een-betoverende-tentoonstelling-over-coco-chanel-komt-naar-londen-213038
©RemotePhotoPress/REX/ANP

In 2023 komt er een historische tentoonstelling over Gabrielle Coco Chanel naar het Londense V&A. De expositie is gebaseerd op Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto, een retrospectief van de zes decennia lange carrière van de ontwerper, samengesteld door het Palais Galliera in Parijs. Het V&A geeft zijn eigen draai aan de catalogus van de tentoonstelling, met zelden geziene stukken uit het eigen archief van het Londense instituut. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit wordt groots voor Chanel-fans of iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in modegeschiedenis.

Coco Chanel tentoonstelling

Dit is de vrouw die de manier van kleden in het begin van de 20e eeuw voorgoed veranderde door haar baanbrekende silhouetten, waarin vrijheid belangrijker was dan traditie. Haar Chanel 2.55 – tot op de dag van vandaag de beroemdste tas van het modehuis – is de eerste mainstream schoudertas.

Gabrielle Coco Chanel
©KAMMERMAN
Gabrielle Coco Chanel.

Het ontwerp van de tas zit boordevol praktische details. Van een achterzak om geld in op te bergen tot een vak in het midden dat perfect is voor lippenstift en een discrete binnenvoering met rits om liefdesbrieven in te verstoppen. Zelfs de kettingriem is geïnspireerd op de kleine gewichtjes die Chanel gebruikte om haar boucléjasjes mee af te werken.

Al deze details en nog veel meer kun je bewonderen in een achtdelige vitrine die de periode beslaat van de opening van Coco’s eerste Parijse boetiek in 1910 tot de presentatie van haar laatste Chanel-collectie in 1971.

Een typische Chanel look in 1937
©Getty Images
Een typische Chanel-look in 1937.

Glamour en vakmanschap

Tussen de 180 looks – en de juwelen, accessoires, cosmetica en parfums, die voor het eerst samen worden getoond – kunnen de gasten van het V&A zich vergapen aan outfits van Lauren Bacall en Marlene Dietrich van dichtbij. Ook kun je zien hoe de kenmerkende tweed van het huis tot stand komt. Door deze mix van glamour en vakmanschap wordt Coco ook wel een van de ‘grootste visionairs van onze tijd’ genoemd.

Stay tuned voor meer informatie over Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto. De tentoonstelling is van 16 september 2023 tot 25 februari 2024 te zien.

Een voorproefje van de voorwerpen die tentoongesteld worden
©Peter Kelleher
Een voorproefje van de voorwerpen die tentoongesteld worden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK