waarom-de-barokke-bob-het-kapsel-van-de-zomer-wordt-288872
©Getty Images

Je volgende (b)obsessie? Als we afgaan op het internet, wordt het de barokke bob, waarvan de zoekopdrachten de afgelopen maanden met 1000 procent zijn gestegen op Google. Het is makkelijk om de aantrekkingskracht van een bob en al zijn varianten (denk aan de recente minimalistische bob of de Italiaanse bob) te begrijpen, maar de barokstijl heeft iets meer uitleg nodig.

De barokke bob

Volgens hairstylist Francesca Inverarity zit de “barokke bob helemaal in het föhnen en de afwerking. Het is een eenvoudige maar gestructureerde coupe gestyled in volumineuze, gebeeldhouwde golven.” Over het algemeen stopt het kapsel net boven de schouder en heeft het langere, lossere lagen, waardoor het veelzijdiger kan worden gestyled – Zendaya is een uitstekend voorbeeld. “Het straalt glamour en verfijning uit”, zegt Inverarity. “Het is echt een klassieke bobvorm, die inspiratie put uit tijdloze Hollywoodiconen als Marilyn Monroe en Rita Hayworth.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het past zeker bij het overkoepelende haarthema van 2024: een verschuiving naar meer gepolijst, luxueus haar, in tegenstelling tot de focus van vorig jaar op alles wat nonchalant, ingetogen en moeiteloos is. Dit is haar dat er “volmaakt” uitziet, maar wel op een goede manier. “Minder losse textuur, meer vol, veerkrachtig en sexy haar”, beaamt Inverarity.

Hoe te stylen?

Het is een geweldige tussenvorm – voor wie uit een kortere bob groeit – of een gemakkelijke manier voor wie langer haar heeft om korter te gaan zonder een al te drastische verandering te ondergaan. De barokke bob “past bij alle gezichtsvormen en haartexturen”, en omdat het meer een stylingtruc is, kan iedereen die al een bob heeft deze look creëren. Het is vooral een goede stijl om te proberen als je fijn of dun haar hebt. “Het voegt volume en dimensie toe aan deze haartypes”, zegt Inverarity. “Maar het kan ook gemakkelijk gedragen worden met dikker, krullend of getextureerd haar – het moet alleen op de juiste manier gestyled worden.”

Föhnen

Dus, hoe moet je een barokke bob stylen? Eerst en vooral: versterk het volume met de juiste formules. Neem bijvoorbeeld de nieuwe Moisturising Volume Spray van Fable & Mane of de Thickening Spray van Bumble & Bumble. Inverarity raadt aan om het haar te föhnen tot het voor 90 procent droog is. “Til het haar dan met een föhn en een zachte ronde borstel omhoog om maximaal volume te creëren.”

Borstelen

Om een luxe bouncy wave te krijgen, maak je van een hete borstel (zoals de Flawless Volume Hot Air Styler van BaByliss) of een Dyson Airwrap je nieuwe beste vriend. “Maak het af door voorover te buigen, je haar te borstelen en vervolgens een textuurspray aan te brengen voor een glanzende, volumineuze afwerking en om nog meer body toe te voegen aan je barokke bob”, zegt ze.

Drogen

Als je van nature krullend of golvend haar hebt, breng dan een vochtinbrengende en glansversterkende krulcrème (zoals Be Curly Curl Enhancer van Aveda) aan op vochtig haar om “de golven te versterken en te verfijnen, samen met een mousse om die zo belangrijke volheid te creëren”, zegt Inverarity. Droog het haar daarna voorzichtig met een diffuser.

Denk aan de scheiding

Als je eenmaal een glanzende en prachtig veerkrachtige look hebt bereikt, kun je spelen met je scheiding. Een van de makkelijkste manieren om volume op next-level niveau te creëren, is door je scheiding naar de zijkant te brengen – het is makkelijk, gratis en het kan je look totaal veranderen. Je kunt ook accessoires toevoegen aan je barokke bob. “Ik ben dol op schuifspeldjes met kralen en linten als een gemakkelijke aanvulling op deze look”, zegt Inverarity tot slot.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door sophie floyd (@sophfloyd)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LAURA HARRIER (@lauraharrier)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Zendaya (@zendaya)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.