aardbevingen-in-turkije-en-syrie-dit-kun-jij-doen-om-te-helpen-246481
©Felipe Romero Beltran

Op maandag 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door hevige aardbevingen met een 7,8 op de schaal van Richter. Het leven van miljoenen mensen in het gebied werd verwoest door massale instortingen en vernietigingen van gebouwen waardoor duizenden mensen onder het puin terechtkwamen. Inmiddels is de noodtoestand in de getroffen gebieden al een tijd van kracht en is hulp daardoor nog steeds essentieel. Dit kun jij doen om te helpen.

Aardbevingen Turkije en Syrië: zo kun jij helpen

Ruim een maand later is het dodental in het aardbevingsgebied opgelopen tot ruim 50 duizend, zo meldt de NOS. Bovendien zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden en ondergebracht in noodonderkomens. Nu reddingoperaties aan een eind komen, is de vraag naar noodhulp extra groot. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor het getroffen gebied. Mocht je graag een steentje willen bijdragen, dan zijn er verschillende manieren om te helpen. Giro 555 is nog altijd open voor donaties, maar je kunt ook steun bieden op andere manieren. Hieronder vind je een shortlist.

Doneer aan Giro555

Steun Giro555, de samenwerkende hulporganisaties die zich inzetten voor uitzonderlijke rampen (zoals het Rode Kruis), en doneer. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via giro555.nl, waar je snel het gewenste bedrag kunt doneren. Als je liever geld naar hun bankrekening overmaakt, dan kan dit naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties of bel naar 0800-1112. Naast zelf doneren, kun je natuurlijk ook je omgeving inschakelen. Vraag aan vrienden, familie of collega’s of zij hun steentje willen bijdragen. Dit kun je makkelijk doen door middel van een Tikkie die je bijvoorbeeld kunt delen via WhatsApp(groepen), of zet een actie op.

Steun andere hulporganisaties

Er zijn zowel plaatselijke als internationale organisaties die naar mensen zoeken onder het puin, medische hulp bieden en mensen opvangen die alles zijn kwijtgeraakt. Zo heb je AFAD, de officiële autoriteit van Turkije voor het beheer van rampen en noodsituaties. Je kunt helpen door hier te doneren. Of AKUT, een vrijwilligersorganisatie die losstaat van de Turkse overheid. Doneren kan hier. Dan heb je in Nederland ook meerdere hulporganisaties, zoals IHH Nederland – hier kun je doneren.

Hieronder vind je een internationale lijst van nog meer organisaties die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Fayn (@faynstudio)

Lokale acties

Naast geld kun je ook spullen doneren. In heel Nederland zijn inzamelingsacties opgestart voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Verenigingen, moskeeën en andere initiatiefnemers roepen mensen op om kleding, tenten, slaapzakken, lang houdbaar eten en hygiëne- en babyproducten te doneren. Kijk waar bij jou in de buurt een inzamelingspunt zit.

Koop kunst

Pictures for Purpose, het platform dat middels fotografie financiële steun en bewustzijn wil creëren rondom urgente kwesties, lanceert een nieuwe editie rondom de aardbevingen van Turkije en Syrië. Meer dan dertig gerenommeerde fotografen, waaronder de Nederlandse Annemarieke van Drimmelen en Sarah van Rij maar ook Christopher Anderson en Harley Weir, doneren een print waarvan de opbrengsten gaan naar grassroots organisatie Ahbap en vrijwilligersorganisatie White Helmets. Je kunt bijzondere prints bemachtigen voor 129 euro en limited-edition varianten in groter formaat voor 750 euro van 16-30 maart via de website van Pictures for Purpose.

Bestel een kookboek

Zangeres en pianiste Karsu brengt volgende maand haar kookboek Karsu’s Kitchen uit, met daarin meer dan dan 75 gerechten uit de Turkse keuken. Omdat de lancering van het boek samenviel met de aardbevingen in Turkije en Syrië en ze zelf familie is verloren in het getroffen gebied, heeft Karsu besloten om de winst van alle pre-orderbestellingen vóór 7 maart aan de aardbevingsslachtoffers te doneren. Bestellen doe je via de website van Karsu of Boekenwereld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KARSU (@karsudonmez)