volgens-experts-is-dit-het-geheime-ingredient-tegen-haaruitval-269379
©Spotlight / Elisabetta Franchi

Tijd om ons te verdiepen in hét ingrediënt dat experts aanbevelen om haar sterker te maken en haaruitval te voorkomen: edelgist. Uiteraard het hele jaar door relevant, maar in de herfst en winter hebben meer mensen last van haaruitval. Dan zijn er minder zonuren en er ontstaat een tekort aan vitamine D, wat de gezondheid van het haar beïnvloedt.

Voordat we ingaan op de eigenschappen van edelgist: haaruitval voorkomen hangt niet alleen af van één enkel ingrediënt of voedingsmiddel. Maar ook van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Een gezonde levensstijl met goede haarverzorging, lichaamsbeweging en rust zijn essentieel.

De voordelen van edelgist voor je haar

Voedingsdeskundige Beatriz Larrea benadrukt de eigenschappen van edelgist: “Het bevat een perfecte combinatie van aminozuren en B-vitamines. Ook is het een complete eiwitbron omdat het alle acht essentiële aminozuren bevat (net als quinoa en hennep)”, legt ze uit over dit ingrediënt, dat in poedervorm en vlokken kan worden gebruikt. Bovendien is edelgist een belangrijke bron van vezels.

Edelgistvlokken als kaasvervanger

Psycho-nutritionist Itziar Digón vertelt dat je edelgist aan pasta kunt toevoegen als vervanger voor kaas. “De vlokkenstructuur en smaak lijken sterk op geraspte kaas, maar dan met extra voordelen.” Ook Maroussia Sampsidis, de voedingsdeskundige achter Sisterhood Nutrition, adviseert edelgist om z’n vergelijkbare smaak met kaas én complete eiwitten, vitamine B12, mineralen en antioxidanten, aan je dieet toe te voegen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoeveel edelgist

Volgens Larrea is de aanbevolen hoeveelheid om de gezondheid van het haar te bevorderen zo’n drie eetlepels per dag. “Dit levert meer dan de aanbevolen dosis B-vitamines en geeft energie aan je lichaam waardoor je haar sterker en gezonder wordt.”

Hoe gebruik je edelgist?

  • In volkoren pasta als vervanging voor kaas.
  • In een salade. Sampsidis raadt een Caesarsalade aan met edelgist, waarbij croutons worden vervangen door knapperige kikkererwten, de kip door tempeh en de ansjovissaus en eieren door cashewnotencrème.
  • Voor het maken van gezonde zelfgemaakte sauzen met kokos, rucola, Parmezaanse kaas, noten, edelgist en natuurlijk kurkuma.
  • Als smaakversterker in soepen, stoofschotels en groentesoepen.

Niet te verwarren met biergist

Edelgist is niet hetzelfde als biergist. Hoewel beide gisten niet fermenteren en interessante ingrediënten zijn, zijn er een paar verschillen. Een daarvan is de smaak, biergist is bitterder. Wel heeft biergist net als edelgist eigenschappen met betrekking tot haar. Dermatoloog Carlos Morales Raya adviseert dan ook een supplement (of poeder) met beide gisten als je de gezondheid van je haar wil bevorderen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Spain.