gabrielle-coco-chanel-overleed-52-jaar-geleden-deze-tentoonstelling-over-haar-carriere-wil-je-zien-237901
©ANP

Op 10 januari 1971, vandaag precies 52 jaar geleden, blies Gabrielle ‘Coco’ Chanel haar laatste adem uit in Parijs. De modeontwerpster woonde op dat moment in het hotel The Ritz. Haar laatste woorden, die ze uitsprak tegen haar kamermeisje Celine, zijn inmiddels wereldberoemd: “You see, this is how you die”, zo liet de ontwerpster het leven. Om haar indrukwekkende carrière te eren, komt het Victoria and Albert Museum in Londen in samenwerking met het Parijse Palais Galliera in het najaar van 2023 met een tentoonstelling over Gabrielle Coco Chanel.

De expositie Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto is een retrospectief van het leven en de zes decennia lange carrière van de ontwerpster. Het Palais Galliera in Parijs stelde de expositie samen, waarna het V&A er zijn eigen draai aan gaf, met zelden geziene stukken uit het eigen archief van het Londense instituut. Dat wordt een tripje naar de Britse hoofdstad plannen tegen het einde van het jaar; deze tentoonstelling is er eentje die je als Chanel-fan of modeliefhebber niet wil missen.

Tentoonstelling Gabrielle Coco Chanel

Gabrielle ‘Coco’ Chanel was de vrouw die de manier van kleden in het begin van de twintigste eeuw voorgoed veranderde door baanbrekende silhouetten te introduceren. Daarin was vrijheid belangrijker dan traditie. Haar Chanel 2.55-tas – tot op de dag van vandaag de beroemdste tas van het modehuis – was de eerste mainstream schoudertas.

Gabrielle Coco Chanel
©KAMMERMAN
Gabrielle Coco Chanel.

 

Eerste mainstream schoudertas

Het ontwerp van de tas zit boordevol praktische details. Van een achterzak om geld in op te bergen tot een vak in het midden dat perfect is voor lippenstift en een discrete binnenvoering met rits om liefdesbrieven in te verstoppen. Zelfs de kettingriem is geïnspireerd op de kleine gewichtjes die Chanel gebruikte om haar boucléjasjes mee af te werken.

Al deze details en nog veel meer kun je tijdens de tentoonstelling bewonderen in een achtdelige vitrine die de periode beslaat van de opening van Coco’s eerste Parijse boetiek in 1910 tot de presentatie van haar laatste Chanel-collectie in 1971.

Een typische Chanel look in 1937
©Getty Images
Een typische Chanel-look in 1937.

Glamour en vakmanschap

Tussen de honderdtachtig looks – en de juwelen, accessoires, cosmetica en parfums, die voor het eerst samen worden getoond – kunnen de gasten van het V&A zich vergapen aan outfits van Lauren Bacall en Marlene Dietrich van dichtbij. Ook kun je zien hoe de kenmerkende tweed van het huis tot stand is gekomen. Door deze mix van glamour en vakmanschap wordt Gabrielle ook wel een van de ‘grootste visionairs van onze tijd’ genoemd.

Stay tuned voor meer informatie over Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto. De tentoonstelling is te zien van 16 september 2023 tot 25 februari 2024.

Een voorproefje van de voorwerpen die tentoongesteld worden
©Peter Kelleher
Een voorproefje van de voorwerpen die tentoongesteld worden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK