oscars-2023-deze-8-genomineerde-films-kun-je-thuis-streamen-242974
©Courtesy of Netflix

Zelfs buiten de filmindustrie kunnen de Oscars worden gezien als een belangrijk moment. Aankomende zondag is het zover. Dan reikt de Academy of Motion Picture opnieuw haar prestigieuze beeldjes uit. Zelfs voor de beste acteurs is het winnen of genomineerd zijn een hoogtepunt in hun carrière. Dit jaar is de race om de beste film bijzonder spannend, want de genomineerde werken zijn erg verschillend in hun genres. Mocht je nu denken, deze films kan ik alleen bekijken in de bioscoop, dan heb je het mis. Veel films die genomineerd zijn voor de Oscars kun je gewoon thuis streamen.

Deze genomineerde films van de Oscars kun je thuis streamen

Van het veelgeprezen Everything Everywhere All At Once tot Marilyn Monroe’s biopic Blonde, hieronder vind je in totaal acht Oscar-genomineerde films op een rij die jij thuis vanaf de bank kan kijken.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Everything Everywhere All At Once (Prime)

Everything Everywhere All At Once gaat over Evelyn (Michelle Yeoh). Een Chinese vrouw die in de VS een wasserette runt en eigenlijk een rustig leven leidt. Plotseling wordt ze gekatapulteerd in een multiversum en leert ze universa met elkaar verbinden. De film is de wild card in de Best Picture-categorie en Ke Huy Quan, Stephanie Hsu en Jamie Lee Curtis zijn ook in de running voor Best Supporting Actress en Best Supporting Actor. Eerder wonnen ze al een Golden Globe Award waar we een girl power-moment tussen Michelle en Jamie Lee aan overhielden. De sci-fi film is nu te streamen via Prime.

All Quiet on the Western front (Netflix)

Een jonge middelbare scholier is onder de indruk van patriottische toespraken en meldt zich aan voor militaire dienst. Aan het front wordt hij geconfronteerd met de onverwachte wreedheid, meedogenloosheid en uiteindelijk de zinloosheid van de Eerste Wereldoorlog. Het meest angstaanjagende is echter niet het ongenadige camerawerk of de sobere weergave van geweld. Nee, wat het meeste bijblijft is de actualiteit van het meer dan honderd jaar oude verhaal. De film is genomineerd voor tien prijzen en kan onder andere de titel voor Beste Film en Beste Internationale Film in de wacht slepen.

Elvis (HBO Max)

De groei van hoogwaardig geacteerde biopics is onmiskenbaar, en het autobiografische verhaal Elvis is een uitstekend voorbeeld van het verlangen grote sterren uit de geschiedenis van dichtbij te herbeleven en te begrijpen. Met Austin Butler in de hoofdrol van de King of Rock ‘n’ Roll en Tom Hanks als zijn manager is het rotsachtige verhaal over de opkomst van één van de meest invloedrijke zangers van de 20e eeuw veelbelovend gerealiseerd. Elvis is genomineerd in acht categorieën, waaronder Beste Film en Beste Acteur.

Black Panther: Wakanda Forever (Disney+)

Wat zouden de Oscars zijn zonder een film van Marvel Studios? De sciencefiction actiefilm Black Panther: Wakanda Forever is de voortzetting van het verhaal over het koninkrijk Wakanda. Na de dood van koning T’Challa vechten de krijgers eendrachtig tegen de hebzuchtige wereldmachten. Tot de cast behoren onder anderen Letitia Wright, Lupita Nyong’o en Michael B. Jordan. De film is genomineerd voor vier Oscars, waaronder Beste Kostuumdesign en Beste Originele Soundtrack (Rihanna’s Lift Me Up), en is te streamen op Disney+.

Top Gun: Maverick (SkyShowtime)

35 jaar na de bioscooprelease van Top Gun is Tom Cruise terug in het uniform van de elite-gevechtspiloot. Zijn legendarische rol, de eigenzinnige Pete Mitchell, worstelt decennia later nog steeds met autoriteitsproblemen. In de film wordt Pete onherroepelijk overgeplaatst naar zijn oude militaire vliegschool, waar hij jonge piloten moet opleiden en voorbereiden op een gevaarlijke missie.

Avatar: The Way of Water (Disney+)

Als je het hebt over uitgebreid geproduceerde films, dan staat Avatar: The Way of Water waarschijnlijk bovenaan de lijst van dit jaar. De productie duurde dertien jaar, waarin de acteurs een professionele duikopleiding volgden. Kate Winslet slaagde erin een waanzinnige zeven minuten en veertien seconden onder water door te brengen, waarmee ze zelfs het duikrecord van Tom Cruise voor Mission: Impossible verbrak. Technisch gezien is er ook veel veranderd sinds Departure to Pandora, vooral tussen de gezichtsuitdrukkingen van de personages in 2009 en 2022 zit een wereld van verschil. De film, die onder meer is genomineerd voor Beste Film, kan vanuit de luie stoel worden bekeken, maar wordt sterk aanbevolen voor de bioscoop.

Blonde (Netflix)

Hoewel Blonde door sommigen gehaat en door anderen geliefd is, kun je de kwaliteit van het acteerwerk in de verfilming van de fictieve biografie over Marilyn Monroe zeker niet ontkennen. Met haar belichaming van een van de meest gefotografeerde vrouwen van de 20e eeuw bezorgde Ana de Armas de controversiële film een nominatie voor Beste Actrice. In de film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, wordt Monroe’s verhaal verteld aan de hand van talrijke traumatische ervaringen die de uitbuitende showbusiness weerspiegelen. De film is geproduceerd door Netflix en daarom ook vanuit huis te bekijken.

Aftersun (vanaf 17 maart op Mubi)

Je moet nog even geduld hebben voor het lyrische speelfilmdebuut van Charlotte Wells, want het filmhoogtepunt Aftersun is pas na de Oscars te streamen op Mubi. Het verhaal over een jonge vader (Paul Mescal) en zijn dochter (Frankie Corio) die samen op vakantie zijn in Turkije is buitengewoon teder en intiem, en leverde Mescal een welverdiende nominatie voor Beste Acteur op. Deze ontroerende indiehit is dus zeker het wachten waard.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.