geselecteerd-door-amelie-lens-deze-upcoming-djs-wil-je-kennen-347627

Of ze zich nou opsloten op zolder of hun ouders uit de woonkamer verjoegen, één ding hebben deze aanstormende dj’s – geselecteerd door Vogue Collective Ambassador en huidige coverster Amelie Lens – gemeen: ze hebben hard geoefend om zo goed te worden als ze nu zijn. En dat werpt zijn vruchten af. “Ik begin weer te landen, maar het laatste halfjaar ging het heel hard.”

Deze aanstormende dj’s wil je kennen

Grace Dahl

Het dj’en is Grace Dahl (28) – die half Fins en half Hongaars is en op haar negende naar Nederland verhuisde – met de paplepel ingegoten. Haar vader is eveneens dj; samen met haar moeder organiseerde hij events in de elektronische-muziekwereld. Dahl was acht of negen toen ze voor het eerst met hem meekeek terwijl hij thuis aan het draaien was. “Er zijn foto’s van mij als tweejarige terwijl ik rondneus in mijn vaders platencollectie”, lacht ze. Toch duurde het even voordat ze besloot zelf dj te worden. Als puber luisterde ze rock en drum-’n-bass, ze had zangambities. Op haar zeventiende kwam de ommezwaai, toen haar vriendje – met wie ze nog altijd samen is, nu twaalf jaar – haar meenam naar een technofeest. “Ineens wist ik: dit ga ik doen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Sindsdien heeft Dahl keihard aan de weg getimmerd. Ze is een van de bekendste namen in de Amsterdamse technoscene, maar deed ook sets in de Berlijnse Berghain en Boiler Room Lissabon. Zenuwslopend? Nee. Dahl heeft zichzelf jarenlang op dit soort megagigs voorbereid, zegt ze. “Ik zou het heel heftig vinden als ik vanuit het niks voor een publiek van duizenden mensen zou staan, maar ik heb het gestaag opgebouwd. In het begin draaide ik in halflege barretjes.”

Grace Dahl in het juni 2025-nummer van Vogue Nederland
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
1/6
Native Share

Helena Lauwaert

“Een klein kippetje tussen de grote wolven.” Zo beschrijft de Gentse dj Helena Lauwaert (23) zichzelf als ze terugdenkt aan de eerste keer dat ze op een groot festival mocht draaien. Ineens stond ze als piepjonge vrouw tussen de dj-helden tegen wie ze al haar hele leven opkeek. Never meet your heroes? Wél als het aan Lauwaert ligt. Die grote wolven bleken vriendelijke collega’s. En het kippetje? Dat heeft haar plekje veroverd én grootse plannen voor de toekomst. Want als Lauwaert één ding wil laten zien, is het dat vrouwelijke dj’s het ook ver kunnen schoppen in deze door mannen gedomineerde wereld.

Lauwaert heeft nog geen eigen tracks uit, maar de hype rondom haar persoon is enorm. “Ik hoor het soms wel, van andere dj’s. ‘Helena, ge zijt groot nu!’, zeggen ze dan. Maar ook dat komt niet echt binnen. Ik doe gewoon wat ik graag doe.” Die bescheidenheid zit in haar karakter. “Ik ben er de persoon niet naar om naast mijn schoenen te gaan lopen. En anders zetten mijn familie en vrienden me wel weer met beide voeten op de grond. Toen ik als tiener begon met dj’en, riep ik weleens tegen mijn ouders: ik wil bekend worden als dj, geen normale baan. Dan zeiden zij: ‘Eerst school afmaken.'”

Helena Lauwaert is een van de aanstormende dj's geselecteerd door Amelie Lens
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
2/6
Native Share

Herton

Eén dj noemen tegen wie hij opkijkt? De Brusselse dj Herton Ekoondo (30) vindt het moeilijk. Hij heeft zo veel muzikale inspiratiebronnen dat het hem soms duizelt. Die komen niet alleen uit de elektronische muziek. Zijn hoofd is een soort rolodex aan genres: drum-’n-bass, jazz, rock. Zelf draait hij techno, maar daar kan zomaar een breakbeat of hiphopsample tussen zitten. “Ik moet navigeren door veel genres, soms verdwaal ik een beetje. Maar het is een groot voordeel, want al die inspiratiebronnen zorgen ervoor dat ik iets speciaals kan neerzetten als ik draai.”

Eén vast element bij een Herton-gig is er wel: hij wil zijn eigen energie en emoties voelbaar maken voor het publiek. “Ik wil dat zij de intensiteit voelen die ik ook voel. De muziek an sich kan bij verschillende dj’s op elkaar lijken, maar het gaat om de manier waarop je draait. Ik speel altijd alsof het mijn laatste set is.”

Herton is een van de aanstormende dj's geselecteerd door Amelie Lens
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
3/6
Native Share

Novah

Sinds Heyse Noa (23), beter bekend onder haar dj-naam Novah, drie jaar geleden haar eerste mixen uitbracht, is haar carrière enorm snel gegaan. Het laatste halfjaar van 2023 helemaal: de Vlaamse zag haar volgers op Instagram en TikTok verdriedubbelen. De hardtechno die Noa draait, was vóór corona grotendeels voorbehouden aan undergroundfeestjes en illegale raves. Daarna is het subgenre de mainstream in gegaan. En dat merkt ze.

Vroeger stond Noa zelf als bezoeker links vooraan. Dat kan nu niet meer. “Ik heb het vorige zomer nog een keer geprobeerd, op festival Dour. Maar genieten tussen het publiek is veel lastiger dan vroeger, omdat me vaak om een foto wordt gevraagd. Die neem ik graag, begrijp me niet verkeerd. Ik zou daar nooit nee tegen zeggen. Maar gedachten op nul en raven, dat zit er niet meer in.” Als Noa nu blijft hangen op een feestje, danst ze meestal met bevriende dj’s in het backstagegedeelte. “Zo gaat het toch nog. Maar ik blijf alleen plakken als het kan. Als ik vier gigs in een weekend heb, ga ik naar huis. Dan probeer ik zo veel mogelijk slaap te pakken. Anders ben je fucked.”

Novah is een van de aanstormende dj's geselecteerd door Amelie Lens
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
4/6
Native Share

Dana Montana

Ja, die naam lijkt op Hannah Montana. En nee, dat is geen toeval. Dj Dana Montana (27) vernoemde zich naar het door Miley Cyrus gespeelde Disney-personage, dat overdag een gewoon tienermeisje is en ’s avonds een beroemde popster. Want aan het begin van diens dj-carrière leefde Montana – de dj, niet het Disney-karakter – een dubbelleven. “Het was precies als de theme song van de serie: The Best of Both Worlds“, zegt die vanuit Antwerpen over een videoverbinding.

Montana woont nu ongeveer de helft van diens leven in België en sinds zes jaar in Antwerpen. Tot dertienjarige leeftijd groeide Montana op in Oekraïne; diens geboortenaam laat die liever onbenoemd. Ziedaar de eerste twee verschillende werelden waarnaar die met diens dj-naam knipoogt. In Antwerpen zette Montana de eerste stappen in het dj-vak. Inmiddels is die een van de bekendere dj’s van de stad en daarnaast tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Aan het begin van diens carrière werkte Montana ernaast nog als schoonmaker. “Dan kwam ik als een gewoon persoontje naar buiten, pakte mijn koffer en was er vervolgens een magical transformation, waarna ik in de schmink achter de dj-booth stond.”

Dana Montana in het juni 2025-nummer van Vogue Nederland
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
5/6
Native Share

Milo Spykers

Liefde op het eerste gezicht was het niet, tussen Milo Spykers en techno. Spykers, nu 34, begon op zijn vijftiende met uitgaan. Hij was fan van electro, later ook house. Techno vond ie maar repetitief en saai. “Ik had vrienden die naar technofeesten gingen, maar snapte niet wat hen aantrok. Voor mij was die muziek veel te abstract.” Totdat hij naar Berlijn ging. Ineens viel het kwartje. “Mijn beleving van techno werd volledig omvergegooid. Die muziek wilde ik ook maken. Maar: hoe begin je daarmee? Ik had geen enkel benul van de technische kant, laat staan van wat er bij een carrière als dj komt kijken.”

Uiteindelijk kwam zijn dj-carrière tijdens zijn studie taal- en letterkunde op gang. “Ik ging vrij laat studeren, ik was 23. Daarvoor had ik bijna vier jaar als model voor onder meer Lanvin, Gucci en Alexander McQueen de wereld rondgereisd. Dat wereldje kende ik op een gegeven moment wel, ik wilde iets met de bínnenkant van mijn hoofd doen. Tijdens mijn studie besloot ik om een week lang overdag te studeren en ’s avonds met muzieksoftware te oefenen. Aan het einde van de week zou ik kijken of ik vooruitgang had geboekt.” Dat was zo. “Ik dacht: als ik hier veel tijd in steek, word ik er goed in. Ik heb maanden binnen gezeten, op mijn zolderkamer.” Inmiddels vliegt Spykers als dj de wereld over.

Milo Spykers is een van de aanstormende dj's geselecteerd door Amelie Lens
©Kay Nambiar, Vogue Nederland, juni 2025
6/6
Native Share

Lees de volledige interviews met de aanstormende dj’s in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.