waarom-stille-luxe-de-grootste-onopvallende-trend-van-dit-moment-is-248357
©The Row

Strakke lijnen, neutrale kleuren en gestroomlijnde silhouetten; een modebeeld ver weg van opvallende prints en schreeuwerige ontwerpen; een stijl die krachtig is door haar eenvoud, maar tegelijkertijd gekenmerkt wordt door hoogwaardigste details, materialen en fits: het modeconcept ‘stille luxe’ maakt een ware opmars en lijkt een van de onopvallendste trends van 2023 te worden. Van merken als The Row tot series als Succession en Gwyneth Paltrow in de rechtbank: allen zijn ze het toonbeeld van de ingetogen luxe look. Waarom kiezen we steeds vaker voor kleding die, door op de achtergrond te blijven, een statement maakt?

Stille luxe is trending

‘Stille’ kleren adverteren niet met hun waarde – ze fluisteren het. En juist door ver af te staan van alle denkbare trends, is stille luxe nu zélf een trend geworden. Het is het tegenovergestelde van luide luxe; een soort antidote tegen overdaad en opvallendheid. De stijl wordt gekenmerkt door tijdloze en veelzijdige ontwerpen die, vaak door hun ingetogen kleuren, elke garderobe gemakkelijk aanvullen. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het allesbehalve.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Het zijn namelijk de details, de onverwachte silhouetten en hier en daar een vleugje speelsheid die ingetogen luxe kleding in zijn sublieme eenvoud zo bijzonder maken – details die in eerste instantie onzichtbaar zijn, maar die je voelt zodra je de stukken draagt. Een leren jack dat zwaar is aan de hanger, maar plots zo licht als een veertje voelt wanneer hij over je schouders hangt. Of een bepaalde wassing waardoor een kasjmieren trui nog zachter aanvoelt. Stille luxe lijkt een stijl te zijn die naar perfectie streeft.

Van Loro Piana tot The Row

Phoebe Philo is misschien wel een van de prominentste grondleggers van stille luxe. Hoewel haar ontwerpen extravagant en opvallend konden zijn, was haar werk voor modehuis Céline (toen nog met een é) in de kern gestoeld op eenvoud zonder schreeuwerige looks. Een stijl waar Philo talloze ontwerpers mee beïnvloedde.

Maar als we stille luxe op dit moment moeten koppelen aan één specifiek merk, dan is dat ongetwijfeld The Row. Het label dat in 2006 werd opgericht door de Olsen twins is nooit een celebritymerk geweest. Het staat daarentegen juist bekend om haar ongedwongen, moeiteloze stijl gevormd door hoogwaardige materialen en vakmanschap (wat overigens vaak inhoudt dat de kleding in kwestie een hoog prijskaartje krijgt).

Een ander voorbeeld van stille luxe is het New Yorkse merk Khaite. Bekend om haar rijke kasjmieren ontwerpen, premium leer en jeans van hoge kwaliteit definieert het merk vrouwenmode op een moderne manier. Modehuizen als Jil Sander, Loro Piana en Brunello Cucinelli sluiten hier volledig bij aan. Maar ook relatief betaalbare merken als het Zweedse Toteme, het Deense By Malene Birger en het Antwerpse La Collection kiezen voor eenvoudige maar smaakvolle ontwerpen die extra flair krijgen door materiaalkeuze en tailoring.

If you know, you know

Hoewel het erop lijkt dat deze trend zo trendloos is dat het niet tot een bepaalde groep toebehoort, wordt ook stille luxe door een specifieke groep omarmd. En wel door modekenners. Insiders zullen de details begrijpen waar de merken in kwestie om bekendstaan. Een soort geheime club waar je deel van wil uitmaken, maar waarvoor je de nodige modekennis in pacht moet hebben. Het idee ‘if you know, you know’ gaat hier volledig op.

Maar stille luxe is niet alleen in opkomst onder modekenners; het komt ook steeds vaker tot uiting in series en films. Neem bijvoorbeeld de hitserie Succession. Shiv kiest vaak voor Ralph Lauren en Max Mara terwijl Kendall Roy gaat voor looks van Loro Piana en Brunello Cucinelli. Dat de serie een eigen Instagrampagina heeft die volledig gewijd is aan mode – genaamd Succession Fashion – zegt al genoeg over de toegevoegde waarde van hun kledingkeuzes in de serie.

Ook de film Tár kunnen we linken aan stille luxe. Het hoofdpersonage Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchett, gaat gehuld in ingetogen kleding waarvan voor velen niet zichtbaar is tot welk merk het toebehoort. Net als de Roys in Succession communiceert Lydia haar kracht en succes door haar zorgvuldig samengestelde garderobe van tweed, wol, zijden en luxe kasjmier.

Hetzelfde geldt voor Gwyneth Paltrow die met haar specifieke looks een statement maakt tijdens de rechtszaken waar ze in is beland. Haar court fashion schreeuwt (of eigenlijk: fluistert, dus) zelfverzekerdheid en innerlijke balans. ‘Ik ben serieus en eigenlijk veel te druk hiervoor. Neem me niet in de maling.’

Waarom stille luxe?

Voor sommigen is stille luxe aantrekkelijk omdat het een blank slate is waar je zelf een eigen draai aan kunt geven. Voor anderen is het de moeiteloosheid gevormd door kwaliteit die het uitstraalt. En voor mij? Kleding is – voor mij, althans – een van de persoonlijkste dingen. Het is het eerste wat we direct op onze huid dragen en waarmee we ons identificeren. Het kiezen voor een stijl als stille luxe geeft je de mogelijkheid om te kiezen voor ontwerpen van hoge kwaliteit die op een uitmuntende wijze zijn gemaakt, waarin de eenvoud ervan ruimte geeft om je eigen persoonlijkheid tot uiting te brengen. En in een (mode)wereld waarin velen een luid statement proberen te maken met kleding, is het verfrissend als het oog niet wordt geleid naar de kleding die iemand draagt, maar juist de nadruk legt op de persoon ín de kleding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @khaite_ny

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Row (@therow)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JIL SANDER (@jilsander)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TOTEME (@toteme)