helden-in-denim-4-voorvechters-van-positieve-verandering-over-hun-missie-tot-verbinding-291648

Je gezien voelen, kwetsbaar durven zijn en jezelf volledig leren omarmen. Het zijn de kernthema’s voor deze vier voorvechters van positieve verbinding. Hun verhalen worden versterkt door de visie van Levi’s, wiens kleding sinds jaar en dag wordt gedragen door unieke individuen die sociale standaarden doorbreken. ‘Helden’ in denim met hetzelfde doel: unhate. Maar wat motiveert hen zich in te zetten voor verbinding en hoe transformeren ze negativiteit tot positieve verandering?

Vogue x Levi’s: voorvechters van positieve verbinding 

Sisters Janssen

“Nina Simone zong ooit Blackbird you ain’t ever gonna fly. Dat raakte ons, maar wij kozen ervoor het narratief te veranderen; deze blackbirds gaan wél vliegen. We zijn twee individuen met elk een eigen unieke vorm van zelfexpressie. De een maakt conceptuele collages en de ander schildert. Onze moeder leerde ons onze kracht en schoonheid te omarmen. We willen de schoonheid laten zien van de vrouwen die wij zelf zijn, de zwarte, gekleurde vrouw. Dat gat willen we vullen. Met ons werk proberen we iets negatiefs, namelijk het gemis van betere representatie, om te zetten in iets positiefs door zelf een podium te creëren voor onze verhalen.

We hopen mensen te laten inzien dat ze zich kunnen bevrijden van bestaande hokjes. Als steeds meer mensen zien dat ze ook op dit podium mogen staan en er mogen zijn, zorgt dat voor een sneeuwbaleffect naar positieve verandering. Onze visie resoneert sterk met die van Levi’s. Het is een merk dat door zoveel verschillende soorten mensen gedragen wordt. Allerlei verschillende identiteiten kunnen zichzelf tot uiting brengen en voelen zich empowered door hun visie. Onze outfits bieden meer dan comfort. Ze zijn een uitdrukking van onze sensualiteit en authenticiteit waarmee we – net als in ons werk – de schoonheid van alle soorten vrouwen laten schitteren.”

Bente

“Je kwetsbaar opstellen wordt vaak gezien als een teken van zwakte, maar voor mij is het juist een van de krachtigste dingen. Een overkoepelend thema in mijn muziek is dat ik worstel met verlatingsangst. Ik voelde me lange tijd niet gezien en gehoord. Hierdoor vind ik het belangrijk dat ik die veilige omgeving kan creëren met mijn muziek. Ik wil eerlijk zijn over mijn gevoelens. Lange tijd acteerde ik. Waarin ik allesbehalve mezelf was – ik speelde letterlijk andere mensen. Met muziek kan en moet ik volledig authentiek zijn. Hoewel mijn nummers voortkomen uit persoonlijke ervaringen, vind ik het prachtig hoe ze verschillende betekenissen kunnen aannemen voor talloze anderen.

Via mijn songteksten maak ik een indirecte verbinding, waarin ik dingen kan benoemen voor mensen die dat misschien niet kunnen. Ik was lang onzeker over mijn lijf, maar ik ben nu op een punt waarop ik mezelf meer kan omarmen, zoals in deze denim look. Levi’s is een merk dat trouw is gebleven aan haar visie en maakt ontwerpen die universeel zijn. Hierdoor kan iedereen zich er goed in voelen – maar bovenal als zichzelf. Ik geloof dat veel mensen niet zichzelf durven zijn uit angst voor oordeel, maar ik probeer dat juist tegen te gaan. Ik streef ernaar individualiteit te vieren en het vergelijken tussen mensen, vooral vrouwen, te ontmoedigen. Door mensen zich gehoord en gezien te laten voelen, heb ik ook mijn eigen stem gevonden.”

Lando van der Schnee

“Het was nooit mijn bedoeling om een rolmodel te worden. Ik dacht er niet over na wat de impact zou zijn toen ik mijn transitieverhaal, nu bijna anderhalf jaar geleden, deelde in Hollands Next Topmodel. Het bleek een levensveranderende ervaring die me hielp om mezelf beter te leren kennen en volledig te omarmen. Ik vond mezelf een mislukkeling. Ik wilde door iedereen leuk gevonden worden, voornamelijk mannen, maar kwam erachter dat dat niet is wie ik ben. Het is belangrijk dat mensen kunnen zien dat wij er ook mogen zijn. Dat had ik graag meer willen zien toen ik jonger was.

Als trans persoon word ik geconfronteerd met veel haat, maar het enige wat we willen is onszelf kunnen zijn. We willen geen plekken inpikken, we willen gewoon een normaal leven leiden. Hoewel ik nooit als doel had een boegbeeld te worden, vind ik het belangrijk dat jonge trans personen mij op social media weten te vinden en me vragen kunnen stellen. Mode is altijd een uitlaatklep geweest voor mijn persoonlijkheid en genderidentiteit. Een merk als Levi’s helpt bij het opbouwen ervan. Het merk biedt voor iedereen de mogelijkheid op hun eigen manier kracht uit te stralen. De denim overall die ik draag, symboliseert mijn groeiende zelfvertrouwen. Waar ik eerst delen van mijn lichaam onthulde om vrouwelijk gevonden te worden, doe ik dat nu omdat ik niet meer bang ben mezelf te laten zien.”