fotograaf-kate-bellm-over-de-kracht-van-vrouwenvriendschap-we-zijn-elkaars-personality-balancers-272506
©Kate Bellm

“Een schattig voorbeeld van hoe vrienden op creatief gebied het beste in elkaar naar boven weten te halen”, noemt de Britse fotograaf Kate Bellm haar werkrelatie met model en muze Marina Guindilla. “Of het nou gaat om foto’s, het verven van T-shirts, merchandise voor mijn Hotel Corazón op Mallorca, ons interieur of tuinieren: we helpen elkaar met álles.”

Kate Bellm

De zwoele fotostijl van Kate Bellm leverde haar publicaties op in vele modebladen, naast opdrachten van Gucci, Adidas en de Spaanse kledingketen Zara. Haar collageachtige fotoboeken zijn een groot succes. Amor, gepubliceerd in 2020 en meer rock-’n-roll en sexy, is opgedragen aan alle mensen van wie ze houdt. “Het is een ode aan de zorgeloosheid en spontaniteit van de jeugd”, zegt Bellm (36) over de telefoon vanuit Mallorca. Veel beelden van roadtrips, getatoeëerde skateboarders en beeldige naakte vriendinnen. Op de cover: Marina Guindilla in badpak hangend over de motorkap van een auto. De beelden in haar tweede boek, La Isla, zijn zachter, minder sexy, en geven een idee van het lokale leven op de rotsen en in de bergen van het Spaanse eiland. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Girls and me, it just happens“, zegt Bellm. “Vaak doen vriendinnen voor mijn camera zelf spontaan hun top uit, zonder dat ik erom vraag. Ik verkeer nu eenmaal in een free to be naked kind of community. Mijn vrienden en ik voelen ons naakt juist comfortabeler, het is gewoon onze natuurlijke manier van doen, ik heb er nooit seksuele connotaties bij.”

Rockstargevoel

De Spaanse Marina Guindilla (28), ze is ook de ster in de muziekvideo van Criss Cross van The Rolling Stones, werkt al zeven jaar zeer regelmatig met Kate Bellm. Ze stond voor het eerst voor haar camera in Londen. “Ik was bloednerveus, het was mijn eerste testshoot, maar Kate gaf me het gevoel dat ik een rockstar uit de jaren zeventig was. We hadden meteen een connectie. Na de shoot nodigde ze me uit op een roadtrip, wat geresulteerd heeft in Amor. Sindsdien hebben we zoveel lol gehad met de camera tussen ons in, maar we hebben ook urenlang slechte B-films gekeken in bed, naakt rondgelopen in zomerstormen en af en toe gehuild van geluk.” 

Waarom voelt Guindilla zich zo comfortabel voor Bellms camera, met of zonder kleren? “Dat rockstargevoel dus, en dat even niets er meer toe doet en alles geoorloofd is, omdat je nu eenmaal die popster bent. De tijd staat stil, zon, wind of regen doen er even niet toe. Je bent gewoon een zwevend deeltje in de lucht dat zich probeert te laten zien door de laatste zonnestralen. Zoals spiritueel leider Ram Dass zou zeggen: Be here now. Het draait allemaal om vrijheid. Kate is een van mijn beste vrienden en ik vind het heerlijk om tijd met vrouwen door te brengen. Dat ervaar ik als therapeutisch, helend. Er zijn zoveel factoren en ervaringen die vrouwen automatisch delen. Dat zorgt niet per se voor een diepere, maar wel voor een snellere connectie dan met mannen.”

‘Personality balancers’

Bellm prijst Guindilla’s geweldige, creatieve persoonlijkheid. “En de lol die we hebben op de set. Soms rollen we van het lachen over de grond. We inspireren elkaar, als een van de twee moe is, pimpt de ander haar op. We zijn goede personality balancers van elkaar. Al fotograferende beleven we de leukste avonturen. We stimuleren elkaar om net iets hoger die berg op te hiken, net iets dieper die grot in te zwemmen, over een hek te klimmen of in de vrieskou toch die waterval in te duiken. Daarbij doet Marina ook nog eens haar eigen haar en make-up, komt met zo veel ideeën en neemt de meest geweldige stylingitems mee.”

Lees het volledige interview met Kate Bellm in het novembernummer van Vogue Nederland met Winnie Harlow op de cover, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.