over van Gabrielle Hearst, die sinds december 2020 het creatief brein was van de collecties bij Chloé. Anders dan de moderne mode die Hearst uitbracht, zien we bij de allereerste collectie van Kamali een duidelijke verwijzing naar mode uit de jaren zeventig. Bijvoorbeeld: piloten zonnebrillen, bodysuits en aardetintkleuren. In een interview met Vogue France vertelde de Central Saint Martins-alumni dat haar collectie sterk geïnspireerd is door het boho-chic DNA van Chloé.

De 42-jarige Kamali uit Düsseldorf in datzelfde interview over de stage die ze meer dan twintig jaar geleden liep bij Chloé: “Ik nam mijn portefeuille mee in de trein van Düsseldorf naar Parijs. Ik had geen afspraak, ik had geen naam, ik wist gewoon waar het hoofdkantoor zat dus ik ging. De receptioniste dacht dat ik gek was: ‘Wie ga je ontmoeten? Heb je een afspraak?’ Ik zei: “Nee, die heb ik niet, maar ik kom om mijn portfolio te laten zien. Ik wil graag solliciteren voor een stage.”

©Spotlight. Chloé herfst/winter 2024 show.
4/5
Native Share

Alexander McQueen – Seán McGirr

Een collectie voor Alexander McQueen debuteren is iets wat weinig mensen hebben gedaan. Na de dood van de gelijknamige oprichter in 2010 was het merk dertien jaar onder de creatieve leiding van Sarah Burton, een goede vriendin van de oprichter. In september 2023 kondigde Kering in een persbericht aan dat Burton zou vertrekken. Een maand later werd de 35-jarige Seán McGirr aangedragen als opvolger. Wat een taak. Burton kende de handtekening van Alexander McQueen door en door: ze werkte er 26 jaar.

McGirr had eerder de rol van head of ready-to-wear bij JW Anderson. Daarvoor was hij vrouwenmodeontwerper bij Dries Van Noten. Op zaterdag 2 maart tijdens Paris Fashion Week zagen we debuutcollectie van McGirr voor Alexander McQueen. McGirr eerder over zijn debuutcollectie: “Het moet een soort speelse agressie hebben en een beetje uplifting zijn, want ik wil een lichtheid brengen bij McQueen.”

Als openingslook voor Alexander McQueen liet McGirr een zwarte jurk zien met steekzakken. Een deel van de collectie bevat goed getailleerde blazers. Wat miste waren de specifieke stijlelementen van Alexander McQueen zoals traditioneel Brits kleermakerswerk met scherpe pasvormen. Een ding is zeker: de collectie maakt veel meningen los. Dat is tenminste een duidelijke gelijkenis met het DNA van het merk.

Spotlight. Alexander McQueen herfst/winter 2024 show.
©Spotlight. Alexander McQueen herfst/winter 2024 show.
5/5
Native Share