hier-kijk-je-alle-oscarwinnende-films-van-2022-208963
©Netflix

Met de 94ste Academy Awards achter de rug, waar de meest prestigieuze filmprijzen worden uitgereikt, is het awardseizoen officieel ten einde gekomen. Het was een enerverende avond vol jaw-dropping rode loper-looks en spraakmakende momenten. Je zou daardoor bijna vergeten dat er ook veel films in de prijzen gevallen, met CODA en Dune als de grote winnaars. Benieuwd waar je alle Oscar-winnende films van 2022 kunt kijken? Vogue zet het voor je op een rijtje.

Oscar-winnende films van 2022

CODA

Dé prijs waar het allemaal om draait, die van beste film, gaat dit jaar naar CODA. De tragikomediefilm over een horend tienermeisje dat een kind is van dove volwassenen, is te bekijken op Apple TV+. Het is de eerste film met een grotendeels dove cast die een Oscar in ontvangst neemt.

Dune

Hoewel CODA de award voor beste film binnensleept, blijkt Dune de grote winnaar van de avond. Zo wint de sci-fi film met Timothée Chalamet en Zendaya maar liefst zes Oscars, voor beste originele muziek, beste geluid, beste productieontwerp, beste montage, beste visuele effecten en beste cameravoering. Dune is te zien bij HBO Max.

King Richard

We weten dat HBO Max nog veel meer te bieden heeft, waaronder hitseries als Euphoria en Succession. Ook kun je bij de streamingdienst terecht voor de Oscar-winnende film King Richard over de vader van tennissupersterren Serena en Venus Williams. De film, waarvoor Will Smith de prijs voor beste acteur won, vind je hier op HBO Max.

The Power of the Dog

Naast de satirische film Don’t Look Up was ook het westerndrama The Power of the Dog van Netflix genomineerd voor de Oscars van 2022. Waar de eerstgenoemde niet in de prijzen valt, gaat de cast van The Power of the Dog wél met een gouden beeldje naar huis. Zo won de film de award voor beste regie. Een historische winst, aangezien Jane Campion slechts de derde vrouw in de geschiedenis van de Oscars is die de prijs voor beste regisseur mee naar huis neemt.

West Side Story

Ook de remake van sixties klassieker West Side Story viel in de prijzen. Ariana DeBose, die in de huid kruipt van de eerder door Rita Moreno vertolkte Anita, wint namelijk de Oscar voor beste actrice in een bijrol. De moderne West Side Story is te bekijken op Disney+.

The Eyes of Tammy Faye

Op Disney+ is nog een Oscar-winnende film te bewonderen. Naast het genomineerde Nightmare Alley vind je er The Eyes of Tammy Faye, waarvoor actrice Jessica Chastain de Oscar won voor beste actrice. De biopic vertelt het verhaal van Tammy Faye Bakker en haar man, Jim, die in de jaren ’70 hard werkten om ’s werelds grootste religieuze omroepnetwerk en themapark te creëren.

Encanto

De Oscar naar beste animatiefilm gaat dit jaar naar Encanto, de veelgeprezen Disney-film over een Colombiaanse familie die op een betoverende plek woont. Alle kinderen in de familie hebben een unieke gave, behalve Mirabel. Zoals je misschien wel kunt raden, is de film te zien bij Disney+.

Cruella

Net als Oscar-winnende film The Eyes of Tammy Faye en Encanto kun je bij Disney+ ook terecht voor Cruella. De live-action, waarin Emma Stone op briljante wijze de excentrieke Cruella de Vil belichaamt, wint de award voor beste kostuumontwerp.

Summer of Soul

Het gelauwerde regiedebuut van Ahmir ‘Questlove’ Thompson gaat de Oscars-geschiedenis in als beste documentaire van 2022. De krachtige en meeslepende documentaire – waarin black culture centraal staat – kun je bekijken op Disney+.

Belfast

De winnaar van beste originele scenario – Belfast van Kennneth Brannagh met Jamie Dornan en Outlander-ster Caitriona Balfe – draait nu nog in de Nederlandse bioscopen.

Drive My Car

Drive My Car is gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit de korte verhalenbundel Men Without Women van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Ook de Japanse prent, die de award won voor beste internationale film, is momenteel in de bioscoop te zien.

The Long Goodbye

Hoewel de titel wellicht anders doet vermoeden, wint The Long Goodbye de Oscar voor beste korte film. Het verhaal over een immigrantenfamilie in het Verenigd Koninkrijk die geteisterd wordt door een uit de hand gelopen extreem rechtse demonstratie, is als enige op YouTube te bekijken.

De winnaars voor beste korte animatiefilm – The Windshield Wiper – en beste korte documentaire – The Queen of Basketball zijn beiden momenteel niet in Nederland te bekijken.