Als we aan kleding denken, gaat het vaak om de nieuwste trends en mooiste merken. Maar mode is natuurlijk veel meer dan alleen dat ogenschijnlijk aangename plaatje. Hoewel mode veel vreugde kan geven, zijn er ook complexere zaken waar we minder snel bij stilstaan. Modeplatform State of Fashion brengt met hun nieuwste tentoonstelling Ties that Bind moderne en complexe vraagstukken over onder andere verbondenheid in fashion in kaart.
Hoe gaan kunstenaars uit het mondiale Zuiden om met koloniale erfenissen die zijn verankerd in kleding en stoffen? Hoe ontwikkelen ontwerpers doorgegeven tradities en hoe gaan ze om met de urgentste vragen van onze tijd? Geworteld in de universele intimiteit van textiel probeert Ties that Bind de verwantschap en verbondenheid tussen wereldwijde praktijken in de mode te versterken. Ontdek hieronder waarom je de expositie wil bezoeken en vier tips van directeur Iris Ruisch die je niet wil missen.
State of Fashion
Ties that Bind is onderdeel van State of Fashion Biënnale. Deze wordt elke twee jaar in Arnhem georganiseerd met als doel kritisch te reflecteren op de norm en gangbaarste posities in de mode. En dat is nodig, want hoewel de mode-industrie veel gaat over pracht en praal, heeft mode ook een ingewikkeldere kant. De Biënnale biedt een internationaal platform om mode te vieren, maar ook een kritische blik te houden. Tijdens de editie van dit jaar, die plaatsvindt van 17 mei tot en met 30 juni, ligt de focus op de onderlinge verbondenheid van de mode-industrie wereldwijd.
State of Fashion Biënnale verkent samen met ontwerpers, bedrijven en onderwijs een nieuw modesysteem. Door middel van de tentoonstelling, maar ook discussieprogramma’s en publicaties in binnen- en buitenland draagt de modebiënnale bij aan het creëren van bewustzijn over hoe er in de mode wordt gewerkt.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ties that Bind: een internationale viering van mode
De tentoonstelling Ties that Bind gaat over creatieve praktijken van over de hele wereld en viert mode in al haar gedaantes. Ondanks veel verschillen heeft mode de kracht mensen wereldwijd met elkaar te verbinden.
Dat was dan ook de reden dat de curatoren ervoor kozen deze editie te decentraliseren. De tentoonstelling is namelijk niet alleen te bewonderen in Arnhem, maar ging voorafgaand in maart en april, ook in de drie zustersteden Nairobi, Bengaluru en São Paulo van start. Voor elke zusterstad is een plaatselijke gesprekspartner uitgenodigd om een State of Fashion-project te ontwikkelen in een eigen lokale context. Zo brengt iedere stad haar verhouding tot textiel en de bijbehorende complexe vraagstukken in kaart.
Ties that Bind gaat over vier thema’s centraal waarin verbintenis centraal staat. In het eerste thema – Dismantling Tradition – wordt textielambacht als bron van creativiteit onderzocht. Nieuwe generaties putten namelijk continu inspiratie uit textielambachten die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Hoe kunnen vooroordelen over lokale identiteiten, zoals koloniaal geweld, worden aangevochten om het erfgoed van deze textielsoorten veerkrachtig te maken voor toekomstige generaties?