alles-wat-je-wil-weten-over-seizoen-4-van-hbo-max-serie-succession-244428
©HBO Max

Jesse Armstrongs veelgeprezen, heerlijk grofgebekte, bijna Shakespeariaanse verhaal waarin hij mediamagnaat Logan Roy en zijn ambitieuze kinderen volgt, keert terug met een laatste seizoen. Lees hier alles wat je wil weten over seizoen 4 van de hitserie Succession op HBO Max.

Succession seizoen 4: cast, trailer en releasedatum

Welke castleden keren terug?

Goed nieuws: HBO bevestigt dat alle grote spelers van Succession terugkeren voor seizoen vier. Dit betekent dat we Cox weer zien als patriarch Logan en Jeremy Strong als de emotionele Kendall. Kieran Culkin keert terug als de hilarische Roman, Sarah Snook als de berekende Shiv en Alan Ruck als de misleide Connor. Maar dit geldt ook voor hun medespelers. Matthew Macfadyen is te zien als Shiv’s fragiele, maar achterbakse echtgenoot Tom en Nicholas Braun als zijn lakei Greg. Gerri van J Smith-Cameron blijft aan als interim-CEO.

Van de ondersteunende personages zien we meer van Peter Friedman’s oude adviseur Frank. Net als de gladde Karl, die wordt gespeeld door David Rasche. Andere personages zijn Hugo (Fisher Stevens), Colin (Scott Nicholson), Marcia (Hiam Abbass) en Kerry (Zoë Winters). Justine Lupe keert ook terug als Connors verloofde Willa, samen met Jeannie Berlins Cyd, het hoofd van tv-netwerk ATN, en Alexander Skarsgårds excentrieke tech-ondernemer Lukas Matsson. Extra castleden worden later onthuld.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Wat weten we tot nu toe over het plot?

Het derde seizoen van de show eindigde met brutaal verraad: nadat ze hadden ontdekt dat Matsson’s GoJo op het punt stond Waystar te kopen, bundelden Kendall, Roman en Shiv hun krachten om Logan neer te halen en de deal te torpederen. Shiv deelde vervolgens hun plan met Tom – een zet die al snel fataal bleek te zijn. Toen het trio in de war room van Logan aankwam, hoorden ze dat hij hen al te slim af was. Later ving Shiv een glimp op van Logan die Tom leek te bedanken.

Vorige seizoenen van Succession gingen verder waar de vorige was gebleven, wat suggereert dat dit nu weer gebeurt. De officiële synopsis luidt: ‘In seizoen vier van tien afleveringen komt de verkoop van mediaconglomeraat Waystar Royco aan techvisionair Lukas Matsson steeds dichterbij. Het vooruitzicht van deze verkoop veroorzaakt angst en familiale verdeeldheid onder de Roys.

Variety kwam in oktober 2022 met meer aanwijzingen over het nieuwe seizoen. Zo is de productie op weg naar West-Noorwegen, met de Roys die ‘uitgenodigd zijn om het thuisland van de GoJo-oprichter te bezoeken’. De producer bevestigde dat de acteurs op een aantal spectaculaire locaties filmen. Een opsomming: de Romsdalen-gondel, een kabelbaan die een panoramisch uitzicht op de bergen biedt, het strakke Juvet Landscape Hotel (eerder te zien in Ex Machina) en de Atlantic Ocean Road, die te zien was in No Time to Die. “Toen we beelden zagen van de opmerkelijke architectuur en omgeving van Juvet, werden we erg enthousiast. Noorwegen is een prachtige omgeving. Het leek meteen een perfecte plek voor een familiebijeenkomst in de serie.”

Is er al een trailer?

De eerste beelden van het nieuwe seizoen werden op 17 oktober onthuld. Ze beginnen met Logan die een toespraak houdt in de ATN-redactiekamer. Hier lijkt hij in te gaan op de aanstaande verkoop van Waystar Royco. “Dit is niet het einde”, verklaart hij. “We vermoorden de oppositie. Ik ga iets beters, snellers, wilders bouwen. Ik vind het hier geweldig!” Terwijl Shiv, Roman, Kendall en Connor wanhopig toekijken, lijkt alleen de applaudisserende Greg oprecht enthousiast.

Vervolgens kwam op 24 oktober een speciale Succession-teaser uit. “Ik ben 30 meter lang”, verklaart Logan in de clip. “Deze mensen zijn pygmeeën.” Ondertussen lijken zijn kinderen nog steeds samen te werken na hun mislukte poging om het plan van hun vader te dwarsbomen. “Nieuwe generatie Roys”, zegt Kendall tegen zijn broers en zussen. Ook opmerkelijk? Een glimp van auto’s die over de Atlantic Ocean Road razen, en Tom die aan Shiv vraagt: “Wil je praten over wat er is gebeurd?” Shiv kijkt absoluut woedend.

De trailer van Succession seizoen 4 kwam op 26 januari 2023 uit, dit keer met een glimp van Kendall, Roman en Shiv die hun vader met de nek aankijken. Ook zien we Connor en Willa bij het altaar. En Matsson vraagt aan Kendall: “Ben je de deal aan het afzeggen?” Er zijn ook beelden van Tom die aan Logan vraagt wat er zou gebeuren als zijn huwelijk met Shiv zou eindigen.

Wat is de releasedatum van Succession seizoen 4?

De HBO-serie keert terug op 26 maart.

Zal Succession echt eindigen met seizoen 4?

Op 23 februari bevestigde Jesse Armstrong dat het vierde seizoen inderdaad het laatste is. In een interview met The New Yorker zei de showrunner: “Er zit een belofte in de titel Succession. Ik had nooit gedacht dat dit voor altijd zou kunnen doorgaan. Het einde was altijd een beetje aanwezig in mijn gedachten. Vanaf seizoen twee probeer ik te denken: is het de volgende, die daarna of die daarna? Toen ik samenkwam met een paar collegaschrijvers speelden we verschillende scenario’s uit: een paar korte seizoenen, nog twee seizoenen of eeuwen doorgaan en de serie in iets anders veranderen. Een meer lossere, leuke serie met goede en slechte weken bijvoorbeeld. Of we kunnen iets krachtigers en completer doen en er een beetje sterk uitgaan. Dat was mijn voorkeur.”

Maar dit is misschien niet het laatste wat we van alle Roys zien. “Ik denk echt dat dit verhaal compleet is”, voegde Armstrong eraan toe. “Maar ik heb ook sterk het gevoel dat er iets anders kan zijn. Iets in een zelfde soort wereld of met dezelfde personages. Misschien kan er iets anders worden gemaakt, maar dat is dus nog een echt gevoel.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.