vogues-theateragenda-de-mooiste-podiumkunsten-en-voorstellingen-in-nederland-die-je-wil-zien-301623
©Marta Syrko

Zin in een avond vol dans, toneel, ballet of opera? In Vogue’s theateragenda vind je precies waar je zijn moet. We selecteerden de mooiste podiumkunsten van dit moment, allemaal op Nederlandse bodem. Van musical tot ballet en van klassieke muziek tot toneel: deze voorstellingen, theater- en dansfestivals staan garant voor een inspirerende avond uit.

Podiumkunsten en theater in Nederland

Fidelio | Opera | 5 t/m 29 juni 2024

Liefdestrouw, utopisch drama en revolutionaire kunst komen samen in de opera Fidelio van Nationale Opera & Ballet. De Duitse opera is de enige die Beethoven ooit maakte, en zal anders zijn dan eerder gespeelde Fidelios. Deze voorstelling onder leiding van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak is grotendeels gebaseerd op de versie van Gustav Mahler uit 1904. Met muziek die wordt verzorgd door het Koninklijke Concertgebouworkest en topsolisten zoals sopraan Jacqueline Wagner en tenor Eric Cutler belooft de opera een waar spektakel te worden.

Fidelio in het Nationale Opera & Ballet, Amstel 3

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

The Second Woman | Voorstelling | 28 en 29 juni 2024

In The Second Woman gaat Georgina Verbaan de uitdaging aan om één scène maar liefst honderd keer te spelen in een periode van 24 uur. Tijdens de tien minuten durende scènes zal de actrice telkens tegenover een andere tegenspeler staan. Dit zijn honderd mannelijke, queer en non-binair amateurs die zij niet eerder heeft ontmoet. De intense uitwisseling tussen Georgina als Virginia en haar tegenspeler zal uitmonden in de keuze tussen ‘ik hou van je’, of ‘ik heb nooit van je gehouden’. Tegen een op de jaren zeventig geïnspireerd decor zal de voorstelling in het teken staan van variaties en subtiliteiten in karakter en uitvoering wanneer er telkens een nieuw personage voor haar zal verschijnen.

The Second Woman in het International Theater Amsterdam, Leidseplein 26, Amsterdam

Moulin Rouge | Musical | vanaf 7 september 2024

De Broadwaymusical gebaseerd op de met Oscar bekroonde film van regisseur Baz Luhrmann uit 2001 komt in september naar Nederland. In Moulin Rouge word je meegenomen naar het Parijs van het begin van de twintigste eeuw. Een jonge berooide schrijver wordt hopeloos verliefd op courtisane Satine. Het betoverende vermaak in de Franse nachtclub belooft een dansspektakel te worden waarin iconische uiteenlopende nummers uit de afgelopen 160 jaar – van Jacques Offenbach tot Lady Gaga – de revue passeren.

Moulin Rouge de Musical in het Beatrix Theater, Jaarbeursplein 6A, Utrecht

The Last Five Years | Musical | vanaf 3 oktober 2024

The Last Five Years neemt je mee in het hartstochtelijke liefdesverhaal van de New Yorkse Cathy en Jamie. In vijf jaar tijd beweegt hun hevige liefde naar een break-up. Tijdens de musical – die gebaseerd is op de eerdere off-Broadwayproductie en film met Anna Kendrick en Jeremy Jordan – wordt Jamies verhaal in chronologische volgorde verteld, terwijl Cathys verhaal tegelijkertijd achterstevoren wordt beleefd. De twee paden kruisen elkaar slechts één keer op hun bruiloft. Producent Nanouk werd voor eerdere musicals bekroond met maar liefst vijf Musical Awards. In oktober zal de musical in Nederland in première gaan.

The Last Five Years in De La Mar, Marnixstraat 402, Amsterdam

The Last Five Years musical
©Liza Kollau

Even iets anders dan theater in Nederland? In Vogue’s cultuuragenda vind je de mooiste tentoonstellingen.