ik-waste-mijn-haar-een-maand-lang-zonder-shampoo-en-dit-is-mijn-verbazingwekkende-haartransformatie-289242
©Marc de Groot, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Er zijn een aantal onderwerpen waarover de beautywereld verdeeld is. Hoe vaak je je haar moet wassen is er daar één van. Er zijn mensen die vinden dat je je haar elke dag moet wassen, en mensen die vinden dat één keer per week genoeg is. En dan zijn er nog mensen, zoals ik, die besluiten om het wassen van hun haar helemaal op te geven. Oftewel: die hun haren wassen zonder shampoo. Een routine die veel verder gaat dan de geen-shampoo-dagen waarbij het wassen van het haar alleen bestaat uit het gebruik van natuurlijke maskers en co-washing – en waarbij shampoo’s en conditioners dus helemaal worden weggelaten.

Geen shampoo voor dertig dagen

Een moeilijke missie, maar niet onmogelijk – degenen die het geprobeerd hebben, zullen dit gevoel begrijpen. Dus ja, ik heb mijn haar dertig dagen lang zonder shampoo gewassen. Een uitdaging om niet licht op te nemen, vooral als je je bewust bent van de gezondheid van je haar en natuurlijk je hoofdhuid.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel het mij niet is overkomen, kan het achterwege laten van een grondige shampoobeurt een aantal bijwerkingen veroorzaken. Denk hierbij aan roos, een overgevoelige hoofdhuid en in sommige gevallen zelfs haaruitval. Deze problemen zijn gelukkig omkeerbaar en hebben vaak te maken met de behoefte van het haar om weer in balans te komen na het stoppen met het gebruik van shampoo. Dit is iets om je bewust van te zijn voordat je begint aan de herontdekkingsreis van je haar.

De voordelen van je haar wassen met shampoo

De keuze om je haar één keer per week of elke dag te wassen, is natuurlijk een persoonlijke. Er zijn veel factoren die bepalen of je je haar wel of niet moet wassen. Of je nu regelmatig sport of je sociale leven of je werk je het gevoel geven dat je frisgewassen lokken nodig hebt: je haar wassen kan een psychologische waarde hebben – waardoor je je zelfverzekerder voelt.

Er zijn ook andere factoren om rekening mee te houden, zoals je haartype en waar je je in je menstruatiecyclus bevindt. Dit kan namelijk allemaal invloed hebben op hoe vaak je je haar zou moeten wassen. Droogshampoo is een geweldige optie voor tussendoor, maar vergeet niet dat de effecten en de ophoping van vervuiling en zweet zijn eigen gezondheidsproblemen voor de hoofdhuid met zich meebrengt. Het is essentieel om je hoofdhuid gezond en schoon te houden zodat je kan profiteren van je mooiste en gezondste lokken.

Handige lifehacks die mij een handje hielpen

Om het een maand zonder shampoo uit te houden, is het wassen van je haar met alleen water niet genoeg. Om je haar gezond te houden, moet je je haarverzorgingsroutine zo structureren dat je haar alles krijgt wat het nodig heeft om schoon, zacht en makkelijk doorkambaar te blijven. Eén manier om dit op te lossen, is door natuurlijke remedies te proberen, zoals spoelen met rijstwater (het zetmeelrijke water dat overblijft na het spoelen van rijst, red.) dat de afgelopen jaren bekendheid heeft gekregen op TikTok. Het kan helpen om het haar belangrijke antioxidanten, mineralen en vitamine B en E te geven, waardoor het haar zacht en glanzend blijft en gemakkelijker te ontklitten is.

Een andere populaire techniek die je kan helpen om de shampoo achterwege te laten is co-washing of co-reiniging. Dit is een zachte, niet-agressieve wassing met conditioner, die de lengtes voedt en de kleur beschermt. Ben je echter op zoek naar een volledig natuurlijke routine, dan is deze wassing niet geschikt.

Dit gebeurt er als je je haar wast zonder shampoo

Het opgeven van haarproducten is een reis met ups en downs geweest. Er waren momenten waarop ik me heel tevreden voelde, en momenten waarop ik mijn shampoofles wilde pakken om mijn haar een flinke wasbeurt te geven. De balans vinden was niet makkelijk, maar de transformatie in de loop van de weken was verbazingwekkend. Vooral voor mijn steile, dunne haar, dat meestal geen volume heeft. Dit is wat er is gebeurd:

Dag 1 – 5

Door de spanning om aan de uitdaging te beginnen, koos ik ervoor om mijn haar alleen met water te wassen – meteen een slecht idee. Hoewel ik de lengtes voorzichtig kamde – en probeerde de natuurlijke oliën van de hoofdhuid tot in de punten te verdelen – droogde het gebruik van alleen water mijn haar echt uit, waardoor het er dof en uitgedroogd uitzag.

Dag 6 – 10

Ik begon een aantal van de populairste natuurlijke middeltjes online uit te proberen, zoals water, azijn en baking soda. Een combinatie waarmee ik mijn haar glanzend kon houden en die licht was voor mijn haarwortels. De bakingsoda zorgt voor een zachte scrub voor de hoofdhuid en helpt bij het verwijderen van overtollig talg.

Dag 11 – 20

Ik miste vooral zachtheid in mijn haar, wat te wijten was aan het gebrek aan conditioner. Daarom besloot ik een van de meest besproken natuurlijke manieren online uit te proberen: eieren. Ik gebruikte ze onder de douche in plaats van mijn gebruikelijke shampoo, maar ook als basis voor een natuurlijk masker met yoghurt en aloë vera. Dit bracht ik eens in de drie dagen aan. Ik merkte dat dit me hielp om een routine op te bouwen. Er was niet meteen een zichtbaar effect, maar na verloop van tijd voelde mijn haar zachter en sterker aan.

Dag 20 – 25

TikTok hielp me het allerbeste haarmasker te vinden. En zo maak je ‘m: meng 250 ml water met ongeveer 60 gram lijnzaad en laat dit even koken. Er ontstaat een gel die je een uur op je haar moet laten intrekken. Ik vond het erg hydraterend en mijn haar ging er mooi van glanzen – een herstellende behandeling.

Dag 26 – 30

Het uiterlijk van mijn haar is veranderd. Het heeft meer volume en het oogt voller. Ondanks het feit dat ik geen shampoo gebruik, ruik je dit gelukkig niet. Ik heb één heel belangrijke dagelijkse stap geleerd, namelijk ervoor zorgen dat ik mijn haar ’s ochtends en ’s avonds kam, en dan vooral voor het wassen (zonder shampoo), om de natuurlijke oliën van mijn hoofdhuid gelijkmatig te verdelen.

Eindoordeel

Zou ik het weer doen? Misschien, maar waarschijnlijk als een jaarlijkse detoxkuur voor mijn haar en hoofdhuid. Ik moet toegeven dat, op dag 31, mijn net met shampoo gewassen haar de lekkerste geur had uit mijn leven.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.