chanel-werkt-samen-met-het-rijksmuseum-om-vrouwelijke-kunstenaars-te-steunen-245829
©Spotlight

Het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum gaat een nieuw partnerschap aan met Chanel. Het project werd in 2022 gelanceerd met het doel de zichtbaarheid van vrouwen blijvend te vergroten in de collectie en presentatie van het Rijksmuseum. Dankzij de samenwerking met Chanel kan het Rijksmuseum de komende drie jaar meer onderzoekers aanstellen om zo meer verhalen over vrouwen te vertellen. Daarnaast komt er een jaarlijks symposium en worden er meer aankopen van werken van vrouwelijke kunstenaars gedaan.

Chanel x Rijksmuseum

Het is niet de eerste keer dat het Franse modehuis samenwerkingen doet binnen de kunstwereld. Zo bestaat sinds 2021 het Chanel Cultuurfonds. Dit is een een wereldwijd programma, bedoeld om de cultuursector te steunen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en een betere vertegenwoordiging van cultuur in de maatschappij. Met dit programma ondersteunt Chanel onder meer musea als het Centre Pompidou in Parijs en The National Gallery in Londen.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Het Rijksmuseum mag zich dus bij dit rijtje aansluiten en is erg blij met de samenwerking. “Dankzij Chanel komen we dichterbij wat we willen bereiken met Vrouwen van het Rijksmuseum: verhalen van vrouwen blijvend integreren in het verleden, heden en de toekomst. We zijn Chanel zeer dankbaar”, vertelt Hendrikje Crebolder, de directeur van Ontwikkeling en Media bij het Rijksmuseum.

Meer plek aan de museummuur

Ook Chanel is erg enthousiast over de samenwerking. Zo laat Yana Peel, Global Head of Arts & Culture, weten: “Chanel is verheugd om mee te werken aan het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum. Het doel van dit project is om meer vrouwen op te nemen in de beroemde vaste collectie van het museum. En om hun zichtbaarheid te vergroten in toekomstige tentoonstellingen. Aangezien Chanel sinds haar oprichting strijdt voor vrouwenemancipatie in de kunst en in het leven, vinden we het belangrijk dat vrouwen meer plek aan de museummuur krijgen. Tijdens onze meerjarige samenwerking met het Rijksmuseum zullen we vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers zetten. Zo dragen we bij aan de positieve impact van gendergelijkheid op de wereld.”

Voorbeeld uit de collectie vrouwen in het Rijksmuseum
©Rijksmuseum
Stilleven met bloemen op een marmeren tafelblad, Rachel Ruysch, 1716.