warm-gekregen-van-challengers-hier-zijn-soortgelijke-steamy-films-om-te-kijken-297887

Het oordeel is geveld: Luca Guadagnino’s Challengers, met Zendaya, Josh O’Connor en Mike Faist in de hoofdrollen, is zeker een opzwepend sportdrama, maar het is ook gewoon een van de meest sexy films die sinds lange tijd in de bioscoop te zien is. (Oké, in ieder geval sinds Passages van Ira Sachs van afgelopen zomer. Die was ook sexy).

Sexy films om te kijken na ‘Challengers’

Guadagnino weet hoe hij een onstuimige scène moet neerzetten: zijn tweede speelfilm, Melissa P uit 2005, was een vol erotisch drama en in de jaren daarna heeft hij het publiek heet onder de kraag gemaakt met films als I Am Love uit 2009, A Bigger Splash uit 2015 (een riff op Jacques Deray’s La Piscine uit 1969, een van de heetste films die er is), Call Me By Your Name uit 2017 en zelfs zijn kannibalen-roadmovie Bones and All uit 2022. Toch vertegenwoordigen de verschillende bijdragen van de Italiaanse regisseur-scenarist slechts een druppel in de emmer van de sexy cinema. Het genre floreert namelijk al ongeveer net zo lang als er mensen naar de film gaan.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Gelukkig voor jou, lieve lezer, heeft Vogue een paar kijktips voor je nadat je de drie hoofdrolspelers van Challengers hebt zien zoenen. Hieronder vind je een aantal van onze favoriete sexy films en scènes uit de hele filmwereld.

Portrait of a Lady on Fire (2019)

Portrait of a Lady on Fire van Céline Sciamma is hoe dan ook een weelderig werk, van de ruige Bretonse kustlijn tot het grootse huis van onze hoofdpersoon Héloïse. Maar het is de terughoudendheid die deze film zo aangrijpend en sexy maakt. De geladen blikken tussen Marianne en Héloïse als artiest en onderwerp, plus de tikkende klok op hun romance, zorgen voor een kruitvat van verlangen en passie. Want wat is er heter dan willen wat je niet kunt krijgen?

The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 (2011)

Het was zo ongeveer de langst verwachte seksscène in de literaire en filmgeschiedenis, aangezien het vier boeken en films duurde voordat Edward en Bella het deden. Het was zo dramatisch, maar ook zo romantisch voor Bella om eindelijk haar maagdelijkheid te verliezen tijdens haar huwelijksreis op een prachtig privé-eiland in Brazilië. Deze film heeft ongetwijfeld bij de nodige jonge mensen verkeerde verwachtingen geschept over hoe het leven als volwassene eraan toegaat.

Little Children (2006)

Menigeen is erg onder de indruk van van de ‘laundry scene‘ in Little Children van regisseur Todd Field. Kate Winslet en Patrick Wilson op hun mooist. Het is tevens een geweldig boek, geschreven door Tom Perrotta.

Y Tu Mamá También (2001)

Om voor de hand liggende redenen lijkt dit klassieke drama van Alfonso Cuarón – over twee middelbare schoolvrienden, Julio en Tenoch, op een roadtrip door Mexico met Luisa, de aantrekkelijke vrouw van Tenochs neef – een beetje op Challengers. Vooral die vroege scène tussen Tashi, Art en Patrick in de groezelige hotelkamer van de jongens. Beide films zijn meeslepende coming-of-age-verhalen over thema’s als klasse, competitie, vriendschap, verlangen en verraad, met een flinke portie homo-erotiek.

Dangerous Beauty (1998)

Rufus Sewell, Venetië, poëzie, de prachtige Catherine McCormack, Oliver Platt als monseigneur… Wat is er niet opwindend aan Dangerous Beauty van Marshall Herskovitz?

Wild Things (1998)

Het is veilig om te zeggen dat niemand naar dit thriller-misdaaddrama uit 1998 kijkt met Neve Campbell en Denise Richards voor het plot. Iedereen herinnert zich de stomende zwembadzoen tussen de twee hoofdrolspelers (om nog maar te zwijgen van de trioscène met Matt Dillon). De plotwendingen zijn leuk, zeker, maar het is voor altijd een film die alleen is gemaakt om het oog en de zintuigen te strelen.

Rich and Famous (1981)

Een beetje diepzinnig, maar sommige scènes van Jacqueline Bisset in deze laatste film uit de legendarische carrière van George Cukor zijn gewoon te gek. Behalve dat ze zich aansluit bij de mile-high club op een vlucht (terwijl het vliegtuig aan het landen is, wat eerlijk gezegd niet erg veilig lijkt), wordt ze ook verleid door een erg knappe jongeman in een hotel. Voor de rest is deze film een aanrader voor een erg grappige prestatie van Candice Bergen en een ongeveer twintigjarige Meg Ryan in haar eerste filmrol.

Flesh (1968)

Paul Morrisseys surrealistische portret van downtown hustlers is een erotisch meesterwerk. De film, geproduceerd door Andy Warhol, legt veel van de ‘supersterren’ van zijn Factory vast op het hoogtepunt van hun schoonheid. Niemand is mooier dan de naamloze hoofdpersoon (Joe Dallesandro), wiens lichaam de film zijn titel geeft. Hij bedriegt om zijn verslaving, die van zijn vrouw en die van haar lesbische minnares te financieren. Als de premisse duister klinkt, is de film dat allesbehalve. Morrisseys odyssee is een gloeiende fantasie van anonimiteit en seksuele mogelijkheden zoals alleen New York die kan bieden. Je zal nooit meer hetzelfde naar een rode bandana kijken.

Sunday Bloody Sunday (1971)

John Schlesingers Sunday Bloody Sunday uit 1971 vertelt het verhaal van twee Londenaren van middelbare leeftijd (Peter Finch en Glenda Jackson, beiden genomineerd voor een Oscar) die met dezelfde vrijgevochten jongere artiest (Murray Head) naar bed gaan. Geprezen als een vroeg positief verhaal over homoseksualiteit, is het een portret van verlangen, eenzaamheid, compromissen en hartzeer. Schlesinger werd ook genomineerd voor een Oscar, net als het scenario, dat stiekem gebaseerd is op het getroebleerde persoonlijke leven van de regisseur zelf.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.