de-10-inspirerendste-vrouwelijke-djs-van-nu-die-je-moet-kennen-228069
©ANP

ADE (Amsterdam Dance Event) gaat vandaag van start. Het populaire dance-evenement in onze hoofdstad staat dit jaar volop in het teken van verbinding. De één gaat om te netwerken met andere artiesten uit de elektronische muzieksector, de ander voor een extatische danservaring. Wat jouw reden ook is, zonder deze tien geweldige vrouwelijke dj’s te kennen schiet je ADE-ervaring tekort. Daarom deze lijst.

Meest inspirerende vrouwelijke dj’s

On a more serious note: de elektronische muzieksector is nog altijd oneerlijk, meldt het IMS Business Report 2022. Vrouwen worden – in contrast met mannelijke collega’s (het onderzoek heeft non-binaire personen niet meegenomen) – vaker beoordeeld op hun uiterlijk en minder snel serieus genomen. De kloof tussen mannen en vrouwen in de elektronische muzieksector begint echter te dichten, zij het met een slakkengang.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dit zijn de meest inspirerende vrouwelijke dj’s van het moment.

Carista

Carista (oftewel; de Utrechtse koningin van de groovy muziek) is een force to be reckoned with. Het verreikende muziekplatform dat zij cureert, United Identities, is de kern van haar muzikale kwaliteiten. En dat zie je. Haar muziekstijl is niet in één hokje te stoppen. Wat ze draait “hangt allemaal van haar humeur af”, zegt ze zelf. Het is een mengelmoes van house, techno, soul en meer. 3voor12 noemde haar niet voor niets de meest veelzijdige dj van Nederland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dekmantel (@dkmntl)

Sama’ Abdulhadi

Sama’ Abdulhadi is een Palestijnse techno-dj. In 2018 maakte ze haar Boiler Room-debuut waar ze een spectaculaire set speelde. Tegen het einde van die 58 minuten was Abdulhadi getransformeerd van een vrij onbekende dj tot technosensatie. Met bijna 10 miljoen views werd de video een van de meest bekeken in de geschiedenis van Boiler Room.

Amelie Lens

Amelie Lens is een Antwerpse dj en producer met een verfijnde smaak voor muziek. Ze heeft haar korte, maar succesvolle (op haar vijftiende ondertekende ze een contract bij Dominique Models, nog geen jaar later poseerde ze voor Jean Paul Gaultier) modellencarrière ingeruild om als dj geweldige muziek te draaien. In 2014 begon ze als dj, oorspronkelijk onder de naam Renée. Ze draait voornamelijk minimalistische, duistere techno en speelt als resident bij Labyrinth Club in het Belgische Hasselt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amelie Lens (@amelie_lens)

Grace Dahl

Grace Dahl is ongetwijfeld een van de meest veelbelovende dj’s in Amsterdam. De Vault Sessions-resident draait een verfijnde selectie stijlen, meestal bestaande uit krachtige, maar groovy techno met oldskool invloeden. Grace Dahl is geen nieuwkomer. Ze heeft op diverse evenementen in binnen- en buitenland (zoals Awakenings, Revier Südost en EXHALE) gedraaid, waarbij ze consequent kippenvel triggerende optredens leverde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Grace Dahl (@gracedahldj)

Charlotte de Witte

De Belgische Charlotte de Witte is de grootste vrouwelijk techno-dj ter wereld. Op 30 juli 2022 was ze de eerste (!) vrouwelijke dj die de mainstage op Tomorrowland afsloot. De Witte en haar label KNTXT openen – net als vorig jaar – een pop-up tijdens ADE, deze keer in samenwerking met Don Julio Tequila. De ‘Charlotada’, zoals de pop-up wordt genoemd, is een ontmoetingsplek waar je overdag kunt genieten van taco’s en tequila, waarna het ’s nachts omtovert tot de KNTXT Turbo Club met een nog onbekende line-up.

Honey Dijon

Honey Redmond, beter bekend als Honey Dijon, is een Amerikaanse dj en producer geboren in Chicago (dé plek waar housemuziek ontstaan is). De ultragetalenteerde muzikant is gevestigd in New York en Berlijn. Chicago’s finest heeft ontelbare keren internationaal opgetreden in clubs, op kunstbeurzen, galerieën en prominente mode-evenementen. Haar muziek raakt iedereen. Zo maakte Honey Dijon soundtracks voor Louis Vuitton-shows en heeft ze meegewerkt aan Beyoncé’s Renaissance-album.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ℋ𝒪𝒩ℰ𝒴 (@honeydijon)

Nina Kraviz

Nina Kraviz, haar naam komt je ongetwijfeld bekend voor. De techno-dj is een internationaal geprezen dj uit Rusland met veel prijzen op haar naam. Om er een aantal te noemen; in 2018 én 2019 won ze de award voor beste internationale dj en in 2007 (slechts één jaar nadat ze begon) de award voor beste nieuwkomer in het elektronische muzieklandschap.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nina Kraviz (@ninakraviz)

KI/KI

Nog een must know: KI/KI. Je kunt je volledig verliezen in de muziek bij een set van KI/KI. De Nederlandse dj neemt je helemaal mee in een muzikaal verhaal. Al van kleins af aan maakt ze muziek en dat merk je. Ze is iemand waarvan je na een uur lange set nóg meer wil horen. KI/KI begon in 2018 als resident dj bij het Amsterdamse queerfeest Spielraum en heeft zich al snel daarna ontwikkeld tot household name in het nachtleven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KI/KI (@ki.slash.ki)

Peggy Gou

Starry Night, I Go, Han Jan… Slechts een aantal van de grote muziekhits van Peggy Gou. De energieke Peggy Gou is een Zuid-Koreaanse dj en producent waar je u tegen zegt. Momenteel gevestigd in Duitsland, maar veel tijd om thuis te zijn heeft ze niet. Ze is namelijk wereldwijd bekend (van Seoul tot Miami en van Amsterdam tot Ibiza) en heeft miljoenen fans. Tijdens ADE is Peggy Gou op zondag 22 oktober bij DGTL te aanschouwen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peggy Gou 페기 구 (@peggygou_)

AMORAL

Van Amsterdam naar Rotterdam en door naar de hele wereld: AMORAL is (zonder te overdrijven) een upcoming megaster in de elektronische muziekindustrie. Haar muziek laat niets anders dan kippenvel achter op je lijf. De Eerste Communie dj resident staat bekend om haar kwalitatieve en unieke sound.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Basic Grooves (@basicgrooves)