meghan-markle-maakt-statement-voor-vrouwen-in-iran-met-slogan-t-shirt-228144
©Getty Images

Meghan Markle heeft haar steun betuigd aan de vrouwen en meisjes in Iran door een zwart T-shirt te dragen met de slogan ‘Women, Life, Freedom’, geschreven in het Farsi. De hertogin draagt de top voor een Women@Spotify-evenement in het hoofdkantoor van het bedrijf in Los Angeles. Daar wordt ze vergezeld door Archewell-directeur Mandana Dayani en uitvoerend vice-directeur Ashley Hansen, die beiden Iraans zijn.

Meghan Markle steunt vrouwen in Iran

“Tijdens een evenement vandaag sprak Meghan over de revolutie van vrouwen en jonge meisjes in Iran, de moed en dapperheid die ze elke dag laten zien en hun leiderschap en pleidooi voor fundamentele mensenrechten”, schrijft Dayani op Instagram bij een reeks beelden van het evenement. “Als Iraanse vrouw die haar thuisland is ontvlucht om juist deze vrijheden na te streven, had ik niet dankbaarder kunnen zijn voor hoe zij ervoor kiest om steeds weer te pleiten voor vrouwen over de hele wereld.”

Protesten in Iran

Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in september vinden in heel Iran protesten plaats. Amini werd gearresteerd door de religieuze politie in Teheran omdat ze de verplichte hijab in het openbaar ‘ongepast’ droeg en overleed drie dagen later. De autoriteiten beweren dat ze stierf aan een hartaanval. Ooggetuigen zeggen echter te hebben gezien hoe de politie haar sloeg – wat er volgens velen toe leidde dat ze in een dodelijke coma raakte.

Sindsdien verbranden Iraanse vrouwen tijdens demonstraties hun hijab en knippen zij hun haar af, terwijl ze “Women, Life Freedom” scanderen. Ook schoolmeisjes nemen deel aan de protesten en delen foto’s en video’s van zichzelf zonder hijab. Het Iraanse Human Rights Activists News Agency schat dat meer dan tweehonderd mensen zijn gedood sinds het begin van de protesten vorige maand.

Wereldwijde steunbetuiging

De protesten in Iran krijgen steun uit de hele wereld. Beroemdheden als Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Charlotte Rampling, Jane Birkin en Marion Cotillard knipten eerder deze maand uit solidariteit hun haar af. Ook Nederlandse vrouwen roepen op tot actie voor de vrouwen in Iran. De Iraans-Nederlandse zangeres Sevdaliza bracht zelfs een nummer uit met een krachtige boodschap.