huidverzorging-in-plaats-van-make-up-waarom-de-naakte-huid-aan-terrein-wint-269286
©Spotlight

Naakte huid – waarbij make-up slechts dienstdoet als accessoire – spotten we backstage steeds vaker. Zie het als een tegenbeweging van de dikke lagen make-up die we de afgelopen jaren al scrollend op social media voorbij zagen komen. Ook het feit dat er backstage steeds vaker met huidverzorgingsmerken gewerkt wordt die hun magie loslaten op de ‘overwerkte’ modellenhuid, draagt bij aan deze tegenbeweging. Zonder make-up de deur uit is het nieuwe credo.

Naakte huid

Daarom posten modellen grif over het laatste huidverzorgingswonder dat ze backstage hebben meegenomen – soms gekaapt, soms gekregen (over de laatste backstage make-up hoor je ze zelden). Zo schreef het Braziliaanse model Isabeli Fontana enthousiast over Sunday Riley nadat het huidverzorgingsmerk de modellen bij de show van PatBo had geprept. Hoe het er backstage aan toegaat? Zie het als een minigezichtsbehandeling. In het geval van Sunday Riley begint het met een sprits Pink Drink Firming Resurfacing Essence, een spray die belooft de huid te herstellen van eerder geweld. Daarna de Good Genes Glycolic Acid Treatment die ervoor zorgt dat make-up beter blijft zitten, gevolgd door de ICE Ceramide Moisturizing Cream met hyaluronzuur en vitamine F en tot slot een dotje Auto Correct Eye Cream. Het eindresultaat: een naakt gezicht dat verder niets meer nodig heeft – scheelt je ’s ochtends toch weer luttele minuten. 

Stralend middelpunt 

Sunday Riley is niet het enige huidverzorgingsmerk dat backstage te vinden is. Andere skincarelabels zijn Tata Harper, Dieux Skin, Dr. Barbara Sturm, 111 Skin en Noble Panacea, to name a few. Make-upartist Diane Kendal postte over die laatste hoe zij het huidverzorgingsmerk backstage gebruikt om de huid van modellen voor te bereiden. ‘Super’ Christy Turlington (54) is het gezicht van het merk met de biologisch afbreekbare pods voor eenmalig gebruik. Nieuw is de Exfoliating Refiner die deel uitmaakt van het tweedelige systeem genaamd The Elemental. Het laat langzaam AHA’s (alfahydroxyzuren) en polyhydroxyzuur (PHA) vrij – het in Korea populaire ingrediënt is bekend van de zogeheten water- of ‘aqua-peels’ en belooft een rode loper-waardige huid. Foundation zou je daarna nog maar sporadisch hoeven aan te brengen. Je naakte huid is het stralende middelpunt. 

Blakend bekkie 

Make-upartist Charlotte Tilbury vertelt tijdens haar skincare summit in Londen dat ze door haar werk al dertig jaar ziet dat huidverzorging belangrijker is dan make-up. “Of het nu gaat om beroemdheden of topmodellen: iemand kan doodmoe in mijn stoel zitten, zodra de huid goed gehydrateerd en verzorgd wordt, knapt ze op. Ook bij mezelf. Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je vel er dof uitziet. De Magic Cream is op die manier ontstaan; ik nam backstage altijd een zelfgemaakt huidverzorgingsmengsel mee dat vaak door modellen en beroemdheden werd gestolen. Voordat ze de rode loper opgaan, nemen beroemdheden een maand de tijd om hun huid voor te bereiden. Ze doen zuurstofbehandelingen, gebruiken peelings, alles voor een stralend gezicht.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als gewone sterveling doe je dat allemaal niet, maar wil je als het even kan wel hetzelfde resultaat. Tilbury’s nieuwe Magic Water Cream is een gelcrème, vrij van parfum en belooft “vocht beter vast te houden” waardoor de huid voller en stralender oogt. Fijne lijntjes lijken minder zichtbaar, evenals poriën en roodheid. “Is je huid goed verzorgd, dan ziet make-up er beter uit, zo simpel is het”, eindigt ze haar betoog. 

Backstage bij Dior verzorgt creative & image director Peter Philips de modellenhuidjes. Voor de herfst/winter 2023-coutureshow creëerde de Belg een make-uplook met als sleutelwoorden ‘stralend’ en ‘dewy’. Hij beschrijft hoe allereerst huidverzorging wordt ingezet voordat (minimaal) make-up wordt aangebracht. Denk aan Micro-Sérum de Rose Yeux en Micro-Huile de Rose Advanced Serum om de huid te kalmeren. Als laatste stap gebruikt hij de Forever Glow Veil, een primer die voor 97 procent is samengesteld met natuurlijke ingrediënten die ervoor zorgen dat je make-up er beter uitziet, mede omdat je er minder van nodig hebt. Doodzonde immers om een goed verzorgde huid te verstoppen onder dikke lagen make-up. 

Is make-up dan slecht voor je huid? 

Het korte antwoord is: niet per se. Maar – we gooien de open deur er toch maar even in – je moet het er ’s avonds wel afhalen zodat poriën niet verstopt raken. Daarnaast vind je tegenwoordig talloze skincare/make-uphybriden, make-up en huidverzorging ineen, waarbij huidvriendelijke ingrediënten centraal staan. Denk aan hyaluronzuur en vitamines. Ze verfraaien de huid niet alleen, maar beloven dat die er ook op de lange termijn goed blijft uitzien. Een voorbeeld hiervan is het merk Trinny London. Naast de al bestaande cleansers, peelings en moisturizers lanceerde het onlangs een SPF (Trinny London See The Light SPF 50+).

“Zelf heb ik jaren last gehad van acne, ik weet wat het psychisch met je doet als je huidproblemen hebt. De make-upproducten die we lanceren hebben altijd een focus op verzorging. Bovendien is alles makkelijk aan te brengen. Je hebt geen kwasten of bijzondere skills nodig om je op te maken. Of je met hybride make-up en huidverzorgingsproducten kan gaan slapen? Het is niet erg als het gebeurt, maar ik zou het niet doen. Uiteindelijk zitten er ook pigmenten in zulke producten en die wil je niet op de huid laten zitten”, zegt Trinny. “Bovendien is reinigen essentieel voor een stralende huid.”

Adieu acne 

Over acne gesproken. Wat als je daarvan last hebt, of van andere huidproblemen, en geen enkel verzorgingsproduct lijkt te helpen? Huidtherapeut Annelijn van Ierland van Skin Kliniek in Utrecht: “Heel vervelend, maar ook op volwassen leeftijd kunnen puistjes en acne ontstaan. Soms is dit het gevolg van hormonale veranderingen, maar ook voeding en/of darmproblemen kunnen een rol spelen. Krijg je na je dertigste last van acne, dan heeft dit meestal met hormonen te maken. Dit komt overigens vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat je ertegen doet? Blijf weg van agressieve reinigers en toners, maar ook van huidverzorging waar bijvoorbeeld parfum en minerale oliën in zitten. Die kunnen het probleem verergeren omdat ze de huid uitdrogen en irriteren of verstoppen, waardoor ze meer talg aanmaakt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Peelings met salicylzuur lossen dode huidcellen op en werken ontstekingsremmend. Heb je last van veel talg of grotere ontstekingen, dan kun je dit aanvullen met een laserbehandeling. Laserbehandelingen gericht op acne zijn namelijk wetenschappelijk bewezen effectief.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in het september 2023-nummer van Vogue Nederland.