orange-babies-viert-25-jarig-jubileum-met-expositie-van-kunstfotograaf-bastiaan-woudt-277753
©Ilsoo van Dijk

Op Wereld Aids Dag werd de Posthoornkerk in Amsterdam getransformeerd tot een levendig oranje schouwspel ter viering van het 25-jarig jubileum van Orange Babies, de Nederlandse stichting die zich inzet voor een hiv- en aids-vrije wereld. De avond, geïnitieerd door kunstfotograaf Bastiaan Woudt, was niet alleen een feestelijk event vol kunst, maar ook een inzamelingsactie voor het goede doel.

Orange Babies viert 25-jarig jubileum

Orange Babies zet zich in voor een hiv-vrije generatie in Zuidelijk Afrika door diverse projecten te ondersteunen met speciale aandacht voor jonge adolescenten. Ter viering van hun 25-jarig jubileum werden zo’n tweehonderd genodigden, waaronder kunstliefhebbers, Bastiaan Woudt-verzamelaars en Orange Babies-ambassadeurs en -supporters, getrakteerd op een culturele ervaring.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het hoofdevent van de avond was de verkoopexpositie van kunstfotograaf Bastiaan Woudt. Zijn reis naar Zambia resulteerde in indrukwekkende zwart-witfoto’s van de zogenaamde ‘Champions’. Dit zijn jongeren die een cruciale rol spelen in het verspreiden van bewustzijn over hiv en aids in hun gemeenschappen. De opbrengst van de kunstwerken – ruim € 110.000 – ging volledig naar Orange Babies. Naast de expositie vonden er ook optredens plaats van Senegalese Djembéspelers, de getalenteerde danser Laye Serrere en DJ Welly.

Orange Babies 25-jarig jubileum
©Ilsoo van Dijk

Kunst voor het goede doel

Bastiaan Woudt, wiens iconische zwart-witfoto’s wereldwijde erkenning hebben gekregen, deelde zijn diepgaande ervaring in Zambia. Hij portretteerde de Champions als ‘strijders’ die visueel in beeld komen als helden in de strijd tegen hiv en aids. In zijn werk toont hij de veerkracht en de krachtige verhalen van de jongeren. Later dit jaar komt het boek Champions uit, met werken uit de expositie.

“Deze reis heeft me enorm ontroerd”, stelt Woudt. “Niet alleen door de armoede, honger en het constante gevecht tegen hiv en aids, maar ook door de positiviteit en levenslust die de kinderen en jongvolwassenen uitstraalden. Ik heb daarom diep respect voor de jarenlange inzet van Orange Babies aldaar. Het was een hartverwarmende ervaring met een resultaat waarvan ik kan zeggen dat het misschien wel het beste project is dat ik tot nu toe heb mogen maken.”

‘Een groot cadeau’

Fiona Hering, directeur van Orange Babies, uitte haar dankbaarheid voor de belangeloze samenwerking met Bastiaan Woudt. Ze benadrukte het belang van de prachtige beelden als een viering van het 25-jarig bestaan van de stichting. Het geld dat werd opgehaald tijdens deze gedenkwaardige avond zal worden ingezet voor de voortzetting van Orange Babies’ missie.

“Met zijn prachtige selectie van de beelden vieren we de aftrap van het 25-jarig bestaan van de stichting”, stelt Fiona Hering. “Bastiaan en ik spendeerden een week in Zambia aan onze projecten en het resultaat overtrof alle verwachtingen. Dat topfotograaf Bastiaan Woudt belangeloos met Orange Babies wilde samenwerken was een groot cadeau, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar ben.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Orange Babies (@orange_babies)