5-waardevolle-levenslessen-die-we-haalden-uit-de-docuserie-the-super-models-271775
©Apple+

Op 20 september 2023 verscheen de documentaire The Super Models op Apple+. In de vierdelige serie blikken Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford en Christy Turlington terug op hun carrière. Hoe zijn de vier vriendinnen in de jaren negentig uitgegroeid tot de besten in hun vak? Wij keken de documentaire en delen vijf waardevolle lessen die we haalden uit de documentaire, afkomstig van de supermodellen zelf.

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Levenslessen uit de serie The Super Models

1. Zorg dat je een mentor hebt

Naomi Campbell licht in de documentaire het belang van een mentor toe. In de serie spreekt ze openhartig over haar band met de Franse couturier Azzedine Alaïa. Op zestienjarige leeftijd vond de jonge Naomi steun bij de ontwerper. Ze woonde bij hem, leerde wat ze moest dragen en kreeg tips over hoe te ‘overleven’ in de mode-industrie. “Zijn winkel in Parijs was mijn garderobe”, vertelt ze met een grote glimlach. Het model en de ontwerper bleven goed bevriend tot zijn dood op 18 november 2017, en Campbell noemde hem zelfs “papa”. Alaïa werd 77 jaar.

Naomi Campbell en haar mentor Alaia - wijze levenslessen - het belang van een mentor

2. Durf ‘nee’ te zeggen

Wanneer je nee zegt tegen iets wat je niet wilt, is de kans is groot dat de wereld gewoon blijft draaien. Christy Turlington mocht bijvoorbeeld door haar contract met Calvin Klein in 1996 haar lokken niet knippen. Ze deed het toch, wat voor een korte ruzie zorgde met Calvin Klein, die later hersteld werd. En guess what? Turlington werkt nog steeds met Calvin Klein. In de serie wordt duidelijk dat er in het leven veel mensen zullen zijn die iets aan je voorleggen met het idee dat je daarop geen nee kunt zeggen. Wanneer je dit toch doet, blijf je niet alleen trouw aan jezelf, maar zul je ook zien dat er weer nieuwe kansen zullen volgen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

3. Omarm je dieptepunten

We kunnen geen foutloos leven leiden. Ook is niet alles wat misgaat in jouw leven helemaal je eigen schuld. Zo vertelt Linda Evangelista in de serie over meerdere dieptepunten in haar carrière, en hoe ze die heeft overwonnen door deze fouten juist te accepteren. Zo was ze bijvoorbeeld erg onzeker over haar uiterlijk, waardoor ze besloot een coolsculpting-behandeling (een cosmetische ingreep waarbij je lichaamsvet wordt bevroren, red.) te ondergaan. De operatie ging fout, en haar lichaam werd verminkt, waardoor ze nog onzekerder werd over haar lichaam. “Ik wilde me verstoppen”, vertelt Evangelista. Maar door haar “fout” te accepteren en het een plekje te geven, kon ze verder. Ze verdween een tijdje uit de spotlight, maar keerde onlangs terug op de cover van de Britse Vogue. Ook verscheen het model in september 2022 weer op de catwalk, tijdens de show van Fendi.

5 wijze levenslessen van the super models
©ANP

4. Samen sta je sterk(er)

Onderschat de kracht van samenwerken niet. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe woning, een nieuwe baan of ergens even niet uitkomt: samenwerken kan je altijd verder helpen – want “samen sta je sterk”. In de serie vertellen Campbell en Turlington dat ze door samen te werken sneller aan een woning kwamen in New York. Ook vertelt Evangelista dat zij Campbell vaak hielp met het krijgen van werk. “Naomi kreeg niet altijd klussen. Dus ik zei: ‘Als jullie haar niet boeken, krijgen jullie mij niet'”, aldus Evangelista. Dat is pas sisterhood!

5. Stap uit je comfortzone

Zingen, acteren, je eigen bedrijf beginnen, het bieden van humanitaire hulp, je haar kort knippen: wat het ook is wat je ooit zou willen doen, doe het. Want je verrijkt je leven als je iets doet wat je niet snel zou doen. Zo zie je in The Super Models dat Crawford naast modellenwerk ook acteerwerk aanpakte, dat Campbell humanitaire vrijwilligerstaken op zich nam, Turlington haar eigen bedrijf Every Mother Counts begon en Evangelista pas erkend werd als model nadat ze haar haren in een impulsieve bui kort knipte.

En over uit je comfortzone stappen gesproken: wat ook aandacht krijgt in The Super Models, is de videoclip Freedom van George Michael, waarvoor de modellen (door de zanger zelf!) gevraagd werden te playbacken. “De muziekvideo veranderde alles”, vertellen de modellen. Allemaal vonden ze het spannend, en tóch gingen ze ervoor.