fotograaf-erwin-olaf-1959-2023-een-terugblik-op-zijn-memorabele-werk-door-de-jaren-heen-268932
©Erwin Olaf - Vogue Nederland

De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat trieste nieuws maakte zijn familie woensdagavond bekend. In de wereld van de hedendaagse fotografie is Erwin Olaf een waar icoon, met een succesvolle carrière die decennia overspant. We blikken terug op zijn memorabelste werk, dat een stempel heeft gedrukt op de wereld van de fotografie – en ver daarbuiten.

Erwin Olaf overleden

De familie van Olaf maakte woensdag het overlijden bekend via een persoonlijk statement. De fotograaf leed aan een longaandoening die al in 1996 werd vastgesteld. Na een recente longtransplantatie overleed Olaf onverwachts. “Hij leek aan de beterende hand te zijn, maar plotseling verslechterde zijn toestand en reanimatie bracht geen uitkomst”, aldus zijn familie in het bericht.

Wie was deze unieke fotograaf, een van de grootste van Nederland? En waarom is zijn werk zo iconisch? We blikken terug op zijn nalatenschap.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Over Erwin Olaf

Erwin Olaf werd geboren op 2 juli 1959 in Hilversum, Nederland. Na een studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht maakte hij zijn eerste stappen in de professionele fotografie. Zijn werk werd al snel opgemerkt door de kunstgemeenschap in Nederland en daarbuiten. Het werk van Olaf wordt gekenmerkt door zijn realistische stijl, waardoor zijn foto’s een bijna schilderachtige kwaliteit krijgen. Daarbovenop komt dat zijn werk regelmatig taboeonderwerpen aansnijdt en bespreekbaar probeert te maken, vaak met een bepaalde mate van humor. Maatschappelijke thema’s worden op een ontroerende manier belicht, vaak afgeleid van persoonlijke verhalen van de fotograaf zelf.

Het nalatenschap van Erwin Olaf

Erwin Olaf genoot een wereldwijd succesvolle carrière. Hij exposeerde in vooraanstaande kunstgalerieën en musea over de hele wereld met zijn iconisch werk. Naast persoonlijke series schoot hij unieke portretten van beroemdheden als Lady Gaga, maar ook van de Nederlandse koninklijke familie en dansers van het Nationale Ballet. In 2013 werkte ook Vogue Nederland samen met Olaf aan een unieke serie.

Het werk van Erwin Olaf daagt uit om na te denken over wie we zijn en wie we willen zijn. Ze openen discussies over gender, seksualiteit, identiteit en de maatschappelijke verwachtingen die ons omringen. Het nalatenschap van Erwin Olaf is niet alleen zijn unieke fotografie, maar ook de blijvende impact die zijn werken hebben op onze samenleving en de kunstwereld.

Squares series (1983 – 1993)

Deze serie bestaat uit zwart-witbeelden die tegen het subversieve aan zijn. In dit vroege werk van Olaf ligt de nadruk heel duidelijk op het choqueren van het publiek, door middel van beelden die intrigreren en doen nadenken over wat we nu eigenlijk zien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Royal Blood (2000)

Een van zijn controversieelste series is misschien wel Royal Blood. We zien historische figuren en royals die op een onnatuurlijke wijze aan hun einde kwamen. Dit beeld, dat wijlen prinses Diana moet weerspiegelen, maakte bijvoorbeeld veel los in Groot-Brittannië en zorgde voor zijn internationale doorbraak.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Grief (2007)

De serie Grief gaat zoals de titel doet vermoeden over rouw. Olaf bracht rouwende mensen in beeld bij een gesloten raam, afgeschermd van de buitenwereld. De serie werd geïnspireerd door de stijl van de Amerikaanse aristocratie uit de jaren zestig, vooral door de intense rouw van Jacqueline Kennedy na de moord op haar man. Olaf vermengde historische details met geënsceneerde emoties, geïnspireerd door een fotoboek over de Kennedy-dynastie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Het Nationale Ballet (2011)

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van Het Nationale Ballet maakte Olaf een groepsportret van alle eerste solisten. Ook maakte hij campagnebeelden voor het nieuwe balletseizoen van dat jaar met balletten als Het Zwanenmeer en De Notenkraker. In 2016 werkte hij opnieuw samen met dansers van Het Nationale Ballet voor de serie After Rodin. Ook maakte hij beelden van balletten van choreograaf Hans van Manen en nieuwe portretten voor Het Nationale Ballet in 2021.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Een samenwerking met Vogue (2013)

In 2013 werkte Olaf samen met Vogue Nederland aan een bijzondere serie voor het oktobernummer. Olaf fotografeerde Ymre Stiekema op schilderachtige wijze, geïnspireerd op 16-eeuwse schilderkunst. In datzelfde jaar fotografeerde hij tevens zangeres Anouk voor een serie in Vogue’s aprilnummer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Staatsportretten van de koninklijke familie (2018)

In 2018 maakte Olaf nieuwe officiële portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen. Hij fotografeerde de royals in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Het werden treffende portretten die naast hun functie vaak te zien zijn in kunstexposities.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)

Im Wald (2020)

De inspiratie voor deze serie ontstond tijdens een bezoek aan München en een wandeling door de natuur met boswachters in de bossen rond de stad. Deze ervaring maakte een diepe indruk op Olaf. De serie Im Wald focust op de exploitatie van de natuur door de mensheid, zonder aandacht te besteden aan de gevolgen voor ons eigen voortbestaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Erwin Olaf (@studioerwinolaf)