fotograaf-nikki-esser-legde-winnie-harlow-vast-voor-vogues-female-gaze-issue-272067
©Nikki Esser, Vogue Nederland, november 2023

Fotograaf Nikki Esser is geen new kid on the block, toch is haar serie met Winnie Harlow haar eerste productie in print. Het past binnen de visie en werkwijze van Nikki: ze trekt haar eigen plan, haar vrijheid en onafhankelijkheid staan hoog in het vaandel. En ze doet geen concessies als het gaat om verhalen vertellen die getoond en gehoord moeten worden. 

Winnie Harlow by Nikki Esser

Voor dit Vogue-issue portretteerde je Winnie Harlow, jij hebt haar gecast en het aanvraagproces in gang gezet. Waarom wilde je specifiek haar vastleggen?

“Winnie heeft kracht en zelfvertrouwen. Ze is een rolmodel voor mensen met vitiligo en is voor mij een symbool van zelfacceptatie en positieve verandering. Ze heeft bijgedragen aan het vergroten van de diversiteit in de modewereld. In mijn werk is het erkennen en respecteren van de diversiteit van ervaringen en standpunten belangrijk. Ik wilde haar zo puur mogelijk vastleggen, om zo haar ware persoonlijkheid te vangen. Ik vind het waardevol om vrouwen zich krachtig te laten voelen. Door hen vast te leggen op een moment waarin zij de vrijheid voelen te zijn wie ze (willen) zijn. En hierdoor de focus van uiterlijk naar innerlijk te verleggen.”

Hoe vang je iemands ware persoonlijkheid in beeld?

“Ik geloof dat de kracht van een foto schuilt in de emotie die hij oproept. Een connectie opbouwen met het model is hierbij essentieel. Als ik een band met iemand heb opgebouwd, ben ik als fotograaf in staat ruimte te creëren waarin emotie en intimiteit tot uiting kunnen komen. Dat kun je ook bereiken door voor een shoot even te chillen samen – het gaat over oprecht geïnteresseerd zijn, door durven vragen tijdens een gesprek en zelf ook kwetsbaar kunnen zijn.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De verbinding die je als fotograaf hebt met het model is wat een beeld uniek maakt en extra verdieping kan geven. Dat kwam ook terug tijdens de productie met Winnie. Toen ze een van de beelden terugzag, die waarop ze een zwart pak van Jacquemus draagt, zei ze: “Ik lijk op jou hier, ik voel jou ook in mij in deze foto, in de attitude en vibe.” Ik denk dat dat die connectie was tussen ons die vertaald is naar beeld.”

Liefde voor fotografie

Je reist veel als fotograaf. Wat brengt dat je?

“Ik heb een oneindige bewondering voor diverse culturen. En krijg veel energie van nieuwe omgevingen en prikkels. Ik ben nieuwsgierig en wil leren over verschillende culturen, denkwijzen, normen en waarden, tradities. Het is waardevol om nieuwe mensen op nieuwe plekken te ontdekken, de wereld door hun ogen te zien. Ik heb de afgelopen paar jaar gefotografeerd in Europa, Noord- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. En ben enorm dankbaar dat ik dit werk kan doen en op deze manier zo veel vrijheid heb om zo veel van de wereld te kunnen zien.”

Hoe ben je begonnen met fotografie?

“Mijn vader heeft mij geïnspireerd om te gaan fotograferen. Ik begon ermee, omdat hij er in mijn jeugd altijd mee bezig was en me vaak mee op sleeptouw nam. Mijn opa, de vader van mijn moeder, was ook fotograaf. Al van jongs af aan was het een avontuur en tegelijk vanzelfsprekend om via mijn lens verschillende mensen, plekken en culturen vast te leggen. Naarmate ik vaardigheden ontwikkelde, ontdekte ik ook de kracht om een boodschap te delen via mijn werk en er een diepere betekenis aan te geven. Ik wist altijd al dat ik meer wilde dan een esthetisch beeld creëren, ik wil verhalen vertellen door middel van beeld. Ik wil iets teweegbrengen, ik wil mensen raken en aan het denken zetten.”

Lees het volledige interview met Nikki Esser in het novembernummer van Vogue Nederland met Winnie Harlow op de cover, dat vanaf 19 oktober in de winkel ligt en hier online te bestellen is.