stille-luxe-ten-top-5-dingen-die-je-moet-weten-over-de-dior-coutureshow-260386

Voor Dior couture herfst/winter 2023 ging creative director Maria Grazia Chiuri voor ‘ogenschijnlijke eenvoud’ en refereerde ze aan kleding uit de oudheid. Lees hier alles wat je wil weten over de meest recente coutureshow van het Franse modehuis, die werd gehouden in de tuinen van het Musée Rodin in Parijs.

Dior couture herfst/winter 2023

Geïnspireerd op quote van Christian Dior

Op het moodboard van Maria Grazia Chiuri stond een citaat van Christian Dior: ‘Mijn jurken zijn verbonden met het idee van de kleding uit de oudheid. Ik behoud een ogenschijnlijke eenvoud’. Wat hij bedoelde met ‘ogenschijnlijke eenvoud’ zou vertaald kunnen worden naar de modeterm van dit seizoen: stille luxe. Kortom, iets wat eenvoudig lijkt maar gemaakt is van de beste materialen en vakmanschap.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Toegepast op de verbluffend handgemaakte creaties die haute couture definiëren, krijgt stille luxe een nieuwe betekenis. Die term stond natuurlijk niet letterlijk op Chiuri’s moodboard, maar haar focus voor de Dior-couturecollectie van dit seizoen gaat over discrete glamour. “Dit is waar ik persoonlijk van houd. Ik waardeer andere ontwerpers die dichter bij een gevoel van effect staan, maar voor mij is ‘ogenschijnlijke eenvoud’ het beste resultaat dat ik kan bereiken”, zei ze tijdens een preview.

De collectie was geïnspireerd op een quote van Christian Dior
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
1/5
Native Share

Silhouetten uit de oudheid

Geïnspireerd door Christian Dior besloot Chiuri de relatie te onderzoeken tussen eenvoudige kleding uit de oudheid – zoals de peplos en de tuniek – en een modernistisch idee van eenvoud. “Ik heb een andere achtergrond dan meneer Dior, dus ik geef de oudheid een interpretatie die waarschijnlijk dichter bij mijn eigen achtergrond ligt”, zei ze, verwijzend naar haar Romeinse roots. Chiuri uitte dit in een collectie die de oudste, meest essentiële kledingtaal in de wereldgeschiedenis transformeerde in extreem gedetailleerde haute couture.

Silhouetten uit de oudheid bij Dior couture herfst/winter 2023
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
2/5
Native Share

Nadruk op details

Chiuri benaderde haar ‘ogenschijnlijke eenvoud’ met een soort complexiteit die de tijd vergt die alleen haute couture zich kan veroorloven. “Voor mij is couture een gebied waar je de tijd kunt nemen. En de klant die voor couture komt, weet dat het een ander soort kleding is. Het is tijdlozer”, zei ze. Vasthoudend aan een antiek silhouet met een vleugje modernisme, creëerde ze capes van de fijnste wol, jurken met zijden franjes die zo luxe waren dat ze wel van leer leken, en creaties met gedetailleerd borduurwerk. “Het is een idee van iets natuurlijks. Het voelt niet als groot borduurwerk.”

De details bij Dior couture herfst/winter 2023
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
3/5
Native Share

Permanente plek in de garderobe

Of we het nu ogenschijnlijke eenvoud” of stille luxe noemen, het is geen nieuw fenomeen voor Chiuri. Vanaf de eerste dag bij Dior heeft ze vastgehouden aan een realistische visie op haute couture, die minder draait om experimenteren en theatraliteit en meer om het creëren van een langdurig stuk voor de klant. En wat betreft de industrie die van discretie een trend maakt? “Mode ging heel snel omdat de wereld heel snel ging. Er is een groot probleem met fast fashion en wat we consumeren, dus het is geloofwaardig dat mensen verstandiger zijn geworden. Het betekent nadenken over wat je koopt – kwaliteit – en het voor lange tijd onderhouden. Ik heb altijd zo gedacht. Ik vind het fijn om een garderobe te hebben die van mij is – ik verander niet. Het is mijn stijl en het is mijn manier om tegen mode aan te kijken, maar dat is voor iedereen anders.”

Tijdloze stukken bij Dior couture herfst/winter 2023
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
4/5
Native Share

Samenwerking met kunstenaar Marta Roberti

Traditiegetrouw werd de show van Dior omlijst door een kunstsamenwerking. Dit seizoen waren de muren van de tent in de tuin van Musée Rodin, waar Chiuri’s coutureshows plaatsvinden, bekleed met nieuwe werken van de Italiaanse schetskunstenaar Marta Roberti. Haar tekeningen van godinnen die in dieren veranderden, onderstreepten de link van de collectie met de oudheid. Ook waren ze een knipoog naar Chiuri’s idee van couture als een expressie die kleding en de menselijke lichaamsbouw met elkaar verbindt. “Met couture is het doel om kleding te maken die een afdruk van je lichaam wordt. Elke keer, voor elke klant, moet je opnieuw beginnen. En het is belangrijk dat je deze kleding lang onderhoudt”, zei ze.

Dior werkte samen met kunstenaar Marta Roberti
©Daniele Oberrauch / Gorunway.com
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.